Radio Fenechiu

7 Februarie 2010, 10:53 am

Am aflat că Relu Fenechiu are brusc o pasiune pentru mine aruncând întrebări sau opinii inventate. Am avut şi altădată impresia că problema lui Fenechiu e una de natură patologică, ceea ce ar presupune compasiune din partea mea, dacă devine cronică boala sa. Îmi dau seama însă că e doar o reacţie politică agresivă pusă probabil pe seama ultimelor declaraţii făcute de mine legate de înţelegeri transpartinice pe mâna unor grupuri de interese economice la Iaşi.

E o vorba populară care spune că înainte de a lovi un câine uită-te în jur să vezi cine e stăpânul care îl hrăneşte. Nu m-am aşteptat ca la o solicitare adresată primarului Nichita pentru informaţii publice, printre care şi o listă a subcontractanţilor Dexia, să am parte de o reacţie atât de virulentă din partea lui ….Fenechiu şi nu de la primar, care poate ar fi avut motive normale de clarificare. Unde dai şi unde crapă, e tot o vorbă românească care se potriveşte ca o mănuşă.

Răspunsul meu nu e pentru el ci pentru mulţi din cei care ar risca să creadă asemenea minciuni. Indirect ating şi atitudinea unui alt deputat PNL, Cristian Adomniţei, care şi-a permis într-o altă situaţie să mintă televizat cu aceeaşi nesimţire, legat de votul în Parlament al colegului meu Petru Movilă, pentru aeroport. Nu şi-a cerut public scuze faţă de acesta şi nici nu cred că o va face vreodată. Se pare însă că în mod voit cei doi corbi speculează subiectul aeroport, folosindu-l nu în mod serios ci ca armă politică de scos ochii.

Am mai aflat că, inclusiv în medii universitare, cei doi au avut tupeul să lanseze acelaşi subiect al neimplicării parlamentarilor PDL de Iaşi, legat de proiectele Iaşului, afirmând ferm că noi am fi votat împotriva acestora. Nu îmi pun probleme faţă de cei care tind să creadă considerând credibile asemenea atitudini, e problema lor, dar e normal să clarific, sper pentru ultima oară, acest subiect.

1. Votul pentru aeroport
Vorbim de două situaţii: votul de la buget la începutul acestui an, când toţi parlamentarii ieşeni au fost pentru şi asta e un fapt fără nici o îndoială cunoscut de toţi parlamentarii, şi deturnat în mod mincinos de către PNL-iştii ieşeni. Al doilea vot este pentru legea corespunzătoare schimbului de terenuri pentru aeroport, vot din comisiile de specialitate. Dacă am înţeles bine, Fenechiu a aruncat o ştire stil radio Erevan cum că nici eu şi nici alt coleg de-al meu, Marius Spânu, nu am fi votat pentru.Cred că o astfel de ştire n-ar putea fi înţeleasă nici măcar de către colegul său de partid, domnul senator Vosganian. Nu am fost contra ci pentru (există probă martor publică video), Relu Fenechiu nu avea cum să ne vadă pentru că nici nu a fost prezent la Comisia de Industrii din care fac parte, ci domnul deputat Mocanu, iar Marius Spânu nu avea cum să voteze contra pentru că nu e membru în această comisie. Iar din câte ştiu nici la Comisia de Administraţie nu a fost, el fiind membru în Comisia de Politică Externă. Singurele clarificări cerute în comisie de mine au fost legate de forma juridică a schimburilor de terenuri legat de avizele Ministerului de Interne, votul fiind oricum în unanimitate pentru şi ca urmare a discuţiilor purtate de mine cu alţi doi colegi de-ai mei, Mircea Toader şi Cristi Boureanu. Dau o notă mare pentru eleganţa şi perseverenţa domnului deputat Mocanu, cel care a susţinut în comisie proiectul ca iniţiator şi nu lui Relu Fenechiu care a fost … în altă parte.

2. Hoţii de la Nicolina
Fierbinte subiect, nu e aşa? Uite cine s-a găsit să întrebe. Tocmai cel care anunţa arogant şi public prin 2005 că: „…EU sunt AVAS la Iaşi…” sau promitea rezolvare muncitorilor de la Nicolina. El care “nu ştie” nimic nici de achiziţia sediului pentru Garda de Mediu din decembrie 2007 la o sumă prea mare sau de sediul pentru OJCPI luat de la Moldoplast în 2008 pentru o sumă mai mare decât dublul celei plătite de proprietar la cumpărarea tuturor activelor fabricii. Şmecherul Fenechiu aruncă însă o pastilă, dacă aş nominaliza o persoană fără a fi finalizate cercetările de DNA ar fi o greşeală în care ar vrea să cad. Pot însă să îi reamintesc faptul că la şedinţele de audieri ale comisiei de anchetă parlamentară, la întrebarea cum au fost găsite persoanele numite ca membri în CA sau a administratorilor din partea AVAS şi de cine îi recomandă, persoana audiată a răspuns sec: totul se făcea pe faxul de la cabinetul deputatului Fenechiu. Măcar pentru asta şi sper să răspundă, eventual oficial, chiar Fenechiu, poate mai clarifică el nişte chestii interesante.

Limbajul folosit de Fenechiu în declaraţiile sale e de fapt o probă excelentă pentru un stil de comunicare politic superficial pe care nu îl agreez. Ştie foarte bine că în probleme de administraţie publică şi macroeconomie sunt la mine acasă, orice punct de vedere al meu dă dureri de cap multora. Se înţelege clar de ce îşi permite să jignească spunând că nu aş fi făcut nimic pentru Iaşi sau că toată viaţa mea nu ar fi pe placul său pentru că nu aş fi făcut nimic? E adevărat faptul că eu nu am făcut performanţă în şmecherie după cum e stilul lui, nu am ajuns vedetă de tip negativ sau balamaua necesară ungerii unor afaceri din bani publici. Aşa că, nu merită el un răspuns la asemenea provocări puerile, îi ofer însă un răspuns indirect la întrebarea sa „Îi cer public lui Nicuşor Păduraru să spună cine a prădat Nicolina”: uită-te bine Relule în oglindă dimineaţa şi vei avea răspunsul la multe întrebări, unele nepuse încă.

Comentarii (3)

gigi8 Februarie 2010, 10:20 am

nicule sa mor daca mai inteleg ceva:de ce nu il legati pe fene odata pentru magaria cu sediul moldoplast?inca ceva nu esti cat de serios vrei sa pari intrucat nu ai vrut sa continui demersul cu procesul impotriva E-ON.
Explica-ne ce ai facut concret la Nicolina SA

Nicusor B.9 Februarie 2010, 8:59 pm

Singura actiune corecta si cuprinzatoare, realizata pe scara larga, in legatura cu jaful de la NICOLINA, a fost cea desfasurata de domnul deputat Nicusor Paduraru. Organele statului nu au actionat inca vizibil pana acum pentru a valorifica munca Comisiei parlamentare, a concluziilor si propunerilor facute. Mai mult, capac peste dezastrul de la aceasta NICOLINA s-a pus azi 9 februarie 2010, astazi AVAS a pus la Nicolina administrator special pe dl. Benea Eugen, un om de afaceri cu istoric in domeniul afacerilor cu Legume & Fructe. Buba mare este la AVAS si la Ministerul stimatului si indemanaticului domn Videanu in a carei coordonare este Oficiul pentru intreprinderile unde statul este actionar majoritar, cazul Nicolinei. O sugestie, n-ar fi rau daca s-ar cere domnului Ministru sa-si trimita specialistii care sa aplice masurile Guvernului pentru resuscitarea activitatii acestei intreprinderi strategice de interes national. Caci toti vorbesc de crearea de noi locuri de munca dar se ofera cateva zeci in timp ce mii de locuri de munca pe viata au fost suprimate numai in Iasi.

Otilia9 Aprilie 2010, 8:38 am

Domnule Paduraru, admir initiativa dumneavoastra de a incerca sa faceti ceva pentru orasul Iasi (chiar daca sunteti adoptat al acestui oras), insa nu prea ai cu cine. Cand te musca un caine si in spate ai vreo 20 de maini care il hranesc, este foarte greu sa-l lovesti. Asa ca….promovati-va proiectele, faceti-va prieteni printre draci ca sa va arate puntea si…poate, o sa avem sprijin in problemele pe care vi le prezentam spre rezolvare. Mult succes!