Iaşul – între profeţii locale şi realităţi simple

12 Iulie 2010, 12:52 pm

Oare de ce avem parte de previziunile caracatiţei Paul? Sau de ce o caracatiţă? Putea fi orice vietate, eventual mai onorabilă. Tocmai o caracatiţă? Păi nu avem noi caracatiţele noastre peste tot? Nu spunem din când în când că lucrurile nu merg bine datorită unei caracatiţe care şi-a pus ventuzele peste tot?

Lăsând la o parte negativismul caracatiţelor, dacă ne uităm la profeţii locali, nu avem întotdeauna pronosticuri câştigătoare. Departe de mine să încerc să asociez profeţiile domnului Simirad cu ale caracatiţei Paul. Am văzut însă astăzi un articol care prezintă Iaşul ca fiind cam neinspirat. Sincer, dincolo de realităţile corect prezentate, mi-am pus dintotdeauna întrebarea de ce în permanenţă trebuie să avem un vinovat în ceea ce priveşte calitatea castraveţilor? Niciodată grădinarul, ar fi deviza indirectă asupra celor care aşteaptă în permanenţă de la oricine altcineva răspunsuri şi numai de la cel responsabil nu.

Noi, ieşenii avem şi o problemă mioritică. Ne plângem de milă, dar niciodată nu demonstrăm că înţelegem ceva din povestea drobului de sare. Facem adevărate declaraţii despre cât de periculos poate fi să cadă drobul de sare în capul copilului. Aşa că, eventual intrăm la bursa pariurilor, caracatiţa Paul românească, ducând la atitudini neinspirate, însă, dacă se poate patetice, agresive, sau isterizate pănă la transformarea cazului în unul patologic. Datu’ cu părerea la români şi în special la ieşeni, seamănă din păcate cu povestea drobului de sare: puţini sunt cei care dau sfatul corect, adică dă domnule drobul de sare la o parte.

O propunere lansată către PNL săptămâna trecută presupune ca cele două partide de dreapta să pună umărul pentru a mişca lucrurile (drobul ieşean). Nu ştiu dacă liberalii sunt înscrişi în audienţă la caracatiţa Paul pentru a aştepta un răspuns. Domnul Simirad, mai hâtru din fire, a dat de înţeles de mai multe ori că a face echipă pentru Iaşi ar fi fost o soluţie dacă nu ar fi avut şi dumnealui nişte alegeri nefericite la un moment dat. Aştept încă, precum mulţi colegi de-ai mei, nu o profeţie de vreun fel ci un răspuns concret prin care liberalii să ne răspundă dacă vor să mutăm drobul de sare împreună.

Comentarii (1)

Catalin13 Iulie 2010, 8:25 am

Foarte inspirata comparatia cu caracatita. Din pacate cred ca usile la care bateti sunt ferecate…