CET Iaşi: Procesare de cărbune la secret

26 August 2010, 1:25 pm

Căldura ieșenilor în această iarnă este un subiect de maximă importanță. Atunci când s-a luat decizia să nu se facă achiziții de combustibil și să fie inițiat un mod de a procesa huilă pentru o firmă privată, nimeni nu a făcut o analiză asupra a ceea ce înseamnă asta. Nu e același lucru să închei un contract de procesare față de așa zisele licitații din anii anteriori pentru achizițiile de cărbune. Procesarea de huilă este un subiect extrem de sofisticat în ceea ce privește stabilirea costurilor și beneficiilor părților. După părerea mea, poate fi o loterie, pentru că s-a refuzat prezentarea publică a unor date care ar putea să facă lumină. Fac referire la costul procesării și structura acestuia, pierderile tehnologice, calculele tehnologice care ţin cont de caracteristicile tehnice ale cărbunelui, randamentul instalațiilor și gradul de acoperire a capacității de producție, riscuri legate de opriri și reporniri ale instalațiilor care generează cheltuieli imense etc.

Mă opresc aici cu detaliile tehnice greu de înțeles, oricum lipsa totală a oricărei informații crează suspiciuni absolut normale. Dacă totul ar fi corect, nu ar fi nici o problemă să fie prezentat public. Culmea este că administrația la secret, inițiată de primarul Nichita, rupe total de realitate, nu doar consilierii locali ai opoziției, ci și proprii membrii PSD. Felia CET devine un sandwich ținut sub cheie de primarul Nichita, obsedat de frica de transparență pe acest subiect.

Cariera mea profesională și experiențele din domeniul industriei, îmi permit să spun că procesarea în general, a fost cel mai dubios mod de a face bani cu instalațiile statului român. Niciodată nu au existat elemente clare în contractele de procesare pentru că detaliile tehnice sunt ușor de manipulat, imposibil de identificat și generează profituri inimaginabile. Bănuiala mea este că afacerea procesării de cărbune la CET este îndelung pregătită de către primarul Nichita, care a anulat nejustificat orice alternativă de achiziție de combustibil lăsând ieșenii din nou dependenți de o afacere şi nu de o soluţie pe ceea ce înseamnă securitatea lor din această iarnă.

Într-un articol din presa locală ieșeană, aflu că firma care încearcă această afacere cu energie are un puternic iz politic cu legături până la persoane din apropierea lui Adrian Năstase. Numele vehiculate sunt Ristea Priboi și un domn Gabriel Dumitrescu, persoane ale căror funcții anterioare îi plasează în zone de influențe PSD. Liniștea din jurul acestui subiect ori ascunde discret un interes major al instituțiilor abilitate și responsabile de urmărirea aranjamentelor ilegale, ori pur și simplu nu se înțelege și nu se știe ce este aceea procesare și cât de corectă este pentru ieșeni.

Energia electrică ce urmează a fi vândută este în mod evident miza afacerii. Ciudat este faptul că energia electrică produsă din cărbune în instalațiile CET este dacă nu cea mai scumpă posibil, atunci cu certitudine în topul prețurilor de producție. Cea mai ieftină energie este cea produsă de hidrocentrale, eoliană, solară și evident cea nucleară. Prețurile de pe piața energiei sunt reglementate în așa fel încât să nu suportăm variații foarte mari. Mai există și obligația de achiziționare a certificatelor verzi, special pentru a încuraja producția de energie din surse regenerabile.

Secretul de fapt, nu ține de prețurile de achiziție a cărbunelui cumpărat de firma bulgară sau de prețul de vânzare a energiei electrice. Secretul afacerii constă în condițiile contractului pe care CET îl poate încheia sub umbrela secretoasă a primarului Nichita. Acest gen de contracte de procesare de către administrația publică prin intermediul CET nu este clar reglementat, deși principial cam la orice asociere până acum legate de servicii publice, conform legii ar trebui să se efectueze licitații. Banul public sau serviciul public oferit de către administrația publică, este exact rolul acesteia, prin urmare nu ar trebui negociat cu ușile închise. Explicațiile date până acum sunt extrem de superficiale în raport cu importanța asigurării securității populației în ceea ce privește agentul termic pentru perioada de iarnă.

Unele instituții publice ar trebui să se autosesizeze, tot ce nu este clar, cel puțin în administrația primarului Nichita, întotdeauna a fost justificat de interese foarte dubioase. Jocul de-a administrația a ajuns prea departe, aici nu vorbim de o gaură în șoseaua din fața blocului și de rubrica două parale de polemică politică pe marginea lipsei ajutorului oferit de către toată lumea CET-ului. Procesarea de la CET este 100% un subiect controlat și gestionat de primarul Nichita fără a lăsa pe nimeni să se apropie, iar simplul fapt că ofertanții au nume redutabile din zona PSD îmi crează frisoane în ceea ce privește evoluția sănătoasă a CET sau accentuarea prăbușirii acestuia. Sper să nu avem același final precum la AUTOBUZUL, Politehnica, RATP și lista rămâne deschisă.

Comentarii (1)

[...] „Bănuiala mea este că afacerea procesării de cărbune la CET este îndelung pregătită de către primarul Nichita, care a anulat nejustificat orice alternativă de achiziţie de combustibil lăsând ieşenii din nou dependenţi de o afacere şi nu de o soluţie pe ceea ce înseamnă securitatea lor din această iarnă”, scrie Nicusor Păduraru pe blogul său. [...]