Lecția de gândire nichitiană

1 Decembrie 2009, 3:28 pm

O scurtă recapitulare: CET Iași se află într-o situație critică neavând bani pentru a plăti furnizorii. Cauza acestui fapt ține strict de ”grija” managerială asupra importanței pe care a dat-o municipalitatea CET- ului. Vreau să fiu corect: CET are probleme grave și datorită unor conjucturi defavorabile. Cu toate acestea, simplul fapt că nu a fost aplicată nici o măsură pentru eficentizarea CET, seamănă cu un bolnav de cancer netratat ajuns în stadiul final. Se poate da vina pe medic, asta dacă ești suficient de inconștient pentru a nu recunoaște că nu ai căutat să previi un destin periculos.

Săptămâna aceasta mi-am pus niște întrebări pe care le-am transmis și opinei publice: cum de s-a votat o hotărâre pentru un împrumut care presupune angajarea patrimoniului Iașului dacă nu avem o hotărâre de Consiliu Local care să clarifice inventarierea acestuia, dar și de ce nu s-a luat această hotărâre cu două treimi din voturi atât timp cât este vorba de angajarea patrimoniului.

Domnul Nichita, adicătelea domnu` primar se exprimă :” …au găsit chichiți , câ mai trebuie hotărâri di la Consiliul Local de la care sâ modicăm nu știu ci șâ nu știu cum. ”, adică domnu` primar, atunci când își prinde degetele în ușă dă vina pe portar sau pe oponenții săi politici. Să zicem merci că nu dă vina și pe timpul meteo. Și ca să pună capac trage o concluzie : ”Și în clipa de față urmează sâ si facâ adrese către Curtea de Conturi la nivel național către domnu` președinti Văcăroiu care sâ ni dea răspuns dacâ ie sau nu ie pi lege ceea ci am făcut noi prin acea hotărâri de Consiliu Local”. Replica e oarecum șarmantă, dacă în schimb ne trezim nițel, ne dăm seama că e în același timp și o goangă.

În tot acest an am primit de nenumărate ori replici ale domnului primar corespunzător cărora principala formă de abordare a problemelor Iașului ținea de plângeri sau cereri la nivel înalt, mai precis de la guvern, de la președinte sau de la alți colegi social – democrați aflați în diverse funcții. Domnu` primar: uiți sau nu știi de faptul că verificările de legalitate se fac de către reprezentatul guvernului în teritoriu sau dacă există opinii diferite, printr-o decizie în justiție legată de contenciosul administrativ. Domnul Văcăroiu nu are nici o treabă cu o asemenea verificare, mai degrabă Curtea de Conturi te verifică asupra modului în care gestionezi banul public și patrimoniul Municipiului Iași. Ca să-ţi mai trezesc niște amintiri, se mai verifică de exemplu finanțarea echipei de fotbal sau derulările unor lucrări de investiții plătite pe baza unor devize nu întodeauna clare.

Modul în care se justifică incompetența la nivelul administrației locale nu e subiect de legendă și nici de glume proaste. Prin urmare încercările de a găsi tot timpul țapi ispășitori sunt mai degrabă rapoarte de activitate proprii despre punctele asupra cărora nu ai fost în stare să faci nimic și cauți acum vinovații de peste gard. Oricum mi-ai dat o idee bună : voi da vina pe toți vecinii mei pentru becurile arse din apartament, pentru eventualele farfurii sparte și ca să ies în spațiu public evident că vor fi vinovați de faptul că mi-am uitat umbrela atunci când afară plouă. Ba pardon! Dacă este să mă iau după matale am uitat să dau vina pe președintele Băsescu.