Nicolae Titulescu – un exemplu uitat de clasa politică actuală

7 Septembrie 2010, 12:22 pm

În urmă cu exact 79 de ani, pe 7 septembrie 1931, la Geneva, ministrul român de externe Nicolae Titulescu îşi susţinea discursul de reinvestire în faţa celei de-a XII-a Sesiuni ordinare a Adunării Societății Națiunilor. A fost prima şi singura dată când aceeași persoană era realeasă, după un mandat, să conducă lucrările Ligii Natiunilor Unite.

Clasa politică românească este pulverizată, în ultimii 20 de ani nu a mai existat nicio personalitate care să reuşească să câştige aprecieri internaţionale similare diplomatului român Nicolae Titulescu. Ieri, am avut neplăcerea să asist la discursurile jenante ale unor colegi parlamentari, folosindu-se un limbaj mizerabil care nu face cinste plenului Parlamentului şi justifică lipsa de încredere în parlamentari şi în clasa politică în general. Aşa că, m-am decis să aduc aminte, începând de azi, de momente şi personaje importante din istoria României, în speranţa determinării unor reflexii serioase ale clasei politice actuale în direcţia performanţei şi a capacităţii de a avea viziune. Veţi spune că declaraţiile politice nu sunt o formă efectivă care să genereze schimbări în bine şi poate aveţi dreptate.

Apelul meu pentru decenţă şi profesionalism este însă necesar, mi-aş dori ca mulţi alţi oameni politici să înţeleagă că nu vom fi respectaţi şi nici constructivi, dacă stilul politic adoptat de toate partidele va continua să ne menţină în zona juvenilă sau a retoricii de cartier.

Declaratie politica – Nicusor Paduraru