Imobiliarele – afaceri private cu bunuri şi bani publici

1 Octombrie 2008, 8:33 pm

În domeniul imobiliar, a apărut o schimbare majoră: pentru că nu prea mai rentează afacerile cu terenuri sau apartamente (au scăzut preţurile, iar băncile nu mai oferă condiţii lejere pentru achiziţii), speculatorii cu sprijin politic din acest gen de business au pus ochii pe patrimoniile imobiliare din domeniul public.

Haideţi să discutăm, de exemplu, despre exproprieri. În cazul unor obiective de interes public, statul ar trebui să fie puternic, să poată interveni şi să exproprieze în condiţii clare. În alte ţări europene, nu e nevoie de ani de zile pentru aşa ceva: există grile de despăgubiri calculate destul de strict la nivel naţional şi ţinând cont de zonă şi context, ceea ce elimină posibilitatea speculaţiilor. La noi, se vine cu studii ale unor experţi care, din câte am văzut în mass media, calculează diferit valoarea pentru terenul lui X faţă de terenul lui Y, chiar dacă acestea sunt gard în gard (aşa cum s-a întâmplat în cazul Aeroportului Iaşi) şi diferenţele nu sunt de câţiva euro. Iar noi rămânem surprinşi pe moment de asemenea megaescrocherii, iar apoi ne luăm cu alte treburi. Din păcate, şi instituţiile abilitate tac.

Exemplele pot continua şi ar trebui să nu ne mai mirăm de ce mari agenţi economici din Iaşi, precum Nicolina, Fortus, Terom (şi, cât pe ce, şi Antibioticele) sunt pe cale de dispariţie. Şi, pentru asta, aţi auzit că ar fi fost cineva tras la răspundere?!

Comentarii (4)

GIGI2 Octombrie 2008, 6:58 am

Daca permanent va fi cineva care sa arate adevarul e vor trezi din sfanta adormire domnii procurori, de altfel foarte bine platiti. Dar cum, culmea, o parte din acestia sunt extrem de implicati in manarii, ca afaceri nu pot fi denumite, imobiliare va fi mai greu.\
Un deputat va iesi in plen si va prezenta adevarul, va cere lamuriri, binenteles daca nu este o lichea ca terinte, recompensat azi pentru a tinut gurita bine inchisa.
Va urez succes domnule Paduraru!

George2 Octombrie 2008, 9:05 am

Oare ce o fi stiut Terinte? Oricum, liberalii au mai tras la ei o papusa. Bine ca nu l-au luat mai demult, ca il puneau ministru. Fereasca Dumnezeu!

Nicusor Paduraru2 Octombrie 2008, 4:11 pm

Pentru Leonard Relea:
Am mai vazut si alte firme care sunt specializate in trasul de timp si sprijinitul in coada lopetii. Ar fi interesant daca cei care vad asemenea atitudini pe bani publici le-ar filma, fotografia si posta in permanenta. Sa vedeti ce repede s-ar termina unele din lucrarile din oras.

marius3 Octombrie 2008, 7:32 pm

Ce parere aveti despre proiectul imobiliar Palas?