Gropile de pe străzi şi asfaltul din cimitire

18 Mai 2009, 12:06 pm

Când am văzut că se alocă vreo 5 (cinci ) miliarde de lei vechi pentru aleile din două cimitire ieşene, m-am întrebat dacă cei de acolo, iertată să-mi fie opinia, mai au drept de vot sau dacă mai au nevoie seara de siguranţă la o plimbare prin cimitir. Poate urmează investiţii pentru iluminatul public al cimitirelor şi pentru crearea unui birou turistic la intrare, pe bani europeni.

Sunt de acord cu ideea că nu trebuie să ne uităm înaintaşii şi că trebuie să le cinstim memoria. Dar, nu pot să nu constat că o astfel de „cinstire” este disproporţionată în raport cu atenţia pe care edilii ieşeni o acordă celor în viaţă. Ştiu că sunt copii care ar avea nevoie de parcuri, spaţii verzi şi siguranţă în jurul şcolilor; ştiu că sunt şosele sau alei care arată ca după bombardament şi care aşteaptă de ani buni să fie băgate în seamă. Un lucru nu ştiu: criteriul după care a fost fixată prioritatea pentru aleile din cimitir, într-un an de criză economică. Să fie o glumă morbidă a lui Nichita, care ar vrea astfel să ne arate viitorul? După dumneavoastră, domnule primar!

Pentru cele două cimitire în care s-au îngropat banii, s-a lucrat frăţeşte, gen „una mie, una ţie!”, aşa, ca să ni se arate că în faţa celor sfinte toţi (adica ei) sunt egali. Două firme care au de lucru într-o perioadă de grea încercare, având posibilitatea ca, prin rotaţie, să-şi trimită salariaţii la lucru. Înainte de a se apuca zilnic de treabă vor cere o binecuvântare, fără de care nu merge treaba cu Primăria. Iar mă întreb: de ce oare nu se fac asemenea lucrări cu societăţile care aparţin Primăriei şi se realizează de către firme private?

Un sfat de marketing, inspirat de ideea bannerelor cu inscripţii gen ”ACEST DRUM A FOST MODERNIZAT CA URMARE A INITIAŢIVEI PRIMARULUI NICHITA!”: un banner special pentru cimitire, pe care să se scrie „ACEASTĂ ALEE A FOST MODERNIZATĂ DE PRIMARUL NICHITA CA SĂ VĂ MEARGĂ BINE. AŞA SĂ-I AJUTE DUMNEZEU”

În orice oraş civilizat, în cimitire avem gropi iar pe străzi, asfalt; în Iaşul lui Nichita, gropile sunt pe străzi şi asfaltul în cimitire.