Între orgoliul domnului Neculau şi conflict de interese

28 Iulie 2010, 2:44 pm

S.C. Fotbal S.A. se pare că tinde să devină o piatră de moară pentru legalitatea hotărârilor Consiliului Local. Astăzi, domnul consilier Constantin Neculau a mai dat o probă de neatenţie votând hotărârea corespunzător S.C. Fotbal S.A., societate unde dumnealui este administrator şi director general. În mod clar avem de-a face cu conflict de interese care afectează legalitatea acestei hotărâri.

În acelaşi timp, doamna Oţeleanu, secretarul Consiliului Local este prinsă cu minciunica. Deşi în răspunsul oficial dat în numele primăriei către Corpul de Control al Primului Ministru spunea în mod clar că ” S.C. Fotbal S.A. Iași nu este o societate de interes local înființată sau aflată sub autoritatea Consiliului Local”, îşi infirmă propriile opinii atât timp cât astăzi Consiliul Local votează o hotărâre legată de obiectul de activitate al acestei societăţi.

Domnul primar confirmă pentru prima dată după îndelungi ieşiri publice nervoase, supărăcioase şi eventual pârâcioase, că Politehnica este finanţată cu suportul primăriei din încă o sursă: S.C. Fotbal S.A.. Acest lucru vine în completarea finanţărilor pentru sportul de performanţă realizat prin intermediul fundaţiei Sportul Ieşean. Ceea ce devine discutabil încă o dată din punct de vedere legal este faptul că finanţarea sportului de performanţă este un subiect foarte clar precizat în mai multe legi, soluţia găsită în urmă cu 3 ani de a se înfiinţa Fundaţia Sportul Ieşean fiind forma legală care defineşte în mod foarte clar cu cât participă bugetul local la finanţarea acestor activităţi în interes public. Orice altă formă de finanţare devine discutabilă şi anormală. De ce să nu fie folosită o singură formă de finanţare din buget, perfect transparentă fără a se găsi inginerii de tot felul?

Am observat că se face o confuzie între S.C. Fotbal S.A. şi S.C. Fotbal Club Politehnica S.A.. A doua societate este singura care ţine de echipa de fotbal, ea fiind cea care plăteşte salarii, face sau nu profit, mai pe scurt, ea este cea care gestionează echipa de fotbal a Iaşului. S.C. Fotbal S.A. nu este echipa de fotbal, ci doar o societate comercială pe acţiuni, de unde se mai plătesc şi nişte salarii nesimţite unor persoane din anturajul primarului Nichita, culmea e că unii dintre ei sunt simultan şi aleşi locali. Bugetul local, pentru cele 28 de spaţii comerciale plus nişte terenuri, în loc să încaseze direct sub formă de chirii aproximativ 300.000 euro pe an, rămâne doar cu circa 2.000 Euro sub formă de dividente.

Pentru toate acestea nu-mi rămâne altceva decât să sesizez din nou Instituţia Prefectului privind conflictul de interese al domnului Constantin Neculau care afecteză legalitatea hotărârii de Consiliu Local de astăzi, dar şi să fac din nou precizări privind modul anormal în care se deturnează fondurile publice în loc să aibă un parcurs normal la fel cum sunt toate celelalte taxe şi impozite locale, redevenţe sau chirii care intră în veniturile primăriei în mod transparent.