M-au prins la piaţă!

3 Octombrie 2008, 12:35 pm

Comentarii (6)

Gardianul4 Octombrie 2008, 9:00 am

Ha, ha, ha … deci ai gasit 100 Euro pt stire. Bravos, insemna ca ai fund raising bun.

petro4 Octombrie 2008, 1:58 pm

frumos spus: “imi place sa cumpar de la cei cu mainile crapate”.
suna asa de frumos si transmite asa de …….mult bun simt!
Doamne ajuta! ati inceput cu dreptul,dupa cum se vede…….

Leonard Relea4 Octombrie 2008, 3:06 pm

Pe dl Nicusor Paduraru l-am intalnit si eu o data prin piata. In schimb, alti politicieni nu sunt de gasit nici macar pe la birourile lor parlamentare. Numele de Farsirotu, Dumitriu sau Cazan va spun ceva? Si mai sunt…

Dan6 Octombrie 2008, 9:32 am

Nicule,
nu pot fi eliminati intermediarii. Este impotriva unei piete libere si concurentiale.
iti dau un exemplu de la mine din Mures.
Un var de al meu are o livada de vreo 2 hectare cu diversi pomi fructiferi.
Omul a preferat sa isi dea marfa engrosistilor, chiar daca le-a dat discount de cel putin 20%, dar a primit banii cash si s-a intors la ceea ce stia sa faca mai bine si nu avea de gind sa lase pe cineva din familie in piata.
Engrosistii la rindul lor au vindut mai departe.

Alt exemplu pot fi aceste hypermarketuri. Nu poti sa le ceri celor care produc anumite produse sa isi trimita toti agentii in aceste hypermarketuri si de aceea vina acest intermediar.

Metafora a fost frumoasa, dar nu uita ca un om de dreapta iubeste competitia atunci cind sansele sunt egale, iar in piata de la voi din IASI de unde cumperi tu se pare ca oricine are dreptul sa vinda.

Nicusor Paduraru6 Octombrie 2008, 3:10 pm

Dane,

Depinde ce fel de intermediari luam in considerare. Sistemul de vinzari al hipermarketurilor e bine pus la punct insa reduce sansele producatorilor agricoli de a avea acces exact la piata concurentiala la care faci referire. Pur si simplu marea majoritate a micilor producatori se afla in imposibilitatea de a avea sanse sa supravietuiasca, nu mai spun sa fie si profitabila activitatea lor.
O piata concurentiala este specificul unei tari civilizate insa competitia nu inseamna lipsa regulilor, altfel e mai rau. Multi din intermediari nu fac aceasta afacere in sensul engrosistului serios. Pretul pietei e fixat intr-un mod cel putin discutabil iar afacerile sunt mai mult la negru. Sunt necesare legi care sa creeze pirghii necesare punerii in valoare a producatorilor agricoli inclusiv engrosisitilor seriosi. Producatorii mici sunt astazi dispersati, e o realitate pe care o cunoastem si au nevoie de sprijin.
Dincolo de teorii, eu asa selectez la piata: ii caut pe cei de la tara direct si evit intermediarii. Prefer sa platesc fara negociere la o batrina cu zarzavaturi si negociez intotdeauna atunci cind iau totusi de la intermediari. E dreptul clientului, nu?

Vas18 Octombrie 2008, 8:31 pm

Frumos spus, mai ales ca foarte multi oameni muncesc pentru putin iar produsele lor, noi le cumparam la pret cel putin dublu.
Avem nevoie de politicieni care fac piata sa vada si ei realitatea.
BRAVO.