Cum se gâdilă „termic” un primar?

11 Martie 2010, 1:11 pm

Văd astăzi o ştire legată de o preocupare majoră la nivel naţional legată de eficentizarea CET-urilor. Ştirea în sine sună foarte interesant ”Gheorghe Nichita şi Dorin Ivana se ocupă de toate CET-urile din ţară”. La prima vedere, importanţa celor doi ieşeni pare covârşitoare, ca şi cum strategia Guvernului, a Parlamentului, a ţării întregi şi de ce nu chiar a Uniunii Europene, stă brusc în primarul Nichita şi directorul CET.

Cred că mi s-a părut doar că am văzut ştirea preluată pe un alt site local pentru că ulterior ea a dispărut. Nu e vorba de un capitol din X- files şi din fericire nici de o realitate perfect explicată. Cum am asociat celebrele bancuri cu Radio Erevan în urmă cu ceva săptămâni vorbind de Radio Fenechiu şi de data aceasta gâdilarea primarului este realizată prompt din aceaşi zonă.

Aşa că vin cu explicarea ştirii : da, este vorba de o comisie realizată la nivel central şi care presupune un dialog în vederea realizării unei strategii naţionale pentru eficentizarea CET-urilor din toată ţara. Din comisie fac parte reprezentanţi ai executivului, ai legislativului, ai administraţiei publice locale şi COGEN. Obiectivul acestei comisii este de a genera modificări legislative şi soluţii de modernizare care să determine eficientizarea CET-urilor, în aşa fel încât toate părţile menţionate să îşi armonizeze punctele de vedere.

Evident un rol important îl joacă Ministerul Administraţiilor şi Internelor şi Ministerul Economiei care vor oferi sprijinul lor tuturor administraţiilor publice locale. Prin urmare, una este să faci parte dintr-o comisie şi alta este să fii prezentat ca fiind principalul responsabil de un asemenea subiect.

Aşa că o să îi anunţ pe această cale pe cei de la CET şi evident pe primarul Nichita că aştept împreună cu viceprimarul Gabriel Grigore un alt răspuns pe legalitate în sensul respectării ordinului ANRE 57/2008 publicat în Monitorul Oficial nr.472/2008. Întrebarea de fapt va fi legată de corectitudinea calculării preţului energiei termice livrat către ieşeni. Ca să fiu şi mai clar din acest răspuns de la CET s-ar putea să aflăm că preţul plătit de populaţie este mai mare cu 15% de cât ar fi trebuit.