Viaţa între cuponul de pensie şi factura la încălzire

27 Octombrie 2008, 7:50 am

Update: Am participat şi la o emisiune pe Tele’M referitoare la încălzirea ieşenilor în iarna acestui an şi problemele de la CET. Puteţi viziona integral emisiunea aici.

Subiectul facturilor la întreţinere pentru perioada de iarna revine în atenţie şi anul acesta. Ba, aş putea spune, cu mai mare forţă decât în anii precedenţi. La două întrebări ar trebui să răspundă reprezentanţii autorităţii publice, atât de la centru, cât şi de pe plan local:

1. vor avea cărbuni pentru încălzirea apartamentelor ieşenilor?
2. cît îi va costa pe ieşeni încălzirea?

Sunt curios ce răspunsuri vor primi ieşenii de la cei care le-au promis marea cu sarea. Bugetul local nu prea are resurse, iar Fenechiu, cel care s-a prezentat în ultimii doi ani ca omul care aduce şi ploaia (dacă o vrea Dumnezeu), nu prea mai are trecere pe la Tăriceanu. Aşa că, dincolo de blaturile puse la cale pentru alegeri, Primaria Iaşi a rămas cu o bombă în braţe: costul întreţinerii din iarna asta.

Până a primi răspunsuri, nu pot să nu mă întreb, mai departe: cum de s-a ajuns la situaţia de a se primi oferte de cărbune la un preţ greu de imaginat pentru orice manager, chiar şi pentru cei ce fac afaceri cu banii publici? Cum s-a ajuns în situaţia de a avea atât de puţin cărbune pe stoc?

Deocamdată, putem să facem o sumbră prognoză. Costul căldurii din această iarna va lăsa mult în urma valoarea pensiei majorate. Cifra de pe cuponul de pensie va fi net surclasată de cea de pe factura la încălzire. Vom vedea care va fi raportul dintre cele două documente între care aleargă privirile triste ale semenilor noştri, după o viaţă de muncă. Până la primavară, pe cuponul de pensie se va aşterne un strat consistent de praf de cărbune.

Comentarii (10)

catalin27 Octombrie 2008, 10:39 am

Eu cred ca acest subiect cu CET-ul si criza carbunelui nu este decat un joc politic. Nu cred ca in prag de alegeri populatia va ramane fara caldura! Cineva instrumenteaza foarte bine aceasta situatie, pentru ca in ultima faza sa apaar un “salvator” care sa vina cu o solutie si sa deblocheze situatia! Dar dumneavoastra ati pus niste intrebari foarte arzatoare: Care va fi pretul acestei crize? Cat va ajunge factura la incalzire? Cum de inca se mai arunca bani intr-un sistem de furnizare a energiei termice si a apei potabile care este falimentar si banii din bugetul local, in loc sa fie investiti unde trebuie, subventioneaza un sac fara fund, adica CET Iasi?Nu cred ca doar batranii au probleme in a plati factura la intretinere!!! Tinerii care nu au locuinta si mai stau si in chirie si sunt nevoiti sa mai plateasca si circa 100 de euro intretinerea la o garsoniera, se confrunta cu aceeasi problema! Stiti cat ii trebuie unei tinere familii ca sa poata numai sa plateasca utilitatile si chiria- circa 400 de euro! Dar mai trebuie sa si manaci, iar dacamai un copil situatie e …… cam dificila. Cat castiga o familie tanara- in cel mai bun caz 600 de euro daca lucreaza ambii! dar cum in ziua de azi e foarte greu sa gasesti un job bine platit dupa 18 ani de studii situati nu e valabila pt toate tinerele familii- poate sa lucreze doar un membru sau nici unul! De asemenea o situatie dificila o au si familiile de varsta a doua, oamenii simpli care la fel au probleme in a-si plati facturile la utilitati! Ideea este ca toata populatia este afectata de aceste situatii, intr-o masura mai mica sau mai mare! Eu cred cu tarie ca ar trebui sa renuntam la acest sistem centralizat de furnizare a energiei termice si apei calde, iar autoritatile in loc sa subventioneze permanent pierderile acestor CET-uri sa vina cu un program prin care sa subventioneze macar jumatate din costul achizitionarii unei centrale termice individuale, pentru persoanele care nu is permit sa cumpere una!!! Asta e una din solutii, dar mai sunt si altele! Cert e ca solutii sunt dar nu e vointa!Aveati mare dreptate cand spuneati ca banul public nu este cheltuit eficient si cu responsabilitate, si nu e cheltuit in beneficiul cetatenilor!

Nicusor Paduraru27 Octombrie 2008, 11:16 am

Catalin,
Faptul ca stocurile de carbune sunt aproape pe zero nu poate fi definit ca fiind un joc politic. E doar proasta administrare a unor relatii comerciale si in acelasi timp o forma de negociere cu furnizorii nereusita. Daca nu e in regula e de vina guvernul, daca se rezolva e de laudat administratia locala sunt cele doua variante care ni se servesc. Nici eu nu cred ca va trece iarna fara caldura insa deocamdata nu e bine deloc. Iar factura de la intretinere nimeni nu poate garanta ca va fi rezonabila, dimpotriva costurile vor fi pe masura crizei. Astept informarea oficiala legata de costurile intretinerii pentru garsoniere, apartamente cu 2,3,4 camere si vorbim dupa aceea. Cred ca le e si teama sa anunte.

catalin27 Octombrie 2008, 11:39 am

Si nu credeti ca ar trebui sa se renunte la acest sistem centralizat de furnizare a energiei termice atata timp cat pierderile lor sunt imense, iar costurile functionarii unui astfel de sistem sunt in crestere continua cu efect direct asupra facturile paltite de populatie? Adica ce rost mai are sa subventionezi un astfel de sistem care din 1990 incoace merge din in ce in ce mai prost iar pierderile aproape ca se tripleaza de la an, la an? Nu mai bine gandesti un program, in care sa investetsi niste resurse, dar care sa dea posibilitatea populatiei sa nu se mai preocupe de facturi si de faptul daca vor avea sau nu caldura? In urma cu an conducerea CET Iasi se lauda ca prin proiectul de modernizare a punctelor termice si prin instalarea de gigacalorimetre vor scadea cuantumul facturilor….. acum se plang ca pretul gigacaloriei e prea mic, si ca aceste costuri de productie sunt prea mari!!! Eu unul nu cred in aceste scuze si sunt sigur ca acolo e vorba de un management defectuos! Dac aveau un plan de redresare finaciara fezabil si de asemenea un plan de restructurari cred ca nu se mai ajingea in situatia asta!!! E si vina Primariei si a Consiliului Local ca nu actionat in acest sens!!! Tin minte ca anul trecut veneau directorii CET si cerseau bani de la bugetul local ca sa iasa din criza gazului, apoi a mai fost vorba de imprumutul de la BERD pe baza unui plan de redresare finaciara, care parerea mea ca continea o strategie ambigua, vaga si cu obiective imposibil de atins, apoi au venit cu ideea inchiderii CET I si deshiderea doar a CET II etc. in acest moment nici un manager foarte bun nu ar putea impiedica caderea libera a CET-ului, fara sa fie afectata populatia!!! Eu unul nici nu vreau sa ma gandesc la facturile din aceasta iarna!!!!

Nicusor Paduraru27 Octombrie 2008, 3:41 pm

Sunt foarte multe de spus. Redresarea CET e posibila dar cu alta viziune, eventual legata de o unitate noua de cogenerare. Renuntarea la sistemul centralizat nu e intotdeauna o optiune corecta. Dimpotriva. Ceea ce avem acum e efectul haotic al unui mod de analiza a sistemului energetic si la nivel local dar si la nivel central.
Diseara o sa fie o emisiune despre acest subiect la Tele M unde sunt invitat si eu. Sper ca discutia sa fie coerenta si constructiva, macar cit de cit sa lamureasca lucrurile pentru cetateni.

Gardianul28 Octombrie 2008, 12:25 am

Domnule Paduraru, va rog sa incetati a mai fi poet cand imbracati haina de om politc, de as al administratiei. M-ati facut curios si m-am uitat azi la Tele`M. Pacat. Puteam folosi timpul intr-un mod mai util.
De la catelandrii aia doi de langa dvs. nu ma astept la mare lucru dar de la un mare Director General in MIRA ( vedeti, eu nu insir titulatura directiei pe care ati condus-o, pentru a nu adormi lumea) voiam solutii concrete. Degeaba.

Nicusor Paduraru28 Octombrie 2008, 12:48 am

Gardianule, tu iti folosesti timpul dupa comenzile primite. Te uiti pentru ca ai tema de casa si trebuie sa iti faci numarul. Asa ca nu te plinge si nu il face catelandru pe Cozmanciuc, doar sunteti apropiati si ar putea sa se supere. Ce facem, imi ceri mie solutii concrete? Pai ce eu cumpar carbunele? Stocul e aproape zero (ZERO pentru ochii tai mari si blanzi).
O sa fie solutii dar ele nu se datoreaza performantei cuiva ci rezervei nationale de stat pentru crize. Asta in ceea ce priveste stocul de combustibil. Factura insa din ianuarie va fi cumplita si va crea tensiuni sociale pe care si primaria si guvernul le evita ca subiect de discutie.
Despre pierderile CET e mai mare jena. Au fost cheltuiti bani grei pentru studii de fezabilitate/consultanta fara nici un efect. Solutia e o capacitate moderna si noua de cogenerare care sa inlocuiasca tehnologia actuala. Si asta se va realiza doar cu parteneri externi adevarati. Si foarte bine sfatuiti pentru a nu se mai juca nimeni cu stocuri de pamint in loc de carbune sau sa faca analize de calitate fara sa respecte normativele pentru ca iese “ceva” la toata lumea (asta apropo de managementul defectuos al CET). Panimaiesi?

Gardianul28 Octombrie 2008, 8:43 am

Asta cu “Panimaiesi?” nu o inteleg. E din alta epoca. Vad ca boala PD-L-ista s-a lipit repede de dvs. Cine va contrazice cu siguranta este pus de Cineva, pt. ca dvs. detinti Adevarul suprem. Pacat.

Sorin28 Octombrie 2008, 1:00 pm

Domnule Paduraru, cred ca nici nu mai trebuie sa raspundeti catelului gardian pentru ca el are una din doua probleme grave: ori este bolnav cu intelectul…. ori e bolnav cu intelectul. Adica nu face diferenta intre este si e.

stefiuc maricica9 Noiembrie 2008, 2:19 pm

domnule NICUSOR PADURARU sper sa cititi si rindurile mele in care va felicit ca v am am vazut la biserica din CANTEMIR si v am felicitat si acolo si va asigur de votul meu in speranta ca veti face ceva si pentru noi oamenii de rind si aici ma refer la locatarii care au instalate centrale de apartament , tevile izolate din apartament si din subsol nici o sursa de caldura pe casa scarii si cu toate astea sintem pusi sa platim sute de mii incalzire centrala la asociatie. noi am dat drumul la centrale din septembrie incalzim si apartamentele din jur si nu punem la plata si vecinii care nu au centrale nu se tine cont ca noi platim facturi mari la gaze pentru incalzire mai sintem obligati sau mai bine zis furati si la asociatie. am fost in audiente la dl neculau ca dl necchita nu a binevoit sa vina sa tina audientele nu merita sa le scriu numele cu litere mari si a zis ca nici lui nu i convin multe lucruri dar nu are ce face . am vrut sa vin la dumneavoastra in audiente anul trecut dar nu am reusit ca v au schimbat din functia de prefect. VA ROG SA NU TRECETI CU VEDEREA ACEST ASPECT si va multumesc daca mi ati scri un singur rind sa vad ca l ati citit si ca o sa tineti cont de rugaminte mea care este si a altor mii de ieseni

Nicusor Paduraru9 Noiembrie 2008, 8:12 pm

Doamna Maricica,
Domeniul corespunzator energiei termice cu efect in calculul facturilor de intretinere e neclar si aplicat prost. Nu e pus in centrul atentiei consumatorul final ci mai degraba e subventionat CET-ul desi acolo lucrurile nu merg bine, se si vede de altfel, sunt cu pierderi foarte mari iar carbunele achizitionat la preturi foarte mari va duce la explozia facturilor pentru incalzire. Se poate face ordine doamna, intimplarea face ca fostul prefect sa aiba nu doar pregatire pe administratie, sunt inginer si mai ales cunosc bine hibele domeniului energetic.
Am solutii pentru acest subiect, am colaborat cu multi specialisti pe acest domeniu. Ramine doar ca cetatenii din cartierele din colegiul 12 sa fie alaturi de mine si sa ma voteze pentru a putea duce la indeplinire si aceasta cerinta.