Primarul cu problemă la mansarde

31 August 2010, 2:26 pm

Cazul mansarda pare a fi demn de un subiect a unei zone crepusculare. Am primit o petiţie din partea unor locatari din Bulevardul Ţuţora Nr. 3, acest bloc are parte de o mansardă proaspăt construită şi deja locuită.

Istoria evenimentelor sună cam aşa: este adus un notar care pregăteşte acte autentice, prin care cea mai mare parte a locatarilor acceptă utilizarea condominului pentru construcţia unor mansarde. Acceptul este condiţionat de reabilitarea termică a blocului şi de renovarea casei scării pe cheltuiala firmei. Finalul este previzibil, nici reabilitare şi nici lucrări pe casa scării. Mai mult, firma respectivă, adică S.C. Trustul de Construcţii Moldova S.R.L. Iaşi începe lucrări fără a avea absolut nimic: nici autorizaţie de construcţie, nici avize de la primărie de orice fel.

Am făcut solicitări oficiale către mai multe instituţii şi anume: Inspectoratul de Stat în Construcţii, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Iaşi şi evident la Primăria Muncipiului Iaşi. Toate răspunsurile confirmă ilegalităţi, fac referire la dosare penale şi la ordine de sistare a lucrărilor şi chiar la autorizaţii de demolare. Toate aceste răspunsuri sunt doar foi de hârtie fără nici un fel de finalitate, pentru că problemele nu se rezolvă. Datorită acelor acte autentificate notarial semnate de o parte din locatari, aceştia sunt nevoiţi să dea în judecată firma de construcţii pentru că nu şi-a îndeplinit obligaţiile în totalitate. Este la fel de evident faptul că, majoritatea fiind pensionari, nu pot susţine financiar un asemenea demers, rămânând păcăliţi de interesele din spatele acestor iţe încurcate.

Ciudat este că Primăria Municipiului Iaşi răspunde de două ori. Odată îmi aduce la cunoştinţă faptul că firma ar fi fost sancţionată contravenţional, somată să sisteze lucrările, iar Parchetul de pe lângă Judecătoria Iaşi a fost sesizat în vederea urmăririi penale. Al doilea răspuns este mai elaborat, însă dă de înţeles că acea contravenţie ar fi fost anulată printr-o decizie a Tribunalului Iaşi şi că proprietarii noilor mansarde au fost somaţi să intre în legalitate prin prezentarea unor documente care să legifereze prezenţa lor în bloc. Mai pe româneşte, primăria acceptă acoperirea ilegalităţilor din acest caz, dând şi soluţii privind calea de urmat.

Cazul mansarda este multiplicat în multe alte locuri din oraş, nimeni nu a fost tras la răspundere iar instituţiile s-au acoperit de hârtii fără valoare pentru cei care locuiesc în asemenea blocuri. Nu pot să îi acuz pe cei care locuiesc în mansarde, pentru că au fost de bună credinţă şi au cumpărat cu acte autentice aceste spaţii de locuit. Este de asemenea de neînţeles cum de au reuşit să fie conectaţi la utilităţi, atât timp cât mansardele au fost construite total în afara legii. Ar fi interesant de întrebat şi E-On Gaz şi E- On Electrica precum şi RAJAC referitor la legalitatea de încheiere de contracte penstru asemenea spaţii.

Sunt mansarde realizate fără asemenea probleme de legalitate. Cea mai mare parte însă, fiind construite în afara cadrului legal, arată complicitatea tuturor factorilor responsabili legali care nu au luat nici o măsură concretă prin care locatarii, precum cei din Bulevardul Ţuţora Nr. 3, să fie protejaţi şi apăraţi de abuzuri. Cea mai mare vină aparţine, evident, responsabililor de urbanism ieşiean din primărie. Ce spuneţi domnule primar? Aveţi un răspuns constructiv pentru cei păcăliţi?