Tudore, din păcate nu se poate

4 Septembrie 2010, 11:48 am

De mai mulţi ani sunt un susţinător al proiectului „Fabricat în Iaşi” şi el poate fi extins până la „Fabricat în România” sau după cum l-a definit deputatul Tudor Ciuhodaru „Made in Romania”. Sunt unul din împătimiţii care fac cumpărături în pieţele din Iaşi, cumpărând produse naturale şi încercând să le iau de la adevăraţii producători şi nu de la intermediari. Sunt de asemenea deranjat de faptul că în toate supermarket-urile nu găseşti decât tot felul de fructe aduse de prin toate colţurile lumii şi extrem de puţine de la noi din ţară.

În alte ţări este o adevărată tradiţie ca cei de acolo să cumpere propriile produse, fiind în mod clar sprijinit mediul economic local. Din păcate, ideea unui TVA de 5 % doar pentru produsele româneşti, deşi pare tentantă şi extrem de pozitivă, nu se susţine, pentru că Uniunea Europeană nu ne permite să afectăm principiile concurenţei într-o economie de piaţă liberă iar ideea ar crea dezechilibre şi am fi sancţionaţi de Uniunea Europeană.

Îl salut însă pe Tudor Ciuhodaru pentru faptul că vine şi el în echipa celor interesaţi de promovarea produselor locale. Va trebui însă să găsim altfel de resorturi, în aşa fel încât ieşenii şi evident toţi românii să îşi creeze un obicei din a cumpăra produsele fabricate la nivel local sau naţional. Orice leu plătit pentru un produs fabricat în Iaşi se întoarce în bunăstarea ieşenilor. Şi dacă Tudore doreşti să avem şi rezultate privind promovarea acestui comportament social naţionalist, fii mai atent la ce iniţiative legislative depui ca să nu ducem în derizoriu subiectul. O pistă falsă nu ajută ci desfiinţează o idee nobilă şi ar fi păcat. Te aştept la cumpărături în piaţa Alexandru în fiecare duminică de la ora 9. Dacă vei chema şi televiziunile şi vei da şi un comunicat de presă îţi garantez că obţinem efectul potrivit.

M-au prins la piata

Comentarii (3)

Jurnal de blogger4 Septembrie 2010, 12:50 pm

[...] suparat: O lege adevarata. pensionarii ar putea plati fond de somaj Nicusor Paduraru: Tudore, din pacate nu se poate [...]

Dan MASCA6 Septembrie 2010, 1:27 pm

Nicule, cei de la mine din Tirgu Mures vor face in aceasta toamna un tirg sub numele : Produs in Mures.
Aici vor putea fi prezentate gama de produse si servicii produse de firme din judetul Mures.
Nu se rezuma doar la cele produse in agricultura locala.

Nicusor Paduraru6 Septembrie 2010, 7:59 pm

Si la Iasi a existat cu putini ani in urma, un targ sub numele Fabricat in Iasi. Evident nu se rezuma doar la produse agricole ci si industriale. Relansarea acestui subiect e absolut necesara astazi in toate judetele, e singura forma de spriijinire indirecta a activitatilor economice locale, numai ca nu se poate altfel decat prin crearea unui comportament social si promovarea produselor romanesti pentru consum. Sunt o gramada de producatori industriali de exemplu nemultumiti de faptul ca chinezariile de proasta calitate ii sufoca, in timp ce ei se chinuie sa realizeze produse cu o gramada de verificari de calitate si conformitate. Germania are un filtru extrem de dur, nimic nu se vinde fara certificari realizate de laboratoarele din institutele de cercetari care in felul acesta supravietuiesc si ele, totul pe un tonus de adevarat cult pentru produsele locale. In Grecia la fel, in Austria sau Ungaria deasemenea, numai la noi nu.
Am initiat demersuri la Min. Economiei si la ANAF pentru schimbari legislative posibile pentru toate produsele UE, in contextul in care nu putem face reguli diferite decat pentru orice produs din afara UE si respectand acordurile comerciale bilaterale legate de schimburile comerciale. Dureaza cam mult, nu am raspunsuri iar reactia autoritatilor nu e pe masura dorintelor mele.
Cat priveste propunerea colegului meu parlamentar, ea pare la prima vedere o solutie rapida insa nu aprofundeaza serios toate posibilitatile reale fiind doar speculativa. E ca si cum eu as initia o lege pentru reducerea costurilor medicamentelor cu 50 %, diferenta fiind suportata de stat, argumentul fiind legat de reducerea veniturilor tuturor romanilor. Evident ca nu se sustine insa da bine la public, e insa in afara stilului meu sa ma bag pe domenii pe care nu le cunosc doar pentru notorietate publica.
Te salut Dane si te felicit pentru ceea ce faci in promovarea orasului si judetului tau pe internet, in mod pro bono mai mult desi iti sustii afacerea singur. Si in Iasi exista oameni ca tine, majoritatea tineri care merita respect, chiar creatori ai brandului “Fabricat in Iasi”.