Decenţa parlamentară

10 Decembrie 2010, 3:50 pm

Citesc astăzi o opinie a senatorului Varujan Vosganian, potrivit căreia mersul la serviciu al parlamentarilor (în cazul PNL, întoarcerea la serviciu) „ar fi un abandon grav de la decenţa parlamentară”

Întâmplarea face că am citit acest text exact în momentul în care Ion Iliescu se afla în Camera Deputaţilor şi vorbea la televizor cu o retorică bine pusă la punct despre Revoluţia Română, despre confuzii, insurecţie, democraţie instaurată (nu instalată) cu sacrificii umane. Trebuie să recunosc că sunt permanent marcat de faptul că cele mai interesante declaraţii legate de bun simţ, respect, integritate, adevăr istoric, etc. sunt date de oameni politici care într-o sinceritate extremă sunt exact în contrasens cu subiectele la care fac referire.

Tot la capitolul decenţă parlamentară, nu apreciez “eleganţa” demonstrată de junele Ponta, pardon, preşedintele PSD, atunci când asocia în opiniile sale politica actuală din România cu fascismul, deşi exact în aceeaşi perioadă îşi trăgea de urechi la Strassbourg colegii socialişti din Europa, pe motivul că nu pun suficiente tălpi politice României.

Nici Crin Antonescu nu stă mai rău, una din ultimele declaraţii vorbeşte de negociere cu terorişti, evident cu ghilimele, mesajul fiind adresat celor care rămân fideli unor proiecte comune PDL – PNL. Felicit presa care a avut norocul să-l prindă pe domnul Crin prin Parlament, iar acesta şi-a făcut timp preţios pentru a da asemenea declaraţii.

În aceste condiţii, decenţa parlamentară sau politică devine o noţiune greu de introdus în limbajul real al politicienilor zilelor noastre. Probabil că experienţa politică explică de ce chiar domnul Ion Iliescu este un abil cunoscător al cuvintelor “arogant”, “prostănac” sau “cârlan”, folosite la momentul potrivit, în mod decent, la adresa colegilor de partid.

Extrag din declaraţia domnului Vosganian un fragment legat de întoarcerea la serviciu, pardon în parlament: „…ar fi un abandon grav de la decenţa parlamentară şi ar însemna o consacrare a principiului românesc “merge şi aşa” or noi spunem răspicat că aşa nu mai merge”.

Cum conferinţa a avut loc la Bistriţa, probabil că meniul zilnic nu seamănă cu cel din dulcele târg al Iaşiului, aşa că eventualele “tării” de caracter, dublu distilate din limbaj pot fi iertate.

P.S.: Recomand călduros o lectură a articolului 212, alin.1 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, articol care nu a fost niciodată folosit nici măcar de societatea civilă în analiza chiulului, pardon, retragerii din timpul şedinţelor Camerei Deputaţilor.

Art. 212 (1) „Nici un deputat nu poate lipsi de la şedinţele camerei sau comisiei din care face parte decât în cazul în care a obţinut aprobarea unui concediu.”

Comentarii (1)

Mihaela14 Decembrie 2010, 4:52 pm

Domnule deputat,
aceasta problema este extrem de sensibila pentru alesii neamului, pardon – alesii celor care habar nu au ce e aia politica!
In primul rand se impune schimbarea totala a clasei politice romanesti, care din pacate au tarat numele Romaniei pe jos, au facut-o pres pentru toti hotii din lumea asta.
Faptul ca mai si lipsesc de la sedintele din Parlament nu e o mare paguba pentru ca oricum, chiar daca vin, habar nu au ce se discuta, ce se voteaza, de ce se voteaza…. Nu vreau sa generalizez, sunt si oameni de valoare care chiar doresc binele acestei tari, oameni cu bun simt, cu dorinta de schimbare, dar…sunt atat de putini!!!
Eu nu sunt in masura sa analizez activitatea fiecarui parlamentar de Iasi, dar as vrea sa cunosc cate initiative parlamentare au fost finalizate in plen, sustinute cu daruire si respect pentru alegatorii din Iasi? Aici sunt dezamagita! Ce sa mai vorbim de legile care se voteaza fara consultarea oamenilor care ti-au dat votul (vorbim de taierea cu 25% a salariilor)!!!
Ce sa mai vorbim? M-as bucura daca macar o data as vedea la televizor parlamentari care sunt atenti la problemele discutate in plen si nu vorbesc la telefon, stau pe internet, citesc ziarul sau se distreaza copios!!
Sa stiti ca si noi vedem tot, analizam tot, dar spre folosul nimanui, asta e realitatea cruda!
Dumnezeu sa la dea sanatate si putere celor care doresc binele Romaniei, care se opun jafului national, otravirii populatiei, depopularii tarii si saracirea tuturor claselor sociale!
Numai lor sa le dea Dumnezeu Sarbatori fericite, restul….cel de sus va decide…
Pentru dumneavoastra cu mare drag Sarbatori fericite!
Mihaela