De ce ar trebui reabilitată Mona Muscă?

10 Ianuarie 2011, 11:15 am

Anul 2011 a debutat furtunos cu gesturi politice prost calculate. Nu vorbesc de ieșirile paranoide și absolut penibile ale europarlamentarului Corneliu Vadim Tudor, ci de fondul așa zisei cristalizări a opoziției prin absolut inutila alianță PNL – PC și riscul pulverizării liberale topite în oala iliesciană a antenelor lui Voiculescu.

În 2006 puțin a lipsit ca Mona Muscă să fie acuzată de jigodism. Contestatarii săi vehemenți din interiorul PNL s-au exprimat radical chiar înainte de verdictul CNSAS. Cine credeți că era cel mai critic, cel mai antisecu și cel mai vajnic luptător împotriva comunismului? Nimeni altul decât exact Crin Antonescu, cel care consfințește astăzi public amurgul principiilor în PNL.

Foarte mulți comentatori, oameni politici sau din presă, au constatat ciudățenia lumii politice românești: turnători cu diplomă veritabilă, securiști chiar mândri de cariera lor, nu numai că nu au făcut un pas înapoi, dar sunt bine mersi în funcții publice, fără nici cea mai mică jenă legată de trecutul lor cenușiu și de angajamente semnate cu securitatea.

Și dacă Mona Muscă a ieșit din viața politică și publică prin demisie, nu pot să nu constat că este singura care a dat dovadă că știe să facă un gest politic atunci când o eroare din trecut impune aceasta. Eroarea Monei Muscă pălește în fața nesimțirii și mediocrității prezente la vârf în politica românească. Consider chiar necesară revenirea acesteia în prima linie politică. Dacă Voiculescu, Iliescu, Vadim Tudor, Becali sunt astăzi în prima linie politică la televizor, constat că Mona Muscă încă mai are ce oferi atât timp cât competiția în politica românească rămâne puternic parfumată de personaje care ar fi trebuit să fie deja îngropate într-o istorie mediocră.

Mă întreb uneori cine sunt adevărații trăgători de sfori ai politicii românești? Dincolo de remarcabilii lideri orgolioși ai unor partide, observ insistența publică în cultivarea răsturnării valorilor. Am aflat cu surprindere de intrarea în prima linie diplomatică a celebrului “primar cu almanahe” Vanghelie, pare-se singurul invitat la o întâlnire a primarilor în Statele Unite ale Americii. Nu știu câtă engleză cunoaște domnul Vanghelie, însă primarul meu din Iași nu a reușit o asemenea performanță politică.

Un alt gest politic zgomotos precum o țeavă de calorifer la golire este în discursul lui Crin Antonescu, cel care anunță dezamăgitor pentru liberalii săi că singura lui țintă politică este distrugerea lui Băsescu și a acoliților lui. Trecerea de la groapa de nisip a politicii la catedră este un efort prea mare pentru Crin, iar mesajul politic îl plasează exact în statutul de pe vremea partidului comunist în timpul lui Stalin sau naziștii din timpul lui Hitler. În istorie, doar cei doi au folosit în politică acest gen de mesaj de distrugere a adversarilor, de la un Crin aparent liberal m-aș fi așteptat la idei pentru o Românie modernă.

Un alt naiv june, bine instruit din spate de Adrian Năstase, Ion Iliescu și Voiculescu, evident este vorba de Ponta, anunță pentru români de la… Monte Carlo, proiectul politic numit Agenda 2019. Ce a scăpat comentatorilor: junele tocmai coborâse dintr-o mașină de curse pe care era prezentă și campania de marketing pentru România sub forma unei frunze bine cunoscute.

Spre deosebire de aceşti lideri şi în contextul relansării politice liberalo-social-democrato-conservatoare, cu lideri politici ai opoziţiei lipsiţi de eleganţă, caracter şi cel mai grav, lipsiţi de viziune, Mona Muscă încă ar mai putea avea un cuvânt de spus.

Comentarii (7)

Dinu10 Ianuarie 2011, 7:54 pm

Domnule Paduraru,

Nu va mai asteptati la gesturi de curtoazie politica a celor din opozitie in momentul in care presedintele vorbeste in felul in care vorbeste, in momentul in care Guvernul sfideaza pe toata lumea oferind noi bani primariilor Cluj, Neamt si Suceava exact inainte de sfarsitul anului si in momentul in care un GUVERN ramane in functie doar datorita UDMR, minoritatilor nationale si traseistilor momiti de prin alte partide??

Nu cereti Opozitiei sa faca dovezi de fair-play cand cea mai mare farsa e acest Guvern tinut in viata impotriva oricarui joc democratic real. Cunoscandu-va stiu ca nu puteti adera la astfel de actiuni disperate de pastrare a puterii si in conditiile unei viitoare candidaturi la primarie, o atitudine echilibrata va fi mai de mare ajutor.

Nicusor Paduraru11 Ianuarie 2011, 12:33 am

Ce sa inteleg Dinule, ca Felix e mai bun decat Mona Musca in ochii lui Crin din cauza lui … Basescu? Ca intr-o Romanie a scolului 21 primeaza injuraturile si nonvaloarea si ca nu e indicat sa vreau dovezi de fair-play? Ca ceea ce era bun in guverarile anterioare nu mai e bun acum si nu se aplica in argumentele combative?
Sunt in stare sa vad diferenta intre limbajul opozitiei si cel al puterii. Problema nu e insa in limbaj ci in gesturile politice majore. Dealtfel sunt multi liberali de decizia cam unilaterala a lui Antonescu, iar eu nu l-am crezut atat de naiv (ca sa nu spun altfel) sa nu vada ca alianta asta cu PC-ul e distrugatoare, ideea ca dreapta statea in bratele lui Voiculescu si a vazut el repede solutia ma uluieste prin prostie.
Apropo de dimensiunile real politice: PC-ul are in parlament doar vreo 3 deputati si un senator (plus proaspatul Ciuho) adica cinci cu totii, culmea singurul senator e si vicepresedinte adica Voiculescu. Daca ma gandesc la Iasi, numai grupul parlamentarilor PDL e mai puternic decat PC-ul national, asa ca ce vorbim, alianta nu se justifica decat prin antenele lui Voiculescu fluturate sub nasul doritorilor de notorietate, mai ales ca PC-ul in sondaje sta ingrozitor de prost dintotdeauna nedepasind 1-2%.
PNL nu intelege ca adevaratul castigator e camarila veche a PSD-ul, o sa se vada pe termen mediu si lung, aveau nevoie sa rada si pretentiile electorale ale lui Crin, miscarea e specific iliesciana, dealtfel l-am si vazut pe Iliescu razand fericit, fara sa faca mare lucru distruge pe termen lung ultimul adversar neaflat la guvernare oferindu-i marul otravit.

Gabi19 Ianuarie 2011, 8:57 pm

Ceea ce faceti sunt variatiuni pe aceeasi tema; in campanie Geoana era substituit cu Vanghele, acum Antonescu cu Voiculescu. In conditiile astea puteti fi substituit cu Prigoana (si inca e o similitudine onorabila): doar asa pentru asemanare cu ce face partidul pe care cu sarg il aparati.
De ce tineti neaparat sa iesiti din sfera impresiei bune in care erati candva?

Nicusor Paduraru20 Ianuarie 2011, 5:20 pm

Ce variatiuni Gabi, sunt aspre realitati valabile si fara opiniile mele. Ce legatura are apararea imaginii partidului meu cu noile aliante ale liberalilor penelisti? Iti spun eu: niciuna. Simt insa ca adevarul doare, altfel nu ai devia de la subiectul postarii mele cu incercari de exemple paralele. Cat priveste impresia buna in care m-as afla, cu siguranta nu m-am bazat niciodata pe nuante legate de persoanele mentionate de tine.

Gabi21 Ianuarie 2011, 10:19 am

Asa este, Nicusor: adevarul doare si este bine ca simti asta, poate vei fi printre membrii partidului care vor reveni printre noi, cei multi, poate ca sunt multi nedreptatiti si intr-un plan mult mai vital decat Mona Musca. Poate vei reusi sa treci bariera care s-a format intre cei portocalii si restul. Acest rest va exista si post Epoca Portocalie si de acest rest depinde culoarea de la varf. De ce nu vad comentarii despre legile “asumate” ilegal, sau despre aplicarea lor cu masura lipsei de bun simt elementar, cum ar fi acum legea pensiilor militare (inimaginabil cum a fost tratat Prunariu, sau cum a fost bruscat acel ofiter de la Constanta), sau cum se aplica CASS-ul la pensii?
Oare de Mona Musca depinde ce pune pe masa omul de rand?
Incearca sa mergi printre oameni cu sufletul, nu de pe scaunul de partid, ei te-au ales (inclusiv eu) cu speranta ca ne vei reprezenta.
Este adevarat ca tradarea sperantelor doare: ai devenit ca ei, acea clica de la varf care nu are nici un fel de lagatura cu cei care i-au ales (in cazul in care numaratoarea a fost corecta).
Te doare adevarul, domnule, dar mergi inainte, peste cadavrele parintilor si copiilor acestei tari.

Ovidiu Ar22 Ianuarie 2011, 10:42 pm

cred ca dezgustata de ceea ce se petrece aci.D-na Mona Musca prefera sa ranana doar in amintirea nostra drept d-na de fier a politicii ramanesti,pana in anul de gratie 2006.”alte guri,aceasi gama”!sa speram ca va reveni cat mai curand in viata publica cat de curand.

Nicusor Paduraru25 Ianuarie 2011, 3:40 pm

Gabi, chestia cu cadavrele parintilor si copiilor acestei tari iti apartine si nu merita comentarii. Trebuie sa reamintesc celorlalti vizitatori pe aici faptul ca articolul meu era la momentul postarii o replica legata de calitatea gestului politic al liberalilor prospat casatoriti la judecator cu Voiculescu. Intre timp mi-am dat seama ca gresesc si am un alt text in care apreciez sinceritatea ACD.
Apropo de limbajul tau aparent suparat dar de fapt agresiv politic, Gabi, sunt un om absolut normal, deranjat mult mai mult decat cred unii de dificultatile din tara. Daca vrei insa sa fii la fel de … rezonabila vino la cabinetul parlamentar sau asuma-ti numele real pentru a arata ca nu ai nimic de ascuns in sinceritatea ta.