ATOP – O necunoscută pentru cetăţeni

8 Februarie 2011, 1:05 pm

Astăzi, deputatul Nicușor Păduraru a susținut o declarație politică în plenul Camerei Deputaților privind situația ATOP (Autoritatea Teritorială de Ordine Publică). Aceasta atrage atenția despre cheltuirea banului public pe structuri consumatoare de resurse financiare din bugetele consiliilor județene care nu reușesc să își justifice existența, în condițiile în care guvernul este nevoit să adopte măsuri de reducere a numărului de polițiști.

O asemenea instituție o reprezintă ATOP, organism cu rol consultativ, fără personalitate juridică, care se înființează și funcționează pe lângă fiecare Consiliu Județean, având ca scop declarat asigurarea bunei desfășurări și sporirea eficienței serviciului polițienesc din unitatea administrativ-teritorială în care funcționează.

Activitatea acestei instituții este mai degrabă forțată și nu este o structură care să reacționeze și să funcționeze la fel în toate județele României. Rezultatele ATOP sunt mai degrabă fanteziste decât realiste și nu își regăsesc locul clar și bine justificat în structurile care răspund efectiv de asigurarea ordinii și liniștii publice.

Analizând site-ul http://www.atop-romania.ro pe internet, unde se încearcă prezentarea cumulată a activității din toate județele, şi dealtfel singurul loc care definește transparența instituției, vom găsi în mod surprinzător date neactualizate de peste 4 ani, în cazul Iașului de exemplu, componența responsabililor din ATOP prezentând persoane care de mult timp nu se mai ocupă de această activitate.

Mi se pare absurd să fie nevoie să se reducă numărul de posturi de polițiști, în schimb în același timp să ai structuri precum ATOP despre care marea majoritate a cetățenilor nu au auzit niciodată. Mai mult, ATOP mai și consumă resurse, persoanele care au asemenea atribuții fiind plătite, deși s-a încercat interzicerea cumulului de venituri din fonduri publice, acest caz părând a trece neobservat. În mod evident, ATOP are nevoie de o analiză radicală a activității sale, atribuțiile pe consultare pot fi preluate de către structuri deja existente. Dacă este să facem economie și să fim realiști, această structură ar putea cu ușurință să dispară fără ca nimeni să fie afectat, iar forțele de ordine publică nici nu ar simți dispariția sa”, a declarat deputatul Nicușor Păduraru.

Declaratie Politica ATOP

Comunicat de presă trimis în data de 8 februarie 2011.