Patimi politice pascale

1 Aprilie 2010, 12:42 pm

Ca de fiecare dată când sunt sărbători mari am trimis câte o felicitare, nu doar la oficialităţi ci şi către toţi cetăţenii din colegiul pe care îl reprezint. Mi-am pus problema, apropo de textele din felicitări, ce cuvinte să folosesc atunci când uiţi de partid şi îţi transmiţi urările şi către cei care au alte opinii. Mare dificultate aş zice, căci textele religoase îmbunătăţite politic nu mai au de mult relevanţă şi pot părea nesincere. Dacă îi transmit primarului Nichita multă înţelepciune nu sunt sigur că nu se gândeşte şi la altceva, asta mai ales datorită faptului că de foarte multe ori am criticat atitudinile şi deciziile sale. Acelaşi cuvânt adresat colegilor mei de partid poate genera o adevărată furtună de interpretări. Oare ce ar vrea să zică Păduraru? Dacă tot se apropie alegerile interne în partid, unii ar putea interpreta înţelepciunea cu modificări substanţiale în organizaţie, alţii cu dialog şi respect reciproc şi câţiva cu dorinţa de a nu se schimba nimic.

Dacă transmit acelaşi cuvânt către Relu Fenechiu, nu sunt sigur că mă înţelege. Am certitudinea că de fiecare dată când se bărbiereşte dimineaţa îi mai trece câte un gând prin minte amintindu-şi de un schimb de replici mai dur, s-ar putea ca fiecare din noi să înţeleagă diferit înţelepciunea folosită şi pentru cei din jur. Cristi Adomniţei poate că ar primi acest cuvânt cu un suflet mai deschis. Cu o condiţie: să nu rostesc un singur cuvânt, şi anume primăria. Nu ştiu dacă îi generează amintiri neplăcute acest cuvânt sau îi ascute brusc un limbaj politic furtunos.

Un alt cuvânt des folosit cu aceste ocazii este liniştea. Şi aici am o problemă: unii colegi de-ai mei, mai neliniştiţi ar putea să o vadă ca pe o replică care să le oprească dorinţele de ascensiune politică. Alţii, tot de la mine din partid, ar fi super fericiţi dacă ar fi linişte sau ca să folosesc nişte expresii mai clasice schimbările ar trebui să fie pe ici pe colo prin părţile esenţiale iar finalul să fie acelaşi. Cum adică linişte în politică? Păi se poate monşer? Să nu mai auzim noi osanale, să nu mai lustruim de pe acum ultimul tablou, încă nepus în primărie? Să nu reamintim ceea ce toţi ieşenii văd, că de 20 de ani s-a făcut pulbere tot? Gropi, maidanezi, facturi ciudate, toate să fie plătite în linişte de ieşeni? Unii colegi de-ai mei nu au fost deloc liniştiţi devenind chiar foarte vehemenţi pe subiecte de interes local, după care au tăcut brusc, lăsându-şi propriile subiecte în aer. Să fie liniştea lor justificată de niscaiva negocieri?

O altă sintagmă este îndeplinirea tuturor dorinţelor. Până şi eu am probleme în a transmite aceste cuvinte. Nu chiar toate dorinţele aş zice. Şi ca să fiu cărpănos, o să folosesc o replică auzită des în politică: “Bun, bun şi mie ce-mi iese?”. Această sintagmă se tratează mai uşor strict în interiorul partidelor. Lui Relu de exemplu nu i s-au îndeplinit dorinţele la prezidenţiale şi indirect câţiva oameni nu au mai văzut realizate vise măreţe de dominare a Iaşului. Nici lui Nichita nu i-a reuşit. Geoană nu mai e preşedinte, puterea politică parcă nu mai e aceeaşi, până şi Adăscăliţei îl muşcă viguros de … toate orgoliile, inclusiv în această săptămână. Normal, în politică dorinţele se negociază. Poate doar Cozmanciuc se află într-o situaţie fericită, numai că şi el va trebui să îndeplinească toate dorinţele stabilite deja înainte de luarea în primire a postului. Ca să fiu cârcotaş, domnul primar a fost aşa de bine fezandat în media locală în ultimul timp, încât nu mai e nevoie de comentarii. Apropo, pe când noi aplauze în strategia energetică a României, domnilor ziarişti? Căci eu la Iaşi am auzit numai fluierături.

Săptămâna asta am dorit să îi anunţ pe ieşenii din colegiul meu că vor fi construite 3 parcuri în acest an, în locaţii solicitate de către ei încă de anul trecut. Uite că am primit şi un răspuns pozitiv de la primărie. E adevărat că e cam singurul, dar e şi ăsta un început. Tot săptămâna asta am văzut că s-a vorbit despre atacarea de către Prefect a unei hotărâri a Consiliului Local, legată de numiri fără respectarea legii în consiliile de administraţie. Probabil că liniştea şi înţelepciunea mi-au fost oferite discret, în fapt eu sunt cel care a sesizat oficial anunţând şi public. Dar ce mai contează, băgatul în seamă se pare că nu este o artă prea bine înţeleasă de către mine.

Iaşul rămâne încăpăţânat în a-şi păstra superficialitatea precum Bahluiul viteza. Dulcele Târg al Ieşilor ne-a amorţit nouă tuturor de multe ori simţurile, inclusiv umorul sau ironia. Pe felicitările pe care le-am transmis le-am urat tuturor ca Lumina Sfântă să îi înconjoare cu bucurie şi linişte. De regulă, toate acestea sunt mai curate atunci când ne aflăm în familie.

Mesajul de azi este adresat în primul rând lumii politice ieşene şi mass-mediei. Ce spuneţi: ne-ar strica un pic de linişte sau înţelepciune în îndeplinirea tuturor dorinţelor? Eu vă doresc toate cele bune tuturor, atât timp cât vom face bine şi celor din jurul nostru.

Comentarii (2)

mihai1 Aprilie 2010, 3:28 pm

care sint cele 3 parcuri? Locuiesc in coelgiul dvs.

admin1 Aprilie 2010, 5:46 pm

Strada Bradului 15, Bl. H1 (reabilitare)
Srada Gheorghe Doja 6 (reabilitare)
Intersectia Cantemir cu Sos. Nationala, Bl. P4, Q2 si B5 (constructie noua)