Votul preferenţial – O soluţie pentru o reformă reală a politicii şi societăţii româneşti

25 Noiembrie 2010, 5:18 pm

Sistemele de vot utilizate în România în ultimii 20 de ani au generat tot felul de dezechilibre sau comportamente sociale care astăzi își demonstrează ineficiența. Votul pe liste folosit până în 2008 a creat o clasă de oameni politici abonată la funcțiile de demnitate publică. În mod evident, era previzibil faptul că din acele liste nu ajungeau să fie consilieri locali sau parlamentari decât o parte, alegerea cetățenilor neavând legătură foarte mare cu persoanele, ci cu partidul. Votul uninominal din 2008 pentru parlamentari a avut și el fisuri bine definite pentru a avantaja , după caz, ori șansele mai mari pentru cei din colegiile foarte mari ori câștigarea de pe pozițiile 2 -3 în colegiile mici.

Aritmetica simplă a calculelor electorale se vede în Parlament, cea mai ciudată situație fiind în cazul unor parlamentari care şi-au câştigat poziţia de demnitar de pe locurile 2- 3, în urma redistribuirii, caz frecvent întâlnit mai ales la PNL, cel care de altfel a negociat regulile jocului pentru a-și obține avantajul electoral corespunzător acelui moment.

Cum arată în fapt o campanie electorală, ce determină din punct de vedere procedural, care sunt riscurile de furt și ce comportamente au oamenii politici care se folosesc de acel sistem electoral și în negocierile politice? Dau răspunsul: în toate secțiile de votare sunt binecunoscute încercările de fraudare prin introducerea a mai multe buletine de vot, dispariții de ștampile, utilizarea abuzivă a urnei mobile, numărarea defectuoasă a voturilor, precum și încercările de a se controla procesul verbal de numărare a voturilor. Evident se crează o isterizare a taberelor politice, sistemul actual permițând inclusiv situații anormale de transport cu autobuzele a unor personaje în alte localități sau plângeri privind plăți efectuate pentru voturi, cu utilizarea cărții de identitate de către alte persoane sau votul ascuns al persoanelor decedate.

Peste toate acestea au devenit celebre gălețile electorale, sacoșele cu bunuri alimentare, spectacole plătite de candidați, precum și o explozie de materiale electorale de tot felul, dublate de utilizarea tot mai costisitoare a mijloacelor mass-media. După închiderea urnelor de vot, evident competiția electorală continuă timp de încă 4 ani, fiind folosite cele mai anormale expresii și un limbaj nu de puține ori jenant, dar ofensiv, pentru că acesta este singurul mod în care unii politicieni își pot vinde imaginea către presa ahtiată de rating, în funcție de acesta definindu-și evident interesul comercial, concretizat în profit.

Sistemul electoral românesc determină un primitivism pe care îl recunoaștem astăzi în dialogul public, determină de asemenea comportamente deviante și judecăți fără valoare, adresate nu unor persoane, ci unor grupuri, determinând comportament naționalist sau discriminatoriu. Nimeni nu mai respectă pe nimeni. Ce cred eu că ar trebui făcut pentru a se determina schimbări pozitive în societatea românească prin modificarea radicală a sistemului electoral?

În mod evident mi-aș dori să se pună accent pe conștientizarea votului, adică nu votezi în totală necunoștință de cauză privind persoana, nemaifiind obligat să folosești ștampila, ci un banal pix pentru a bifa preferințele tale. Votul preferențial ar permite în acest mod electoratului să regăsească după numărarea voturilor persoane cu cea mai mare acceptabilitate din partea tuturor. Un calcul simplu arată că la o prezență de 35% în mediul urban de exemplu se poate câștiga un mandat, dacă ai 51%, reprezentând de fapt doar 18 % din populația cu drept de vot. Prin urmare, dorința cetățenilor poate să fie deformată și se poate ajunge la diferențe majore între voința celor care au dreptul să aleagă și cel care îi reprezintă.

Un sistem de vot clasic, bazat pe două tururi de scrutin, generează cheltuieli mari și deformarea mesajului oamenilor politici, construit în baza unor calcule electorale axate pe interese și nu pe preferințele şi necesităţile electoratului. Nu cred nici în câștigătorul dintr-un singur tur de scrutin. În ambele situați rămân valabile deficiențele din secțiile de votare și riscurile de furt electoral. Mi-aș dori un sistem electoral bazat pe votul preferențial dintr-un singur tur, precum și modificarea radicală a formei de exprimare a votului. Un buletin de vot care poate fi scanat electronic, cu un sistem de citire perfect corect care elimină viciile generate de factorul uman, ar putea garanta o formă civilizată de scrutin electoral. Costurile pentru un asemenea sistem electoral nu sunt deloc atât de mari încât să nu merite, fiind posibilă dispariția primitivismului generat de sistemele electorale folosite până acum. Sistemul de vot preferenţial este agreat atât în mediile științifice și este deja folosit și în alte țări.