1 Aprilie – Ziua Raportului

1 Aprilie 2010, 5:48 pm

Dacă aş fi în locul primarului la orice critică la adresa raportului său aş răspunde cu: „Sunt nişte neruşinaţi domnule, nici măcar în săptămâna mare nu pot să accepte activitatea mea deosebită. Toţi ieşenii au văzut cât de multe lucruri s-au schimbat anul trecut, dar ei nu vor recunoaşte niciodată.”

Am stuchit în sân de trei ori, mi-am muşcat limba şi mi-am zis “Eu când vreau să fluier, fluier”. Sper să mă ierte cine trebuie însă coincidenţa raportului primarului cu ziua de 1 aprilie şi în săptămâna mare pare una special aleasă pentru prezentarea unui raport de activitate.

Raportul în sine vorbeşte despre: mii de semnalizatoare rutiere montate anul trecut, vreo 1600 de bănci nou nouţe, sute de coşuri de gunoi noi, administratori de blocuri mulţumiţi de serviciile Termo Service, câte un bloc reabilitat termic în fiecare cartier, sfaturi nepreţuite proprietarilor cu grădini pentru a-şi pune iarbă, drumuri modernizate/reabilitate/recepţionate cu gropi incluse în deviz încă din primul an de utilizare, statui aşezate strategic în locuri din care turiştii străini, împreună cu maidanezi din cartiere îşi vor împărtăşi frumuseţea istoriei Iaşului, fântâni arteziene alimentate cu cisterna RAJAC/APA VITAL.etcetera, etcetera

La capitolul “fuse, fuse şi se duse” intră parţial creditul DEXIA amestecat zdravăn cu banii Guvernului în aşa fel încât să nu se mai vadă că cele mai mari lucrări făcute vreodată în Iaşi se suprapun exact cu DN 24 şi DN 28 unde Guvernul României prin mâna simpaticului Domn Ministru Berceanu finanţează inclusiv în anul acesta şosele şi chiar trotuare cu pavele.

Se remarcă limbajul gen “Vom face totul…” asemănător documentelor oficiale de la ultimul congres al PCR din care s-a desprins iliescian, corespunzător meandrelor concretului de stânga, structura de partid pe care o reprezintă şi domnul primar. Din această categorie premiez limbajul corespunzător lucrurilor nefăcute încă: autobuze dotate cu butelii cu gaz (am frisoane, aducându-mi aminte de anii 80), pistă pentru biciclişti, ticketing în autobuze, ecologie, floricele şi alte chestii de acest gen. Cu menţiunea că îmi cer scuze faţă de ieşeni pentru că l-am influenţat pe primar dându-i de înţeles că ceva nu este în regulă cu transportul public. Mai precis, în raport se precizează că obligaţia primăriei de a asigura serviciul de transport public aparţine începând de astăzi, 1 aprilie, RATP şi unei societăţi private nenominalizate, nesecrete, şi care discret a îmbogăţit limbajul cu un unic stil de a face profit în timp ce primăria înghite pierderile.

Raportul se remarcă printr-o nouă viziune: anul trecut se adună la anii anteriori. Se amestecă proiecte Phare, finanţări europene (?!), studii de fezabilitate, proiecte, şi se adaugă ceea-ce-nu-s-a-întâmplat dar care sigur se-va-întâmpla. Evident, lucrurile importante au nevoie de timp.

Capitolul „o-să-se-facă” este împletit viguros cu „ce-nu-s-a-făcut”. Am să trag 2 concluzii:
1. Nu îmi voi lăsa copilul să citească acest raport. Vă daţi seama ce s-ar întâmpla dacă aş întreba ce a făcut la şcoală cu o zi înainte aş primi „raportul” ce a făcut în ultimii 5 ani şi ce va face probabil în perioada următoare.
2. Mi-am reconsiderat atitudinea faţă de DEX şi faţă de orice curs elementar de management.

Prin urmare vă fac o propunere de sondaj. Întrebarea:
“Raportul primarului Nichita este:
a. Un raport de activitate pe anul 2009
b. Sinteza unor idei începând cu anul 2003 până la …(nespecificat, precum sunt termenele proiectelor sale)
c. Un fel de material scris care nu face distincţie între strategie, plan de acţiuni, viziune, misiune, direcţii de acţiune, etc., şi cu atât mai puţin nu seamănă a raport.
d. O enumerare de lucrări necesare văzute doar din strada principală
e. O încercare de a fugi faţă de activitatea concretă a anului 2009
f. O păcăleală de 1 aprilie
g. O demonstraţie că interesele sunt atât de bine negociate încât nu va protesta serios nici un alt lider de la celelalte partide politice
h. Schema de management propusă la alegerile PSD de viitorul preşedinte
i. Text ce va fi tipărit, urmând a fi distribuit pensionarilor mulţumiţi de ultima majorare a biletelor RATP
j. Un raport formal, elaborate conform legii 215 pentru a scăpa de amenda prefectului”

Propunerile pot continua, aştept sugestii.

P.S. : Am văzut şi iluminatul de sărbători pus. E bine să ştiţi că majoritatea acestor ghirlande se înlocuiesc de la un oraş la altul de aceleaşi firme. Dacă ele sunt cumpărate în fiecare an … asta este. Lucrurile importante au nevoie de timp.

Comentarii (3)

Ady281 Aprilie 2010, 7:23 pm

din 10 in 10 zile aceleasi texte,atacuri…

dvs ce ati facut in ult timp pt iasi in Parlament in afara sa dormiti?

gigi7 Aprilie 2010, 9:02 pm

Nicusor, tot obsedat de Nichita ai ramas?Chiar vrei sa iti faci cu orice pret imagine pe spatele lui?Ce te faci daca intra in PDL dupa ce va pierde alegerile?
Nicusor vreau sa iti reamintesc ca nu ai facut nimic concret pentru colegiul in care te-am votat-pana acum-doar vrajeala.
Trage tare ca nu mai prinzi al doilea mandat!

Nicusor Paduraru12 Aprilie 2010, 5:58 pm

Gigi sau alex sau ady28, ca tot folosesti nume diferite de fiecare data. Vrajeala la care faci referire sau o asa zisa senzatie de ironie pe care crezi ca o folosesti, ascunde faptul ca niciodata nu te exprimi la subiectul in discutie, mai ales cand esti in timpul serviciului. Mai schimba si tu macar serverul, devine mai interesanta incercarea de a iti ascunde identitatea si poti incerca si din alta parte decat din primarie.