Măsuri pentru creşterea transparenţei în cheltuirea banului public. Consilier juridic excepţional sau avocat?

18 Martie 2011, 3:16 pm

Deputatul Nicușor Păduraru va depune luni la Parlamentul României două inițiative legislative, care doresc stoparea abuzului privind cheltuirea banului public în vederea angajării de servicii externe de asistență juridică, pentru entitățile publice centrale și locale care au structuri cu profil juridic. Este vorba de modificări și completări ale legii 215/2001 privind administrația publică locală, precum și o lege nouă pentru instituțiile și autoritățile publice centrale.

La o scurtă analiză, putem constata că majoritatea instituțiilor publice ale administrației locale și centrale au angajat servicii externe de asistență juridică pentru care s-au cheltuit sume importante de bani, care au depășit în anumite cazuri pe cele efectuate cu structurile juridice care funcționează în aparatul propriu.

Aceste demersuri vin și în întâmpinarea semnalărilor făcute în repetate rânduri de Curtea de Conturi, privind aceste anomalii din sistemul public. Într-un raport al Curții de Conturi din acest an se arată faptul că instituții și autorități publice au reușit să cheltuie aproximativ 275 de milioane de lei noi doar în ultimii doi ani de zile.

Nu văd cum pot explica unii conducători de instituţii publice faptul că plătesc din bugetul public sume imense pe avocaţi, deşi au angajaţi funcţionari publici cu rol de asistenţă juridică şi reprezentare. Mai mult, aceşti consilieri juridici sunt evaluaţi an de an ca fiind excepţionali. Dacă sunt excepţionali de ce mai ai nevoie de avocaţi? De ce nu se recuperează sumele plătite pe avocaţi de la cei care pierd procesele? Banul public trebuie să se întoarcă în servicii oferite direct cetăţenilor, în curăţenia de pe străzi, în iluminatul public sau în căldura din case şi nu să ajungă în buzunare private fără nici o licitaţie, pe baza unor selecţii de ochi frumoşi. Cele două propuneri legislative corectează situaţia existentă şi fac mai transparentă activitatea celor care folosesc servicii private plătite din banii publici”, a declarat deputatul Nicușor Păduraru.

Comunicat de presă trimis în data de 18 martie 2011.