Mizerii electorale televizate

17 Noiembrie 2009, 12:11 pm

În urmă cu ceva ani se vorbea despre reforma morală a clasei politice româneşti. La prima vedere, suna mai mult decât promiţător. Repetarea, însă, cu insistenţă a acestui subiect de către personaje care nu aveau un nivel de probitate morală şi nu erau nici modele sociale reale, a dus încet-încet la demonizarea termenului.

În ultima perioadă se vorbeşte foarte mult despre respect şi bun simţ. Aspecte, de asemenea, generoase şi absolut necesare în politica românească. Din păcate, însă, există riscul ca oamenii să se sature şi despre discuţiile pe acest subiect, din simplu motiv că sunt sufocaţi de prea multă dezbatere şi asta în condiţia în care bunul simţ nu are nevoie de explicaţii suplimentare.

De ce reamintesc aceste lucruri? Pentru că încerc să fac o paralelă cu un anume stil al celor ce se vor formatori de opinie. Toată lumea vede un stil de campanie, absolut mizerabil, cu limbaj ce depăşeşte deseori orice limită. Că la nivel naţional există un război mediatic fără precedent, nu mai e un secret pentru nimeni. Aş fi putut prefera să evit şi eu aceeaşi greşeală şi anume să continui discuţii pe marginea unor subiecte fără relevanţă.Tocmai acesta este însă pericolul: să taci şi să nu ai un punct de vedere atunci când limitele bunului simţ sau respectul aruncate pe sticlă sunt de fapt pervertite.

De vreo două zile doi foşti procurori se prezintă pe marile ecrane aruncând din nou un subiect de presă ce nu are altă justificare decât campania electorală şi încercarea de a minţi sau denatura cu bună ştiinţă. Câteva precizări pe care televiziunile evită să le spună pentru a nu cumva subiectul de presă să fie dinamitat înainte de a îşi face numărul moderatorul respectiv. Cei doi sunt FOŞTI PROCURORI şi nu mai au nici o atribuţie. Ieşirea lor a fost provocată de propria incompetenţă sau de depăşiri ale limitelor atribuţiilor profesionale. Decizia a fost luată chiar de către forurile competente , adică de CSM şi nu are nici o legătură cu vreo influenţă sau cu numele vreunui candidat la preşedinţie. Se repetă însă cu obstinaţie setul de cuvinte care să lege acest scandal de numele preşedintelui.

Îmi pun întrebarea de ce se doreşte spălarea lui Hayssam cu atâta îndârjire? Hayssam este acela care a fost cel mai mare sponsor al PSD în Campania din 2004, detalii putând fi oficial regăsite în Monitorul Oficial. Hayssam este un personaj care a fost atât de apropiat de Hrebenciuc, Iliescu sau Năstase, încât PSD-ului ar trebui să îi fie ruşine de acest subiect. Cu toate acestea repetarea până al refuz a unor subiecte fără conţinut ţine linia întâi la televiziunile lui Vântu şi Voiculescu şi evident este dublată de comentariile unor jurnalişti deveniţi deja non grata chiar şi între ei.

Într-o lume normală sau de bun simţ nimeni nu ia în considerare atitudinile sau opiniile neoficiale ale celor daţi afară tocmai pentru incompetenţă. Într-o lume normală nu sunt ascultaţi infractorii mai mult decât sunt ascultate autorităţile statului. Într-o lume civilizată dezordinea sau haosul sunt acuzate. Cine îi apără pe români de aceste devieri şi de probele de nesimţire televizate? Am ajuns astăzi ca românii să înghită mai mult încercările de manipulare ale unor grupuri de interese, ceea ce afectează grav autoritatea oricărei instituţii. Cine doreşte într-un asemena hal o destabilizare a României? În interesul cui se construiesc aceste veritabile strategii de comunicare executate de jurnalişti până la isterie?

Nu fac un apel la linişte, însă fac un apel la echilibru chiar dacă românii nu prea mai au răbdare. De regulă, efectul acestor manipulări se întoarce împotriva celor care tratează România ca pe moşia proprie.

Comentarii (5)

catalin18 Noiembrie 2009, 10:47 am

Domnule Paduraru, sincer va spun ca nu am mai intalnit o asemenea manipulare mass-media, si asemenea mizerii in nici una dintre campaniile electorale precedente. Cert este ca miza este atat de mare, incat PSD si trusturile “simpatizante” apasa acceleratia la maxim si incearca prin toate mijloacele sa-l “impiedice” pe actualul presedinte sa mai prinda un mandat! Apar fel de fel de personaje, de care nu am auzit niciodata si aceste tursturi prezinta toate speculatiile partinitor. Actualele dezbateri de la aceste trusturi s-au transformat intr-un “Dan Diaconescu in Direct” care abordeaza speculatiile si aberatiile politice. Ceea ce nu pot sa inteleg este cum de toti jurnalistii de la aceste trusturi au devenit brusc din profesionisti, amatori si manipulatori de “prima mana”?
De asemenea nu pot sa inteleg ideea asta ca Basescu e de vina pentru tot ce se intampla prost in tara asta, si ei sunt artizanii la tot ce se intampla bun!? Dintr-o data toti oamenii din PSD, PNL si oamenii de afaceri “tunari” sunt cei mai corecti, vor binele tarii, dar mai intai trebuie eliminat cel mai mare “corupt” al tarii, dictatorul care coase si descoase, care printr-o simpla miscare a bratului face sa tremure toata Tara Romaneasca! E PENIBIL si REVOLTATOR! Nici nu ma mai pot uita la TV, mi-e lehamite! Insa cel mai tare ma deranjeaza ca toti acesti jurnalisti ii trateaza pe cetateni asemeni unor oameni redusi, care nu au voie sa gandeasca, care nu au capacitatea de ajudeca singuri si de a vedea adevarul, insa ei fac un mare favor natiei, aratand pe marele dusman al proletariatului si al tarii!
Totusi sunt niste institutii in tara asta, chiar nu se sesizeaza nimeni? Nu poti sa vii sa lansezi speculatii si vrajeli, fara nici un argument si fara nici o proba, si sa nu patesti nimic!
In plus am observat, ca pe langa alaturarea lui Haysam, prietenul de viata al lui Hrebenciuc, se incerca si includerea lui Rosca Stanescu si Chireac in “grupurile de interese” ale lui Basescu! Adica pana mai ieri erau prietenii lui Vantu si Voiculescu si acum deodata is prietenii lui Base!

GIGI18 Noiembrie 2009, 9:38 pm

Pentru Paduraru Nicusor si dl. care a postat mai sus:

aici nu prea ati nimerit-o si cred ca nici dumneavoastra nu sunteti convinsi de ce incercati sa spuneti,iar atunci cand nu crezi intr-un lucru nu esti nici convingator.
Dl. Nicusor credeti cumva ca PROFESORUL nu este Traian Basescu?
In legatura cu Hayssam si PSD-ul stiti foarte bine ca oamenii de afaceri se lipesc de politicienii de la putere si viceversa(si de dvs se vorbeste ca ati fost propulsat in politica stiti de cine…),faptul ca Hayssam a fost vizitat in arest de consilierul lui Base,ca Procurorul general este numit de Base,ca Base are acces la servicii,tot teatrul media cu jurnalistii rapiti-repet TEATRU de COMEDIE-aste chiar nu va spun nimic?

Domnule Paduraru,daca PSD-ul avea o minima implicare credeti-ma ca se asigura ca arabul nu fuge din tara.atata minte aveau macar.

PS-dl paduraru,in semn de pretuire pt eforturile dvs. de a salva industria ieseana v-am votat blogul impreuna cu echipa mea pe blogmaniaiasi.ro:)

GIGI18 Noiembrie 2009, 9:58 pm

De final

Domnule Paduraru Nicusor sa va prezint niste fapte din categoria mizeriilor televizate:

1.la postul ETNO pe programa TV scrie -Spectacol Folcloric,dar de fapt difuzeaza mitingurile electorale ale lui Basescu prin tara.Solistii canta 15 min,dupa care intra in scena maestrul de ceremonii Traian Ungureanu(l-au cautat mult strategii dvs. si l-au gasit f. nimerit) si se succed toti liderii pDL in frunte cu PROFESORUL
2.la aceste mitinguri (ratingul este asigurat intrucat se uita concurenta cum se uita oamenii la NIKITA sa vada maimuta,sau la Iri si Monica) presedintele in functie repeta aproape identic discursul de la mitingul precedent(vezi ideea cu tricolorul la catarg spusa la SIBIU,CLUJ,CRAIOVA pe care ilpoarta marinarii in suflet atunci cand intra in lupanarele din ANVERS)
3.Iata ce merite isi aroga presedintele in functie,instruind participantii la miting sa transmita la populatia din teritoriu(judecati dvs. d-le Paduraru daca are el personal vreo implicare):
-castigarea procesului cu Ucraina DE CATRE Romania-meritul aparatului ministerial si a echipei de juristi romane
-faptul ca a lasat institutiile statului sa isi faca treaba-stiti dvs. vreo condamnare?ce treaba au facut aceste institutii care sa i se datoreze?
-a condamnat crimele comunismului si a dat publicitatii 2 mil de dosare-da,dar dupa ce si-a oprit 20-30
-dosarul mineriadei-aratati-mi un politician condamnat
-aceleasi populisme rasuflate despre oligarhi-vantu-posta,voiculescu-sarea tarii(mergeti sa vedeti cate e 1 kg sare in magazin)
etc etc

Domnu Paduraru-e cam penibil domnule

Nicusor Paduraru19 Noiembrie 2009, 1:26 pm

Pentru Gigi:
Ai libertatea sa iti asumi opiniile politice dar asta nu inseamna ca le voi si accepta cand nu mai sunt deloc pertinente. Jocul mizerabil efectuat in media centrala din ultimele luni e mai mult decat vizibil, asa ca nu ai argumente ci doar opinii. Apropo de mitinguri, ceea ce a fost la Iasi a fost evitat de televiziunile lui Voiculescu sau Vantu sau prezentat tendentios. Eu inteleg ca doresti sa nu se vada deloc nimic la televizor situatie in care orice ai scrie nu mai esti credibil. Cat priveste mesajele politice trase la indigo cu discursurile politice PSD eu astept opinii profunde asa ca o sa moderez comentariile respectand totusi o transparenta pe care o consider necesara.

gigi19 Noiembrie 2009, 11:12 pm

D-le Paduraru
Ma bucur pentru ce ati scris la post-ul meu si sunt profund dezamagit de gradul dvs. de acceptare a altor opinii,insa daca asta este directia data de partidul din care faceti parte va inteleg.
Stimate Domnule Paduraru,mai sus nu v-am prezentat opinii ci v-am prezentat fapte constatate de mine la postul ETNO TV.Nici nu am pretentia sa le numesc argumente;eu chiar imi doresc sa castige Base pentru ca PDL sa plateasca oalele sparte in 2012.
Cred totusi ca v-ati dat seama ca in ceea ce va priveste critica mea se doreste a fi constructiva,iar daca cu sinceritate v-am spus ca sunt sustinator PSD,motivul adeziunii mele este antipatia fata de mediocritatea lui Carlan si smecheria de bazar a lui Fenechiu.Nu uitati ce v-am spus ,ca PSD va considera cel mai credibil politician PDL.