Moţiune de toată jena!

8 Septembrie 2010, 2:19 pm

Nu fac referire la eticheta agăţată de reverul costumului de bugetar al junelui Ponta pe care scria ieri “ticălos”. Nici la faptul că era excesiv de mândru de promovarea televizată a gestului său. Fac referire la moţiunea simplă depusă de PSD în Parlament, pe agricultură. Motivul e simplu: moţiunea era adresată fostului ministru care însă a părăsit deja scena guvernamentală. Aşa că, astăzi, am asistat la o retorică pur formală adresată … eterului şi poate unor orgolii pesediste.

Să votezi ce? O moţiune simplă se termină cu eventuala demisie a ministrului căruia i se adresează. Bine, dar ministrul respectiv nu mai este. Şi atunci care e finalitatea? Moţiunea nu se adresează agriculturii, ci ministrului responsabil, iar Valeriu Tabară abia a intrat în funcţie. Mai mult, astăzi a mai şi fost lăudat chiar de pesedişti pentru viziunea sa privind agricultura, urându-i-se succes şi felicitări în activitatea viitoare.

Să fac referire la text? Păi ce rost are, e la fel ca moţiunea pe acelaşi subiect din luna mai, anul acesta. Iar primul care semnează nu e Victor Surdu, cel care a “pregătit-o”, ci primii agricultori ai PSD-ului adică în ordine Ponta, Năstase şi Hrebenciuc. Cool aş zice. Ponta are avantajul socrului său, unul din cei mai longevivi miniştri ai agriculturii în ultimii 20 de ani care ştie bine cât de dezastruoasă e starea agriculturii, doar şi el a fost în funcţia cu pricina. De aceea a semnat primul, probabil. Oricum, la dezbatere nici unul dintre primii semnatari nu au fost prezenţi în sală.

Se justifică depunerea moţiunii simple în condiţiile în care tocmai s-a schimbat ministrul? E suficient argumentul că se vrea să se arate starea dezastruoasă a agriculturii? Răspunsul corect este nu. Pentru asta sunt alte instrumente parlamentare, se pot face declaraţii politice, interpelări, se pot depune iniţiative legislative care să corecteze. Culmea e că moţiunea simplă cere demisia ministrului Mihail Dumitru, iar procedurile parlamentare obligă ministrul să fie în sală atunci când au loc dezbaterile. Păi cum să fie prezent în sală sau să-şi dea demisia dacă nu mai e ministru? Moţiune pentru cine?

Mai reamintesc faptul că ieri, în loc să îşi citească această moţiune inutilă, pesediştii au preferat să părăsească sala de şedinţe, Aura Vasile având o superbă replică de adevărată doamnă a politicii ”…îmi puneţi pumnul în gură…” deşi nimeni nu a înţeles la ce face referire. Legea spune clar: moţiunea trebuia să fie citită ieri, în a şasea zi de la depunere. Azi, au dat de înţeles că ieri s-ar fi suspendat şedinţa prin plecarea lor din sală. Aiureală: doar preşedintele camerei poate suspenda şedinţa şi nu PSD. Aşa că, astăzi a fost o zi plină de … vorbe şi timp pierdut. Dacă aţi avea răbdare să urmăriţi înregistrarea dezbaterii pe site-ul www.cdep.ro, v-aţi da seama de seriozitatea moţiunii inutile. De toată jena…

Comentarii (2)

Alex8 Septembrie 2010, 5:38 pm

de toata jena este prestatia guvernului basescu-boc.

au trecut 8 luni si nimic nu se vede.numai impozite peste impozite,concedieri,micsorari de salarii.

masuri pt redresarea economiei deloc.

asta e problema reala a noastra si nu ce face/zice ponta.

Nicusor Paduraru9 Septembrie 2010, 11:52 am

@alex: Din motive legate de coerenta masurilor guvernamentale s-au facut remanieri. Cat priveste prestatia lui Ponta, el confirma o problema reala a calitatii intregii clase politice si in mod special ale PSD care sta bine in sondaje desi nu are solutii. Eu ascult critici daca cel care le face merita atentie si nu pentru circ gen Mazare sau Vanghelie. Tot ieri la motiune s-a citat din strategia PSD pe agricultura, document din curtea lor si nu din alta parte, aberatiile din acel text ii descalifica pentru ca demonstreaza ca nu au solutii reale.
Dar nu vad nimic despre motiunea de ieri la care am facut referire. Prestatia asta nu se vede caci eu despre ea vorbeam?