Provocare pentru societatea civilă

8 Aprilie 2011, 12:22 pm

Astăzi am adresat către structuri ale societăţii civile precum şi către mass-media o scrisoare invitaţie de colaborare.

“Percepția publică în legătură cu rolul aleșilor locali, rolul guvernanților, rolul parlamentarilor sau orice alte autorități sau instituții publice este profund deformată. De foarte multe ori confuzia este întreținută de lipsa de informare sau chiar de instruire, care să permită un filtru corect de analiză a cine și ce trebuie să facă.

În mod constant o mare parte din aceste autorități se află în vizorul critic al mass-mediei sau societății civile, totul raportându-se la problemele din jurul nostru, absolut reale și lăsate aparent fără nici o soluție sau responsabilizare. Dacă la nivel național nu se face distincție între legislativ și executiv, adică între Parlament și Guvern, la nivel local confuziile se repetă pentru cetățeanul de rând, fiind aproape imposibilă identificarea persoanei sau instituției care să îi rezolve problemele. De exemplu, în marile orașe, percepția publică nu distinge între rolul primarului, al președintelui de Consiliu Județean, al prefectului și evident al parlamentarului uninominal din zona respectivă.

Confuziile nasc percepții eronate și alimentează dezechilibre sociale și imposibilitatea de a contura public responsabilitatea celor plătiți din banul public. Lipsa de informare duce la analize distorsionate și la diminuarea autorității și credibilității celor responsabili, aceștia fiind deseori puși în fața unor probleme sociale reale, care țin strict de competențele unor alte instituții sau autorități publice decât cele cărora li se adresează.

Dacă în mod curent societatea civilă și mass-media analizează în diverse forme activitățile celor menționați, fiind deseori critice, foarte rar am avut știință de ample campanii de informare, pentru ca în percepția publică să apară cât mai distinct uşurinţa în a găsi cauzele unor probleme sociale, soluțiile și persoanele responsabile să aplice aceste soluții.

Vă rog prin această scrisoare să îmi spuneți dacă aveți disponibilitatea de a deveni parteneri pe raza municipiului Iași la organizarea a două cicluri de evenimente sub titlul ”Cine răspunde la problemele cetăţenilor?”:

1. Legislativ vs Executiv, rolul Parlamentului şi Guvernului în societatea românească.
2. Autorităţi locale vs Legislativ sau Executiv: Primar, Preşedinte de Consiliul Judeţean, Prefect, Parlamentar.

În cazul în care dumneavoastră aveți deja în desfășurare vreun proiect care să atingă subiectul menționat, aș fi bucuros să îmi oferiți elemente suplimentare despre preocupările dumneavoastră în acest sens, în eventualitatea realizării unor dezbateri publice la Iași sau de distribuire de materiale informative către cetățeni.

Pentru orice detalii aștept punctul dumneavoastră de vedere la office@nicusorpaduraru.ro, tel/fax: 0232.261.313 sau la adresa str. Petre Țuțea, Nr.3, Bl. 909., Tr. II, parter. “