Pliciul lui Nichita – remediu sigur împotriva lui Andrei Pleşu

13 August 2010, 10:58 am

Cercetători britanici de origine românească efectuează un studiu privind panica populaţiei în ceea ce priveşte gângănii precum ţânţari, căpuşe, fluturi de noapte, precum şi înţepătura peştelui de la malul mării. Într-un editorial plin de substanţă am aflat că West Nile este un caz de meningită provocată de o specie de ţânţari.

Acum un an îl întrebam pe domnul profesor Astărăstoae, ce părere are despre vaccinul împotriva gripei porcine şi dacă s-a vaccinat. Puţin sunt cei care i-au acceptat opiniile critice la adresa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, datorită căreia la nivel internaţional s-a creat o panică în rândul populaţiei, fiind vândute vaccinuri în toată lumea. S-a demonstrat ulterior că unii din cei care au provocat această panică erau destul de apropiaţi de companii farmaceutice care şi-au mărit brusc cifra de afaceri din vânzările acelor produse.

Panica la români are însă accente tragic-comice. Săptămânile trecute am aflat de peştele dragon şi înţepătura lui veninoasă de la malul mării. La prima vedere ne-am făcut reclamă în pur stil românesc privind peştişorul agresiv, deşi concediile din zona Mării Mediterane pot fi mult mai periculoase, existând meduze agresive şi de ce nu chiar rechinii pe care îi vedem promovaţi în fiecare seară pe postul de televiziune Wild. Peştele dragon nu este însă o noutate, îmi aduc aminte că în copilărie, cei care pescuiau guvizi pe malul mării mai prindeau din când în când şi câte o urâţenie cu ventuză pe burtă şi aripioare înţepătoare, care însă, în afară de urâţenie ,nu speria pe nimeni, deşi este acelaşi peşte dragon.

Căldurile toride şi informaţiile legate de ţânţarii ucigaşi au ajuns şi în Primăria Municipiului Iaşi, ceea ce a determinat imediat convocarea unei şedinţe pline de substanţă privind situaţiile de urgenţă. Nu vă gândiţi că o să fim informaţi asupra unui nou vaccin, sau că vom intra în carantină şi vom primi câte un plici gratuit de la primărie pentru stârpirea ţânţarilor din apartamente. Scopul şedinţei convocate de primarul Nichita este unul nobil: majorarea fondurilor alocate firmei care împrăştie fum prin cartiere. M-aş fi aşteptat ca primăria să informeze populaţia asupra locurilor unde sunt efectuate asemenea operaţiuni de dezinsecţie pentru că substanţele au un grad de toxicitate, iar noi ieşenii ar trebui să închidem geamurile sau să evităm aceste zone.

În fiecare zi ,Ministerul Sănătăţii transmite comunicate oficiale prin care monitorizează apariţia unor epidemii sau boli care pot însemna riscuri asupra sănătăţii populaţiei. Între obligaţia primăriei de a stârpi ţânţarii care ne scot din sărite şi panica care se poate provoca legată de meningita West Nile este o mare diferenţă. Andrei Pleşu spunea că o fantomă ar bântui lumea şi că fiecare grup de cercetători mai aruncă din când în când rezultatele unui studiu care ne pune pe gânduri. Oare pe când vom avea o ştire preluată de toată mass-media centrală şi locală care să genereze pompoase analize privind situaţiile de urgenţă legate de Drosophila, insectă care există pe meleagurile româneşti şi are posibilitatea să sufere mutaţii genetice devenind brusc îndrăgostită de Bachus.