Probleme de urbanism în Nicolina

24 Septembrie 2008, 8:02 pm

Una dintre problemele din Nicolina este apariţia unor case în spaţiile dintre blocuri. Am stat de vorbă cu oamenii din zonă şi am aflat că aceste case au apărut pe spaţiile libere care, în mod firesc, ar fi trebuit să rămână parcuri de joacă pentru copii sau pe acel spaţiu să se amenajeze parcări.

Problema este următoarea: cum s-au eliberat oare autorizaţiile de construcţie pentru clădiri sub ferestrele oamenilor? Legea spune că aceste cazuri ar trebui să treacă prin deciziile comisiei de urbanism şi să fie aprobate de Consiliul local. Cum or fi trecut, oare?

Zilele trecute, am aflat din presă că în ultimele săptămâni ar exista demersuri pentru ca planurile de urbanism zonal (celebrele modificări de PUZ) să nu mai treacă prin CL, ci să poată fi valabile doar cu semnatura arhitectului şef şi a primarului. Mă gândesc ce minuni or să se mai întâmple dacă documente similare nu vor mai trece nici măcar prin acest filtru al CL, prevăzut în prezent. Nu este exclus să apară un mall pe spaţiul verde din faţa Palatului Roznovanu sau un cartier de vile în parcul Copou (pentru a salva Antibioticele de la dispariţie).

Comentarii (8)

Leonard Relea25 Septembrie 2008, 2:47 am

Bun venit in blogosfera si spor la scris.

Sorin25 Septembrie 2008, 7:53 am

Lasa-ne Mr. ca ai fost si prefect si tot degeaba .

Silvia25 Septembrie 2008, 9:19 am

Nimeni nu s-a mai interesat de aceasta problema, iar noi de batem cu morile de vint. Poate ne ajutati, domnule Paduraru, sa oprim debandada din cartiere.

Andrei25 Septembrie 2008, 9:40 am

Felicitari pentru aparitia blog-ului. Sper sa va tineti de el si dupa campanie.

Petrescu Mihai25 Septembrie 2008, 3:54 pm

Domnule Prefect,
vreau sa va multumesc pentru realizarile din perioada mandatului.
In primul rand pentru ca ati dispus prelungirea programului de lucru pentru institutiile de stat astfel incat minim o zi pe saptamana sa se lucreze si dupa-amiaza astfel incat cetatenii care au program de servici sa poata benefia de serviciile acelei institutii fara sa fie nevoie sa-si ia liber de la program.
In al doilea rand, multumesc pentru ca ne-ati scapat de practica, fanariota as zice, prin care trebuia sa stai aplecat la ghiseu daca vroiai sa-l vezi pe operatorul dinauntru, care era undeva ascuns parca dupa metereze, in transee si nu era un colaborator, un interlocutor al cetateanului care statea la rand.
In al treilea rand, felicitari pentru aceasta initiativa pe blog si pentru motto-ul care l-ati ales.
Va urez mult succes. Un bun inceput este tocmai subiectul care il abordati cu situatia spatiilor din Nicolina.
Promit sa va aduc la cunostinta pe acesta cale si alte cazuri in care s-au aprobat PUZ-uri TOTAL ilegal, fara respectarea cerintelor de urbanism.(ex. blocul construit pe strada Otilia Cazimir nr.13, proprietatea in parte, a unui cunoscut consilier PNL Botez Radu si a omului de afaceri Prisecariu Danut care nu respecta regimul de inaltime al zonei; acelasi consilier PNL care construieste in prezent un bloc pe strada Sararie nr.6 – in spatele Bancii Italo-Romena fara a respecta regimul de inaltime, obturand vederea celor cu balcon la etajul 1). Pentru ca sunteti familiarizat cu procedura aprobarii PUZ, rog urmariti sedintele CL care au pe ordinea de zi aceste probleme si observati care proiecte se aproba si care nu: ex. bloc propus pentru spatiul viran de langa sediul SRI, strada Sf. Lazar, NEAPROBAT.
Un alt aspect, problema rondului ERA si situatia acordarii avizelor acestuia.
Si daca vine vorba de Carrefour, situatia concesionarii pe 50 de ani a jumatate din spatiul pe care aceasta firma il ocupa in strada Bucium nr.110, cu pretextul “investitiilor care dezvolta orasul” desi alte super marketuri nu au beneficiat de aceste ajutoare. Sa nu uitam ca actualul rond ERA este aprobat in acesta forma deoarece investitorul lui CARREFOUR a afirmat ca nu mai are bani ca sa faca o pasarela, iar Bucurestiul a aprobat minunea asta de rond desi pe DN1 nu s-a aprobat asa ceva si s-au construit pasarele. Inca odata multumesc ca sunteti aici pe blog! Mult succes la alegeri!

Nicusor Paduraru27 Septembrie 2008, 9:34 pm

Pe mine m-au surprins neplacut doua aspecte:
1. lipsa de reactie a celor responsabili de verificarea unor asemenea aspecte (sunt o gramada de institutii la care se poate apela dar as evidentia Inspectoratul de Stat in Constructii ca verificator al legalitatii unor constructii pentru care sau emis autorizatii de constructie);
2. faptul ca locuitorii de acolo s-au inchis in ei si nu comunica nestiind nici macar faptul ca trebuie sa primeasca raspuns sau clarificari la orice solicitare scrisa.

Lipsa de incredere vine si din absenta unui dialog cu alesii si as face referire inclusiv la parlamentari. Nici macar nu se stie ca acestia in afara de activitatea din adica din parlament, au autoritatea de cere explicatii si a obtine raspunsuri pentru asemenea situatii si pot corecta legislatia care determina atitea aberatii. Votul uninominal va determina parlamentarii sa fie efectiv aproape de cetatenii din colegiul lor, altfel vor fi sanctionati pentru inactivitate.