Stricta reglementare a comerţului cu produse halucinogene este o urgenţă

27 Aprilie 2009, 9:55 am

Magazinele care vând produse cu efect halucinogen au devenit o realitate şi la noi, fapt semnalat cu promptitudine de către presa locală, care a tras un necesar semnal de alarmă asupra acestui fenomen. Întrucât constat că din partea autorităţii publice nu a apărut nicio reacţie, solicit în mod public luarea unor măsuri privitoare la condiţiile de comercializare a unor asemenea produse, atât de către administraţia publică locală, cât şi de către instituţiile ce ţin de aparatul guvernamental.

Consider că există posibilitatea legală de interzicere a comerţului cu produse ce pot afecta sănătatea copiilor pe o rază de aproximativ 100 de metri în jurul şcolilor, parcurilor de joacă, bisericilor sau zonelor aglomerate unde curiozitatea tinerilor nu trebuie „hrănită” cu plante exotice. Acest lucru se poate realiza printr-un parteneriat încheiat între Prefectura Judeţului Iaşi, Primăria Iaşi, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Iaşi, Poliţia Comunitară, Autoritatea de Sănătate Publică, Inspectoratul Şcolar Judeţean şi universităţile ieşene.

Din calitatea pe care o am, voi face interpelări publice din Plenul Camerei Deputaţilor la adresa Ministerului  Administraţiei şi Internelor, Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerului Cercetării, Educaţiei  şi Inovării precum şi la adresa altor instituţii abilitate să verifice asemenea acţiuni comerciale ţinând cont de sursele produselor precum şi de filierele de comercializare. Consider că trebuie reglementată cu stricteţe comercializarea unor astfel de produse, fiindcă tinerii ce consumă astăzi aceste droguri legale pot deveni consumatorii de mâine ai drogurilor ilegale. România nu este şi nici nu trebuie să devină o piaţă finală a traficului de stupefiante.