Misteriosul specialist

28 Iulie 2010, 5:41 pm

În activitatea Consiliului Local a apărut un nou membru cu drepturi deosebite care nu a existat pe buletinele de vot. Domnul primar Nichita a declarat astăzi că împărțirea posturilor de reprezentanți ai CL, în consiliile de administrație și AGA, se face în conformitate cu legea, adică se ține cont la această împărțire de rezultatele oficiale ale ultimului scrutin electoral, care a generat structura actuală a Consiliului Local.

Fraza domnului Nichita ar fi memorabilă dacă nu ar fi mincinoasă; anul acesta, cu o întârziere de un an şi jumătate de la sfârşitul alegerilor locale a acceptat în sfârșit să se stabilească structura CA și AGA pentru regii și societăți aflate în subordinea Consiliului Local. Toate acestea în luna februarie, numai că față de ceea ce spune legea și declară primarul Nichita, e o mare diferență. Domnul Nichita a inventat un nou membru în consiliile de administrație sub denumirea de specialist, atras din mediul universitar și recomandat evident de reprezentanți universitari consilieri PSD.

La prima vedere este absolut justificat să numeşti specialişti de preferință universitari în consiliile de administrație respective. Dacă eşti un partid care se respectă îți numeşti pe locurile tale asemenea oameni deosebiți. Un calcul de aritmetică primitivă, însă limitat la doi plus doi plus unu, a justificat interesul domnului primar de a nu avea consilii de administrație suple, ci un număr de cinci, în aşa fel încât, specialistul, aparent apolitic, să îi asigure majoritatea în aceste consilii.

În luna martie am atras atenția că acolo unde există lege clară, asemenea nuanțe sau încercări de a introduce în afara legii oameni fără legătură cu structura politică a consiliului, nu sunt posibile. Din câte ştiu, Instituția Prefectului Județului Iaşi a atacat în contencios acele hotărâri, pentru că nu respectă articolul 37 din legea 215/2001.

Astăzi, în şedinţa de Consiliu Local a recidivat relaxat sub privirile sfioase şi supuse ale consilierilor liberali, reintroducând în discuţie propuneri universitare şi nu legate de structura Consiliului Local. Surpriza mea cea mai mare a fost să constat că unii consilieri liberali, extrem de revoltaţi anterior față de aceste manevre, astăzi au trecut disciplinat acceptând acelaşi gen de situaţie care se judecă în contencios administrativ în urma unor greşeli similare.

Prin urmare, voi fi nevoit să cer Instituţiei Prefectului Judeţului Iaşi să analizeze din nou numirile votate în ședința de Consiliu Local de astăzi. Mi se pare de-a dreptul obrăznicie pe faţă să fii atât de îngust încât să îți bați joc pur şi simplu de legea pe care ar trebui să o respecţi, etalându-ţi însă cu maxim tupeu şi minimă modestie aşa zisele cunoştinţe de administraţie publică. Constat că scaunul de primar al Iaşului nu este folosit pentru a-ţi îndeplini responsabilităţile aşteptate de cetăţeni, ci doar ca rampă de discurs politic şi de atac, dacă se poate inclusiv la legalitate. Un primar Nichita corect ar vorbi mult mai puţin şi cu certitudine ar face mult mai multe. Părerea mea este că încalcă legea deliberat, cu ştiinţă, având certitudinea că în acest mod întreţine scandaluri şi atacuri politice pe care le foloseşte în sensul prezenței cu orice chip, în orice fel și cu orice risc în mass-media locală şi eventual naţională.

Comentarii (3)

marin29 Iulie 2010, 11:28 am

de ce universitari? sunt mai spagari si mai incompetenti decat oricine din lumea afacerilor! Cei de la Vaslui ,de unde vor lua universitari ?, ca ei nu au asa ceva! dar au cea mai productiva agricultura din Moldova, au fotbal si industrie peste Iasi!

Nicusor Paduraru29 Iulie 2010, 5:58 pm

@marin: nu sunt de acord cu catalogarea universitarilor in acest mod. Iasul sufera de ani de zile de lipsa de profesionalism, iar mediul universitar nu a fost deloc consultat la maxima eficienta pe care ar fi putut sa o ofere. Problema e alta, partidele isi numesc in CA-uri pe cine vor, daca aleg persoane cu o expertiza deosebita chiar daca nu sunt activi politic, atunci mi se pare ca isi utilizeaza acest drept oferit de lege in mod responsabil. Pe locul oferit insa de lege, nu inventand posturi paralele cu art 37 din legea 215 pentru specialisti.
Iasul are valori incontestabile, de ce sa nu le folosim?

marin31 Iulie 2010, 10:24 am

De acord ,ca Iasul detine o mare cantitate de inteligenta.De ce nu e folosita? aici ,ar trebuie sa raspunda partidele politice ,care in general prefera “incompetenta” cadrelor, pentru a fi usor manipulate si pentru a raspunde “da,sefu” am inteles ,se rezolva! Cu oameni care au expertiza profesionala, coloana verticala e “mai greu”sa-i convingi sa se abata de la principii! De fapt asta e tara societatii romanesti acuale: criza MORALA!