Twilight zone la Primăria Iaşi

8 Septembrie 2010, 3:39 pm

O hotărâre de Consiliu Local care ţine de patrimoniu determină reacţii ciudate. Este vorba de hotărârea privind căminul de bătrâni “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, recent discutată. Nu intru pe fondul problemei, e rolul consilierilor locali. Nici nu aş fi băgat de seamă subiectul, corectarea simplă prin constatare era doar o formalitate atât timp cât opiniile tuturor sunt la fel.

Faptul că secretarul, cel care prin lege are obligaţii clare legate în primul rând de legalitatea actelor emise de primărie, dispare subit în concediu exact după acest subiect, poate fi întâmplare sau act deliberat. Cum însă declaraţia primăriei dă de înţeles că nu se ştie când se întoarce, prima variantă cade.

Secretarul e prezent la lucrările consiliului şi trebuia să atragă atenţia, mai ales că are obligaţia contrasemnării hotărârilor de consiliu. Nu a făcut-o pe loc şi atunci mă întreb ce fel de document pleacă la prefectură pentru controlul de legalitate? Asemenea situaţii nu prea am întâlnit, însă devin suspecte dedesubturile subiectului în sine. Am certitudinea că cel puţin o televiziune locală are înregistrarea momentului şi s-ar putea lămuri totul, pentru că mi se pare că cei din primărie speculează prin omisiunea unei realităţi necontestate de nimeni, doar pe baza înregistrării audio.

Evident, colegii mei, consilierii locali PDL, pot sesiza prefectura privind votul lor, aceasta însemnând contencios, termene, etc. Preşedintele de şedinţă e însă consilier local şi nu funcţionar public, prin urmare să nu amestecăm lucrurile, apropo de eventuala vinovăţie anunţată de la Primărie. În locul colegilor mei aş sesiza secretara Consiliului Local la comisia de disciplină de la prefectură, pentru a da explicaţii asupra neîndeplinirii rolului său în timpul şedinţei. Iar acest aspect nu are nevoie de aprobarea primarului, forul sesizat fiind structurat obiectiv.

Pe fond, Fundaţia Caritatea preia proprietatea acestui cămin, nu înţeleg foarte bine de ce acum şi în această formă şi nu s-a întamplat mai devreme, având în vedere împrejurimile. Şi nici ce se întâmplă, luând în considerare situaţia actuală. Ştiu însă că se vorbeşte mai puţin de bătrânii de acolo şi ce vor face ulterior. Aşa că, mi-aş dori în primul rând răspuns la această problemă, restul e … administraţie ieşeană.

Comentarii (8)

din primarie9 Septembrie 2010, 8:53 am

domnule deputat, presedintele de sedinta a anuntat in urma votului ca hotararea a trecut cu 5 abtineri. problema batranilor este rezolvata pentru ca in acest moment este aproape gata noul camin din copou in care urmeaza sa fie mutati toti locatarii de la caminul sf constantin si elena. cererea de concediu a secretarii consiliului a fost depusa in termenul legal si concediul acesteia nu are legatura cu ce s-a intamplat in sedinta de consiliu.

culai9 Septembrie 2010, 10:37 am

Batranii ! Credeti ca-i intereseaza pe Nichita si Dascalu soarta lor? nu , ei au doar un singur scop si anume: dispretuirea si batjocorirea acelor batrani, mutilarea centrului istoric al Iasului cu kitsch-ul numit pompos”Palas” si burdusirea “pungutei”! Dar, sa nu uitam un lucru foarte important, acela ca , votul la abjectul proiect s-a facut cu largul concurs al consilierilor pdl , orchestrati atunci de maestrul” Carlan!

Nicusor Paduraru9 Septembrie 2010, 11:38 am

@din primarie: “Aproape gata” la noi naste intotdeauna semne de intrebare referitoare la cand anume precis.
Cat priveste cererea de concediu, ea include si ziua cand se revine la serviciu, declaratia oficiala a primariei insa da de inteles ca nu se stie cand anume se intampla asta. Declaratia apartine primariei.

cris15 Septembrie 2010, 9:02 am

domnule deputat, mergeti va rog pe bucium la noul camin de batrani. poate pana la urma intelegeti.

Nicusor Paduraru15 Septembrie 2010, 1:35 pm

@cris: Nu e mai usor sa se prezinte in mod public detaliile unei asemenea informatii? Nu acesta e rolul administratiei locale: sa spuna ce face si sa explice? Cand o sa inteleaga functionarii publici ca rolul lor este sa raspunda si nu sa faca asemenea trimiteri la plimbare ? Chiar nu intelegeti ca functionarul public are exact rolul de a servi interesului public in mod transparent? Si daca tot stii mai mult de ce nu ai scris in opinia postata?
Ai uitat un aspect esential: suspiciunile pleaca tot de la declaratiile primariei. Ce era asa de greu sa spuna primarul in ultima conferita de presa mai multe pentru a se sti exact care e solutia pentru batrinii de la acest camin?

T.Stîngu18 Septembrie 2010, 8:16 pm

Vă informez, domnule deputat, că şi în Consiliul Local Târgu Frumos, secretarul are aceeaşi atitudine generatoare de ambiguitate: poate fi neştiinţă, superficialitate ori de-a dreptul rea-credinţă! Hotărârea Consiliului Local nr.32/23/03/2010 privind scoaterea la concurs a postului de consilier juridic al aparatului de lucru al Consiliului Local Târgu Frumos şi desemnarea Comisiei de concurs nu prevedea şi termenul de aplicare, aşa că, a fost amânată sine die! Iar medicul Ali Ghneim, angajat al Spitalului Orăşenesc, este acum şi membru în Consiliul de Administraţie al aceluiaşi spital, conform altei HCL, semnată “pentru legalitate”!

roberta1 Octombrie 2010, 10:29 pm

Norocul nostru este ca atunci cand trebuie sa combatem niste elucubratii avem text expres de lege ( vezi L215/201 – procesul-verbal de sedinta)
Dupa cum bine stie d-nul Nicusor Paduraru cand s-a votat Legea pensiilor s-a apelat la imagini ale televiziunii (cum propune domnia sa in monolog).
Stiti care a fost reactia PD-L-lui domnule Paduraru???????????????
“Imaginile nu sunt proba pentru ca s-a filmat numai jumatat din sala”
!!!!!!??????
Si acum intrebarea mea catre dumneavoastra:
Erati in sala cand s-a votat legea; ce parere aveti de UNGHIURILE DE FILMARE ????
Cand ati depus juramantul de credinta ati garantat…. Ati fi in stare sa jurati pe acelasi act, ca in Camera Deputatilor erau 170 de persoane (parlamenari-deputati), colegi ai dumneavoastra??????…. sau privind prea mult la Secretarul municipiului Iasi – Cristina Oteleanu- ati pierdut unghiul de filmare?????
Atentie la neatentie… Triunghiul Bermudelor “bate de la distanta” Zona Crepusculara!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nicusor Paduraru2 Octombrie 2010, 9:49 am

@Roberta: Da, eram in sala. In rest, nu inteleg de ce atata suparare, doamna Oteleanu nu cred ca are nevoie de dvs. pentru a isi expune argumente proprii folosind gradina vecinilor ca exemplu. Eu as fi mai retinut in a cauta motivatii indirecte, ultima amanare a sedintei de consiliu local a fost absolut jenanta daca e sa vorbim de aceleasi “elucubratii unde avem text de lege”. Chiar daca nu veti crede, e bine sa stiti ca o respect pe doamna Oteleanu, mi-ar place insa sa fie mult mai ferma cu primarul atunci cand i se cere ceva care deviaza de la normalitate.