Confuzie sau minciună? Drept la replică pe marginea PNDI pentru Iași

7 Mai 2011, 1:00 pm

Zilele trecute, Ziarul de Iași publica o opinie a primarului Gheorghe Nichita într-un articol legat de banii publici alocați prin PNDI Iașului. Domnul Nichita opina vehement că nu ar fi în regulă și că parlamentarii ieșeni, inclusiv ai lui aș zice, ar fi vinovați de suma și destinația acesteia la nivelul județului Iași. Sunt nevoit să neg toate afirmațiile domniei sale în mod public, fiind minciuni, denaturări de realități exprimate pentru a influența opinia publică într-un mod demagogic și politicianist. Ieșenii trebuie să știe că opiniile sale publicate oficial de Ziarul de Iași sunt mincinoase, dorind probabil să arunce realitățile neplăcute ale Iașului, cum ar fi gropile din străzi, mizeria din cartiere, pericolul maidanezilor sau al riscurilor de accidente oferite de mijloacele de transport, în spatele altora decât să răspundă personal de atribuțiile sale.

Dacă în alte localități se răstoarnă căruțe, primarul Iașului a reușit performanța să intre în atenția publică prin răsturnările de tramvaie și ceartă publică. În cazul finanțărilor prin PNDI, Iașul primește deocamdată o sumă care ne poziționează pe un loc 3 într-un top al sumelor atrase prin acest program. În loc să discutăm despre următoarele etape și despre ce avem de făcut, se preferă reacțiile politizate, denigratoare și mincinoase. Printre altele, Nichita a făcut referire la “rușine”, „nesimțire” și că va verifica el personal licitațiile care au avut loc. Cât de nătărău poți să fii, ca să spui că vei verifica licitații care încă nu au avut loc? Din păcate cetățenii preocupați în primul rând de problemele lor, nu cunosc suficient de bine legea și nu sunt informați întotdeauna corect pentru a sancționa democratic minciunile sau dezinformările aruncate fără nici un pic de rușine.

Aduc și argumentul legii, în legislația publicată în Monitorul Oficial, trecută prin ședințe de Guvern, votată și aprobată și de Parlamentul României: Programul “Reabilitare și Modernizare 10.000 de km drumuri de interes județean și drumuri de interes local”, program ce va fi implementat de către Ministerul Dezvoltării Regionale și Turismului în perioada 2010 – 2013. Localitățile din România precum și Consiliile Județene au emis Hotărâri de Consilii, au efectuat studii de fezabilitate și chiar proiecte și le-au transmis ministerului, existând termene precise în acest sens și nenumărate ședințe ale Consiliului Tehnico-Economic în care s-au întâlnit reprezentanți ai ministerului, primari precum și reprezentanți ai firmelor care au efectuat studii de fezabilitate sau proiecte. Aceste întâlniri au forțat alinierea costurilor în standarde de cost impuse de minister și au clarificat aspecte procedurale care țin de corectitudinea documentațiilor.

Primarul Iașului nu a avut nici un demers pentru acest program cunoscut sub numele PNDI. Își permite în schimb să se declare nemulțumit și să atace public, nu propria neputință și incompetență ci Guvernul și evident, ca de obicei, parlamentarii PDL. Reamintesc ieșenilor că în Iași singurele drumuri care nu ne fac probleme sunt DN24 și DN28, adică singurele străzi modernizate pe care șoferii le apreciază din zona Canta – Gară – Bld. N. Iorga. Acestea nu sunt realizate de către primarul Nichita ci direct de către Guvern prin Ministerul Transporturilor. Dealtfel, pentru ultima parte a modernizărilor celor două drumuri naționale, suma există de 2 ani și nu a fost cheltuită tocmai datorită incapacității primarului de a repara niște linii de tramvai. Iașul pare bombardat fiind plin de găuri și praf, șoselele reparate de primarul Nichita, fără fonduri europene și cu mâna în buzunarul ieșenilor prin Creditul Dexia, acele șosele sunt deja o probă a celei mai mari escrocherii făcute vreodată cu credit bancar în Iași.

Toate argumentele de mai sus, justifică faptul că nu consider corecte informațiile potrivit cărora municipiul Iași ar fi fost evitat de Guvern în programul PNDI. Îi rog pe toți cei care fac referire la acest subiect să publice și opiniile noastre, ale parlamentarilor PDL precum și datele oficiale ale licitațiilor de până acum de pe SEAP, sau în cazul Iașului numărul dosarului sau dosarelor depuse de Primăria Iași pentru acest program, cu toate studiile de fezabilitate/ proiectele și hotărârile de consiliu pe acest subiect, indiferent dacă au fost adresate Consiliului Județean sau direct ministerului. Dacă nu există nici o singură hârtie coerentă și clară din partea primarului Nichita, atunci înseamnă că ieșenii trebuie să știe acest lucru împreună cu modul său de exprimare atunci când face declarații pe acest subiect. Merită să readuc aminte faptul că anul trecut Iașul a absorbit fonduri europene sub 1%, adică zero virgulă și ceva sau mai bine zis zero, deși de peste un an de zile primarul Nichita nu a reușit să anunțe o singură listă definitivă și irevocabilă a proiectelor finale pentru 118 mil. Euro alocate Iașului ca Pol de Dezvoltare Regională.

Comentarii (8)

Andrei8 Mai 2011, 9:10 pm

Buna seara ! Realizarile tuturor parlamentarilor de Iasi indiferent de culoare politica s-au vazut si se vad. As vrea sa vad un parlamentar de Iasi care sa iasa public si sa ne arate un proiect inceput de el si dus la bun sfarsit. Cat despre realizarile primarului Nichita nu avem ce sa vorbim, deorece nu sunt. Acest primar nu a facut nimic nici pe timpul guvernarii PSD, nici acum si nu va face niciodata. Interesele personale primeaza fata de cele ale iesenilor si cred sincer ca asta se va vedea la alegerile de anul viitor. Dar ne vom pune intrebarea: Pe cine votam ??? Primarul Nichita profita de situatie si da vina pe guvernul actual,dar nici dumneavoastra cei de la putere nu faceti nimic sa demonstrati ca nu are dreptate. Mai mult ne demonstrati ca sustineti in functii publice foarte importante oameni corupti si certati cu legea . Ce incredere putem avea in forta dumneavoastra de a face ceva pentru Iasi, cand parlamentarii PDL de IASI, inclusiv dumnavoastra nu a-ti avut puterea necesara in fata premierului Boc sa schimbati un prefect corupt. Ce concluzie putem trage daca reprezentantul guvernului in teritoriu e de o asemenea factura? Zvonurile din Iasi precum ca premierul BOC le-a promis la mai multi parlamentari in parte ca il va schimba pe acest prefect,dar dupa alegerile din 14-15 mai, demonstreaza inca o data ca parlamentarii PDL de Iasi nu au nicio putere. Daca acum, inainte de alegeri premierul Boc nu va respecta si are puterea sa va puna el conditii, la ce va puteti astepta dupa alegeri. Puneti-va intrebarea: cum ar fi reactionat premierul BOC, daca domnul Flutur i-ar fi cerut sa schimbe prefectul de Suceava ? Va spun eu, in 10 min era schimbat. Asta e puterea parlamentarilor de Iasi !

Nicusor Paduraru9 Mai 2011, 11:52 am

@Andrei
In unele aspecte aveti dreptate, in altele nu. Evident, fiecare devine subiectiv in functie de felul in care vede lucrurile, are un interes sau vrea sa determine o discutie. Sunt surprins insa ca nu observati faptul ca dreptul la replica nu este preluat de presa locala, ca si cum o corecta apreciere a unor realitati nu reprezinta un punct de interes pentru informarea corecta a iesenilor. Daca acest lucru se intampla de cativa ani nu ma mai mira de ce iesenii nu fac diferenta intre primar, parlamentar sau prefect. Cred ca cineva si-a atins interesul in a determina iesenii sa fie informati doar dupa chipul si asemanarea grupurilor de interese abonate la banul public sau a primarului Nichita obisnuit sa fie permanent in mijlocul unui adevarat ocean al minciunilor locale.

Turta Dragos9 Mai 2011, 3:28 pm

@Andrei
Poate ai dreptate la faza cu prefectul dar pe de alta parte tot ce face Nechita din Iasi e strigator la cer.Am fost zilele trecute in Brasov si stupoare :NICI O GROAPA SI NICI UN CAINE VAGABOND.

[...] obisnuit sa fie permanent in mijlocul unui adevarat ocean al minciunilor locale“. (vedeţi aici în detaliu criticile formulate apoi primite de deputatul de Nicolina şi concluzia referitoare la [...]

Paduraru Nicusor9 Mai 2011, 5:21 pm

@pentru Aurel Dobasu: Interesant comentariul la un comentariu de pe blogul meu aparut ca articol de pe site-ul iasicastiga.ro. Nu am mai avut “onoarea” sa nu imi fie luat in considerare textul ci comentariile, asa ca salut ineditul situatiei.

Andrei9 Mai 2011, 7:56 pm

Aveti dreptate domnule Dragos, Iasul e intr-o stare jalnica din toate punctele de vedere. Dar va intreb si pe dumneavoastra si pe domnul deputat: Cine are puterea si parghiile necesare sa sesizeze organele in drept cu privire la toate golaniile din primaria Iasi ? De ce nici un parlamentar de Iasi nu are curajul sa sesizeze aceste fapte ?Noi oamenii de rand nu avem nici o putere in acest sens, dar cred si sper ca ii vom taxa pe toti la urmatoarele alegeri. Cu privire la dreptul la replica, sper domnule deputat ca nu va referiti la prefectul Tomaseschi care din Ianuarie si pana acum a tot dat replici prin faimosul ziar BZI care nu-i pune intrebari incomode si la care nu ar avea raspuns. Domnule deputat ati fost si dumnevoastra prefect de Iasi si nu ati fost implicat in acte de coruptie, ba din contra ati dat dovada de corectitudine si de aceea ati fost schimbat din functia de prefect de catre domnul Fenechiu. Va asigur ca facem diferenta intre un primar,un parlamentar si un prefect ,dar sa nu uitam ca un prefect este propus,numit si sustinut de catre organizatia judeteana a partidului de guvernamant . DOMNULE DEPUTAT ASTEPT SA VAD ZIUA IN CARE PARLAMENTARII PDL DE IASI VOR AVEA CURAJUL SA PUNA EI CONDITII CELOR DE LA BUCURESTI SI NU INVERS. 2 ASTEPT SA VAD ZIUA IN CARE PARLAMENTARII PDL VOR SESIZA IN SCRIS SI PUBLIC ORGANELOR DE ANCHETA TOATE GOLANIILE DIN PRIMARIA IASI. 3 ASTEPT SA VAD PUBLIC POZITIA PARLAMENTARILOR PDL DE IASI FATA DE FAPTELE DE CORUPTIE DOVEDITE ALE PREFECTULUI TOMASESCHI. Va doresc succes la alegerile din 14-15 mai si sa realizati ce v-ati propus !

Paduraru Nicusor10 Mai 2011, 10:41 am

@Andrei:
1. Nu e chiar asa, sunt multe situatiile in care parlamentarii au sesizat nereguli si ilegalitati locale. Numai ca nu parlamentarii au rolul de a instrumenta cazuri sau dosare ci institutiile abilitate. De aici si senzatia ca nu se implica parlamentarii, ceea ce este fals. Enumar cateva cazuri ramase … in aer, sesizate de mine insa cu finalitate tardiva sau deloc: cazul Fotbal S.A., blocul turn din Elena Doamna, ilegalitatile numirilor din CA-urile subordonate primariei, Dexia, concesionarea directa a unui teren linga viitoarea autogara si exemplele pot continua. Si nu sunt singurul in aceasta situatie, vezi sesizarile colegilor mei deputatul Spanu sau senatorul Oprea.
2. Cat priveste prefectul, daca faptele de coruptie ar fi fost dovedite, ar fi trebuit sa nu mai fie in functie, ceea ce nu e cazul din ce se stie public. Am cautat sa nu imi dau cu parerea despre activitatea sa avand in vedere faptul ca un fost prefect nu cred ca are caderea sa vorbeasca despre cel in functie, din respect pentru functionarii de acolo si institutia pe care a condus-o. Nu toata lumea gandeste insa asa, sunt nevoit sa ma delimitez insa de jocurile altora cu fermitate, dealtfel numele meu nu a fost niciodata legat de sume cerute pentru terenuri.

Catalin10 Mai 2011, 11:14 am

Andrei, nu are ce sa mai spuna. Stie ca nu are rost. Toti sunteti degeaba. Pardon, ca sa va fie bine, sa aveti bani, masini, influenta in primul rand si toata gasca de avantaje. Sunt curios daca va aparea comentariul meu. Daca nu, o sa apara in alta parte, exact asa cum apare aici acum (printsreen).