Cum se minte oficial pe marginea CET

11 Septembrie 2010, 10:11 am

Cel mai simplu ar fi să spun sec: Am avut dreptate în privinţa CET întotdeauna, însă toată lumea doarme. Am scris de mult timp ce se va întâmpla şi exact asta se vede cu ochiul liber. Ultimele aspecte pe care le critic vehement ţin de minciunile lansate şi susţinute atât de Primaria Iaşi cât şi de OET Bulgaria. Este vorba de procesarea de cărbune fluturată pe sub nasul ieşenilor în ultimele luni pentru care mi-am manifestat suspiciunea încă de la început.

Pe de o parte primarul Nichita face pe supăratul şi declara public în urmă cu câteva zile că a mai oferit un termen până la care bulgarii să arate că pot duce la bun sfârşit acest contract. Eşti un mincinos domnule primar, atât de tare minţi încât ar trebui să-ţi crape pământul sub picioare. Cu doar câteva zile în urmă eram împreună la Ministerul de Interne pentru discuţiile privind strategia energetică legată de viitorul CET-urilor. Acolo s-a spus foarte clar că din punct de vedere legal încă nu se poate, mai mult, este scris negru pe alb în documentul de lucru faptul că se încearcă construcţia unui model de contract şi a corecţiilor legislative necesare pentru a putea fi derulat. Ai venit acasă şi ai uitat tot, nu ai uitat însă să te lauzi ca de fiecare dată şi toată presa să scrie cu mare pasiune deontologică că eşti producătorul de idei pentru strategia energetică naţională. Cum se numesc toate acestea, domnule primar, dacă nu minciuni?

Pe cealaltă parte, firma din Bulgaria aruncă o altă pastilă, că ar primi mai puţină energie electrică de la CET decât îşi planificaseră şi că nu s-ar înţelege pe marginea acestui subiect. Mai mult, domnii respectivi îşi manifestă surprinderea legată de superba descoperire legislativă, că mai e necesară o ordonanţă a Guvernului şi un aviz prealabil de la ANRE pentru activitatea de procesare, adică exact ceea ce argumenta suspiciunea mea că în spatele procesării mai e altceva. Şi reprezentanţii bulgarilor mint, numai că nu de la început ci abia acum, fiind prezentat public argumentul cantităţii de energie electrică preluată de ei.

Nu pot argumenta faptul că e prea puţin ce li se oferă, CET II Holboca a fost modernizată cu dedicaţie specială pentru cărbunele dinspre Est, favorizându-se dependenţa de acelaşi furnizor. Modernizarea a fost atât de avansată încât CET II Holboca are performanţe tehnologice deosebite, la nivelul Centralei Sud din Bucureşti. Nu mă feresc să spun că sunt tot mai mult convins că s-a dorit falimentarea CET pentru a fi preluată această centrală. Să spui că nu eşti mulţumit de câtă energie electrică primeşti în urma procesării e doar o pistă falsă, sau praf în ochii fraierilor. Iar garanţia de 100.000 de Euro este un fir de nisip pe lângă sumele specifice acestui gen de comerţ.

Aşa că, scuzele sau argumentele şi chiar atitudinea aparent supărată a primarului că bulgarii nu şi-ar fi făcut treaba sunt chiar mai mult decât minciuni pentru că jignesc un oraş întreg. Jenant este faptul că încercarea primarului cu bulgarii, de a folosi CET II pentru procesare, demonstrează o lipsă crasă de profesionalism. Demersurile făcute în interiorul Ministerului de Interne pentru a se clarifica şi aspectele legislative, arată cât de puţin înţeleg toţi cei care au fost atinşi de această filoxeră a banului din energie. Nici nu avea cum să se facă şi am spus-o foarte clar, am avut din nou dreptate.

Căldura ieşenilor a devenit un pachet de cărţi în mâna primarului pregătit pentru o cacealma. A premeditat pentru a ne aduce în pragul iernii în zona de negociere directă şi a reuşit. A fost un mecanism win-win. Dacă ieşea şmecheria cu procesarea, pilda talanţilor ar fi fost un text de căpătâi pentru Nichita, dacă nu, oricum furnizorul tradiţional ajunge tot la mâna lui şi de aici se înţelege totul.

Ce mă revoltă este că în toate aceste ecuaţii siguranţa pentru căldura ieşenilor lipseşte cu desăvârşire, primarul scrie epistole despre cozi de mătură şi toată lumea face declaraţii pe marginea CET folosindu-se metode de dezinformare şi piste false ca pe vremea serviciilor de tristă amintire. Nici o reacţie pe măsura importanţei subiectului şi nici o analiză profundă nu a combătut nimic din ceea ce scriu de luni de zile. Oare de ce? Să aibă primarul atât respect din partea presei şi a organizaţiilor nonguvernamentale sau a asociaţiilor de proprietari, încât minciuna sfruntată şi fără limite să poată fi trecută cu vederea?