CET – puncte de vedere

22 Iunie 2010, 12:19 pm

Reamintesc din nou opinii publice pe marginea situaţiei CET, pe care le-am exprimat cu mult timp înainte:

3 martie 2009 – Articol Presă http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/43/5/O+companie+finlandeză+vrea+să+investească+la+CET.html

14 aprilie 2009 – Articole Presă
http://www.nicusorpaduraru.ro/news/4,7/33/8/Nicuşor+Păduraru+vrea+să+rupă+dependenţa+CET+de+cărbune.html

http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/38/4/Deputatul+Păduraru+vede+o+turbină+oprită+de+grupuri+de+interese.html

http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/36/4/CET+ar+trebui+să+se+profileze+şi+pe+gaze.html

http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/34/4/Nicuşor+Păduraru+acuză+grupurile+de+interese+din+spatele+CET+Iaşi.html

http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/35/4/Soluţia+lui+Păduraru.html

29 septembrie 2009 – Comunicat de presă
http://www.nicusorpaduraru.ro/comunicate/4,23/55/3/Comunicat+de+pres%C4%83%2C+29+septembrie+2009.html

2 octombrie 2009 – Articol Blog, Comunicat de presă
.http://blog.nicusorpaduraru.ro/2009/10/02/alte-clarificari-despre-modernizarea-cet/

http://www.nicusorpaduraru.ro/comunicate/4,23/85/0/Comunicat+de+presa%2C+2+octombrie+2009.html

7 octombrie 2009 – Articol presă
http://www.nicusorpaduraru.ro/news/4,7/185/3/Cine+are+interesul+să+ascundă+adevărul+despre+CET%3F+Primarul+fuge+de+răspundere.html

28 noiembrie 2009 – Articole Presă
http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/204/1/Nicu%C5%9For+P%C4%83duraru:+%22CET+ar+putea+fi+preluat%C4%83+de+creditori%22.html

http://www.nicusorpaduraru.ro/articles/4,8/203/1/Împrumutul+CET,+contestat+în+instanţă+de+PD-L.html

1 decembrie 2009 – Articol Blog – Lecția de gândire nichitiană
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2009/12/01/lecția-de-gandire-nichitiana/

10 decembrie 2009 – Articol Blog – Nabucco vs South Stream
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2009/12/10/nabucco-vs-south-stream/

20 decembrie 2009 – Articol Blog – Cet – Între soluţii posibile şi colaps provocat
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2009/12/20/cet-intre-solutii-posibile-si-colaps-provocat/

12 Ianuarie 2010 – Articol Blog – Ce interese mai aveţi la CET, domnule primar?
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2010/01/12/ce-interese-mai-aveti-la-cet-domnule-primar/

28 Ianuarie 2010 – Articol Blog – Strugurii acri ai legalităţii (II)
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2010/01/28/strugurii-acri-ai-legalitatii-ii/

11 Martie 2010 – Articol Blog – Cum se gâdilă „termic” un primar?
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2010/03/11/cum-se-gadila-„termic”-un-primar/

16 Martie 2010 – Articol Blog, Comunicat de presă – Modernizarea CET-urilor: Clarificări
http://blog.nicusorpaduraru.ro/2010/03/16/solutii-pentru-cet/

http://www.nicusorpaduraru.ro/comunicate/4,23/86/0/Comunicat+de+pres%C4%83%2C16+martie+2010.html

Le-am prezentat din nou, pentru că din păcate ele se uită prea uşor de ieşeni şi de către factorii responsabili locali care nu văd realitatea cu toate detaliile ei. Problemele de azi provin din erorile anterioare nesancţionate de nimeni:

I. Aspecte legate de achiziţii de combustibili şi datoriile CET

1. S-a greşit în 2008 când CET a cumpărat combustibili prin negocieri directe uitând de licitaţii, de la furnizori “tradiţionali” sau SRL-uri bizare, iar preţurile la Iaşi au depăşit orice limită. Declinul financiar a devenit de atunci un fel de bulgăre de zăpadă rostogolit de la un an la altul fără soluţii concrete. La timpul respectiv, acelaşi primar “explică” situaţia prin explozia bursei şi a preţurilor la furnizori, deşi tot CET-ul cumpără simultan huilă din aceeaşi sursă la preţuri şi cu 80 de dolari pe tonă mai mare.

2. Anul trecut, în plină iarnă, primarul Nichita intră într-un alt spectacol ciudat, fiind extrem de afectat de presiunile unui furnizor neplătit. Se întâmplau atunci lucruri bizare, directorul CET semnează angajamente la notari publici promiţând plata datoriei, au loc întâlniri ciudate cu reprezentanţii acelui furnizor, apar înregistrări televizate care arată cârdăşie şi nu negociere comercială, finalul fiind încă un credit pe spatele ieşenilor prin care s-a plătit datoria respectivă.

3. Recent, presa locală informează asupra faptului că la CET, consiliul de administraţie decide să nu înceapă demersurile privind achiziţiile de combustibili pentru iarna care vine, primarul Nichita tace suspect, deşi asta înseamnă indiferenţă faţă de soarta ieşenilor pentru iarna viitoare. În acelaşi timp îşi începe o furibundă campanie de imagine împotriva tuturor, politicieni locali, guvern, ministere, parlament, etc. uitând că el este primarul Iaşului, primul şi singurul responsabil.

4. Nichita cere public încălcarea legii şi nimeni nu îl plezneşte. Faptul că CET are datorii imense determină evident blocarea conturilor de către ANAF însă primarului i se pare nefiresc să se ia tocmai lui măsurile legale, asta în timp ce orice om de afaceri ştie că poate eşalona datorii însă nimeni nu îl iartă de datorii. Istoricul reacţiilor sale îl prezintă ca un recidivist al unor asemenea declaraţii paralele cu realităţile: RATP e dusă de ani de zile şi ea la sapă de lemn tot prin ”eficienţa” sa managerial, iar Citadin suflă greoi, datornicul său principal fiind primăria, deşi clienţii fideli trăiesc bine merci şi în transportul public şi în lucrările de infrastructură. Culmea, CET avea cică vreo 23 de miliarde lei vechi într-un cont pentru Romgaz. Minţi domnule primar! Nici o clipă nu te-ai gândit să plăteşti furnizorul ROMGAZ, ai vrut acest scandal, te foloseşti de el şi de supărarea ieşenilor fără scrupule.

II. Aspecte legate de eficientizarea şi modernizarea CET

Prima întrebare ar fi dacă sunt soluţii? Evident da, doar exemplul Bacăului arată că Nichita vede Iaşul pe altă planetă.

1. În afară de modernizarea cu fonduri europene pentru încadrarea în normele de mediu, care nu scade costurile de producere a gigacaloriei ci le măreşte, nu am văzut nici o deschidere spre soluţii adevărate. Mai mult, anul trecut minciuna a atins cote inimaginabile: soluţiile propuse privind cogenerarea de înaltă eficienţă energetică erau folosite împotriva mea ca armă politică, astăzi, factorii ”responsabili” redescoperă apa caldă şi prezintă exact acelaşi plan de eficientizare ca fiind soluţia optimă fiind frumos prezentaţi mediatic.

2. Consiliul Local aprobă în ianuarie 2009 prin hotărâre, iniţierea demersurilor pentru găsirea unui partener care să instaleze grupuri energetice moderne care să ofere ieşenilor calitate şi preturi mai mici la gigacalorie. Toate demersurile se suspendă însă şi nu s-a mai făcut nimic. Studiul realizat pe banii altora pentru eficientizare e uitat în sertare, iar potenţialii investitori sunt ţinuţi la distanţă de primar, în timp ce chiar colegul de partid al primarului, deputatul Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrie de la Camera Deputaţilor, recomanda anul trecut tuturor căutarea unor parteneri privaţi.

3. Primarul Nichita a pozat însă public în salvatorul tuturor CET-urilor prin prezenţa sa într-un grup de lucru mixt de la Ministerul Administraţiei şi Internelor, fiind frumos fezandat de presa locală. A fost nevoie să prezint graficul activităţilor respective pentru a opri penibila speculare a discuţiilor din acel grup. Interesant este însă, faptul că Nichita spera să lase CET-ul Ministerului Economiei cât mai repede, cu tot cu datorii. Domnule primar, lasă şi RATP-ul Ministerului Transportului şi poate scapi de toate: devii primar fără nici o responsabilitate, lasă şi primăria guvernului şi poate pleci de tot.