Votul uninominal ameninţat de noi atitudini politice

20 Ianuarie 2011, 4:44 pm

Se discută intens despre modificarea legislaţiei electorale, din păcate superficial, pentru că totul pare a se rezuma la vot din primul tur sau vot în două tururi. Scapă esenţa erorilor electorale şi anume reprezentativitatea. Trebuie să recunoaştem că tendinţa de scădere a participării la vot este o realitate şi atunci trebui să se ia în considerare faptul că rişti să ai de-a face cu votul a doar 30 – 35 % din populaţia cu drept de vot.

Am mai scris şi altă dată despre deficienţele sistemului de vot actual. E o falsă problemă să vorbim doar de numărul de tururi, fără să luăm în considerare detaliile procesului de votare. Se încearcă readucerea în discuţie a votului uninominal versus vot pe liste, din punctul meu de vedere, forţarea caracteristicelor votului uninominal nu trebuie să intre în discuţie, fiind de altfel, genul de vot care permite aprecierea reală a valorilor şi continuarea reformei în partidele politice.

În spaţiul public, din păcate, nu se discută suficient de profund, uninominalul nu convine unor lideri de partide politice şi se ascund în spatele unor discuţii paralele cu subiectul. Votul prin corespondenţă este de exemplu unul din detaliile care maschează discuţiile pe fond.

Unii colegi de-ai mei au prezentat votul dintr-un singur tur ca fiind propunerea pentru următoarele alegeri, fără a vorbi deloc despre procedura de vot în sine şi modernizarea acesteia, ceea ce nu reprezintă un pas înainte din toate punctele de vedere. Dacă avem pretenţia că dorim modernizarea statului român, reformele fiind fundamentale, la fel de fundamentale ar trebui să fie şi modificările legate de legislaţia electorală. Votul dintr-un singur tur va fi foarte corect doar dacă va fi însoţit de o abordare matematică corespunzătoare votului preferenţial şi de civilizarea procesului de vot pentru a se trece la metode mai moderne de numărare a voturilor şi de stabilire a reprezentativităţii persoanelor alese.

Sunt reţinut în privinţa formei propunerilor actuale, chiar dacă vorbim şi de cele ale colegilor mei. Urmează se ne reîntâlnim odată cu începutul sesiunii parlamentare şi să continuăm discuţiile privind detaliile propunerilor. Un proverb german spune că „diavolul se ascunde în detalii”, în cazul subiectului legislaţiei electorale aflat în discuţie publică, lipsesc exact aceste detalii.