Nimic nou de Sărbătorile Iaşului

1 Octombrie 2010, 9:53 am

Am citit şi eu programul anunţat de primărie privind Sărbătorile Iaşului 2010. Un text foarte lung şi foarte fals, asta pentru că organizatorii au preferat să amestece toate evenimentele care au loc în Iaşi în acea perioadă şi au avut mai puţin interes pentru corectarea unor aspecte care au fost criticate în fiecare an sau pentru a introduce lucruri noi. În fapt, Sărbătorile Iaşului în 2010, în afara manifestărilor religioase, au exact aceleaşi idei, nici în acest an cei din zona Halei Centrale nu vor scăpa de disconfort, se mută în Alexandru tot ceea ce eu aş numi bâlci şi aş putea continua pentru că nimic nu este nou. Ca să fiu totuşi corect, menţionez că în acest an sunt manifestări realizate împreună cu reprezentanţi din Republica Moldova şi se pune accent pe rememorarea poetului Grigore Vieru.

Au fost incluse în program şi evenimente care nu sunt pregătite de primărie. Cel mai vizibil eveniment este Festivalul Internaţional de Teatru pentru Copii, organizat de Teatrul Luceafărul, care după cum s-a anunţat public, nu beneficiază de nici un leu de la bugetul primăriei, deşi li s-a promis sprijin. Felicit de asemenea Colegiul Naţional pentru că are câteva evenimente deosebite, organizate în această perioadă. Mai pot menţiona Festivalul Internaţional de Film unde nu ştiu cât de mult s-a implicat primăria, însă se suprapune fericit peste această perioadă. De asemenea, Palatul Copiilor organizează evenimente destinate evident în primul rând celor mici

Cât priveşte Simpozionul Monumentul – Tradiţie şi Viitor, el are loc în fiecare an şi este organizat cu sprijinul Ministerului Culturii şi nu pot să îl consider ca fiind o idee nouă, fiind de altfel la ediţia a XII-a. Ieşenii ştiu că în perioada Sărbătorilor Iaşului este atât de multă aglomeraţie, fum şi mizerie încât preferă să părăsească oraşul decât să iasă la o eventuală plimbare. Cu toate acestea, primăria preferă să introducă concursuri prin centrele de informare turistică sau campanii de sensibilizare asupra curăţeniei oraşului. Nu lipsesc, evident, fotbalul şi manifestările sportive, de asemenea unele gândite de alte instituţii şi nu de primărie.

Am scos din toate acestea iniţiativele mitropoliei din simplul motiv că sărbătoarea este evident în primul rând religioasă şi oricum în fiecare an accentul este pus pe importanţa acestei sărbători. Nu consider nici încercarea de suprapunere cu Oktoberfest fericită, pentru că, cu tot respectul faţă de sărbătoarea cu specific german, suntem totuşi la Sărbătorile Iaşului.

În câteva cuvinte, am trecut în revistă programul Sărbătorilor Iaşului şi consider că echipa organizatoare din primărie nu şi-a făcut treaba. Este inadmisibil să prezinţi un program în care introduci agenda tuturor evenimentelor şi nu îţi prezinţi punctele de interes prin care doreşti să aduci Iaşul într-o lumină favorabilă, care să îi accentueze avantaje culturale, universitare sau istorice. Să fie doar o provocare, pentru ca ulterior să se simuleze dezminţiri şi să se prezinte evenimentele într-o altă aură? Cum poţi să prezinţi de exemplu aroma de bâlci din zona Alexandru, de iarmaroc din zona Halei Centrale sau pieţele de kitsch-uri care vor invada alte zone din Iaşi?

După ce vor trece şi zilele Sărbătorilor Iaşului, primăria va număra taxele colectate de la vânzătorii ambulanţi şi se va bucura de resurse financiare care cine ştie unde vor fi risipite, ca estimare formală cred că va fi vorba de aproximativ 1 milion de lei. Fiţi siguri că din aceşti bani nu va fi sprijinit Festivalul Internaţional de Teatru, nu se vor reface trotuare sau străzi, nu se vor repara grădiniţe sau şcoli şi nici nu va fi mai curat în mijloacele de transport RATP.