Autoritatea lui Hrebenciuc în PNL versus Reconstrucţia dreptei

31 August 2010, 1:18 pm

Deputatul PSD Viorel Hrebenciuc a ieşit ieri la rampă anunţând sec: PNL a trădat. Vehemenţa sa nu este deloc surprinzătoare pentru că niciodată controversatul deputat PSD-ist nu a făcut declaraţii neclare. Obiceiul său presupune acorduri principiale, chiar nescrise, pe care le foloseşte într-o formă extrem de autoritară.

Interesant este că declaraţiile făcute aseară la o oră de maximă audienţă pe un post de televiziune aparţinând trustului domnului Voiculescu, au fost extrem de tranşante, detaliind inclusiv înţelegerile din perioada ultimilor 2 ani ai guvernării Tăriceanu. Nu faptul că Viorel Hrebenciuc s-ar simţi trădat iniţial de Tăriceanu, iar astăzi de Crin Antonescu, ar reprezenta un subiect de o importanţă deosebită, ci legăturile subterane ale politicii româneşti devoalate cu atâta sinceritate.

PSD face un joc politic, îi este suficientă evoluția din sondaje şi nu mai are nevoie nici de PNL, nici de Crin Atonescu şi nici de primarul Sibiului Iohannis. Considerându-se pe val, PSD încearcă să-şi măture adversarii visând din nou la soluţia partidului stat. Atitudinea din ultima perioadă trădează însă un reflex de mentalitate tipic comunistă. De 20 ani fostele structuri ale PCR au consolidat arhitectura social democrată din ziua de astăzi, comportamentul şi strategia de luptă politică, după cum se vede, nu au scăpat de tarele vechiului sistem. Nu s-a înţeles că în România, maturitatea politică va trebui să însemne întodeauna un dialog între mai multe forţe politice.

PNL-ul răspunde slab acestei provocări sau mai bine zis aproape deloc. În primul rând nu prea are cum să dea explicaţii legate de înțelegerea cu PSD-ul. De altfel a negat-o vehement ca să nu spunem că a minţit, deşi e limpede că au existat înţelegeri nu doar punctuale, ci de substanţă şi pe termen lung. Eu rămân încă optimist în ceea ce priveşte reconstrucţia dreptei în România, pentru că nu se poate justifica totul doar prin animozităţile personale dintre lideri ai PNL și PDL.

Speranţa mea este că mesajul lui Viorel Hrebenciuc va trezi spiritul liberal nu către reacţii adolescentine, ci către maturitate politică. Dacă PNL nu își va consolida un mesaj de dreapta foarte clar, va deveni o ţintă uşor de atacat de către social democraţi. Viorel Hrebenciuc iese rar la rampă, nu vorbeşte mult şi generează subiecte care ţin mass-media în tensiune precum flacăra violet. Electoratul de dreapta nu cred că înghite prietenia liberală cu social democraţii, nu are cum. La nivelul Iaşiului înţelegerile Nichita – Fenechiu, adică PSD – PNL au fost foarte pragmatice pentru posturi cheie şi jocuri de interese, adică pentru uzul unei echipe mici şi nu pentru reacţia celor care sunt de dreapta. Iar asta costă politic. Nu poți să votezi cu un partid doar pentru că vei avea suprema mulţumire a ocupării unor posturi publice de zece, douăzeci de oameni ai partidului respectiv. Ar fi prea naivă o asemenea mentalitate şi mă îndoiesc că elitele intelectuale de dreapta sunt satisfăcute de acest gen de rezultate.

Propunerea lansată şi de mine pentru o alianţă la nivel local cu PNL a fost multiplicată şi în alte cercuri de către alți colegi de-ai mei din PDL. Motivul: e o construcție viabilă pe termen lung, pentru ca dreapta să nu fie responsabilă de guvernări totalitare similiare perioadei 1990 -1996 sau 2000 – 2004. Chiar dacă răspunsul local s-a lăsat aşteptat şi nu este nici astăzi consistent, eu încă îmi păstrez opinia că strategiile necesare Iaşiului ar trebui să fie o construcție comună între PDL şi PNL, atât la nivelul Consiliului Local cât şi la nivelul Consiliului Județean. Altfel, votul liberalilor rămâne doar un instrument de troc cu PSD-ul şi nu are nici o greutate pragmatică care să corespundă dreptei, adică sunt voturi irosite.

Dacă mesajul lui Hrebenciuc va însemna pentru PNL o relansare a negocierilor cu PSD, dreapta în România va suferi consecințele propriilor erori. În ziua în care liderii liberali se vor ridica peste dimensiunea unor conflicte cu persoane și vor fi vizionari, se vor pune bazele pentru o colaborare a dreptei, soluţie mai presus de numele politicenilor din ziua de astăzi.