Etnobotanicele – fals subiect politic

2 Iunie 2011, 1:53 pm

Guvernul a transmis către Parlament un proiect de lege care ar trebui să ofere în sfârșit o soluție la un fenomen social foarte grav, apărut în ultimii 2 ani. Am observat că sunt anumite catalogări în necunoștință de cauză, unele dintre ele aparțin chiar unor personaje politice care s-au folosit mediatic de acest fenomen. S-a făcut referire la faptul că proiectul propus de Guvern ar fi un plagiat neinspirat după modelul polonez. Este greșit, nu este un plagiat după modelul polonez, ci o construcție legislativă care a folosit legislațiile din Irlanda și Polonia. De altfel, la Parlament este depusă o inițiativă legislativă încă din data de 14.02.2011, cu numărul BP 54, semnată și de mine, realizată ca urmare a unei colaborări excelente cu societatea civilă și cu analize realizate la nivel academic, proiect de lege care a fost discutat și în Parlament împreună cu domnul Constantin Bălăceanu – Stolnici.

De altfel, proiectul de lege al Guvernului păstrează scheletul inițiativei legislative semnate de 64 de deputați și senatori. Prin urmare, nu este deloc un plagiat după modelul polonez, ci un act normativ consistent, realizat în urma unei colaborări interministeriale, e drept, destul de târziu față de momentul la care aș fi așteptat acest demers legislativ atât de necesar.

E bine să precizez că unul din liderii marcanți ai PSD, în calitate de Președinte al Senatului României, a reușit performanța să nu miște deloc proiectul legislativ inițiat de parlamentari cu sprijinul societății civile. Cum domnul Geoană și Mircea este partener de coaliție în USL= PSD + ACD = PSD + PC +PNL, îi recomand domnului Tudor Ciuhodaru să discute subiectul în interiorul propriei alianțe din care face parte și poate că va fi lămurit de ce membrii marcanți ai PSD-ului preferă să folosească subiectul etnobotanicelor doar ca pe un subiect politic și nu au găsit de cuviință să analizeze în regim de urgență toate inițiativele legislative pe acest subiect, arhivate prin cine știe ce unghere ale Parlamentului.

Îmi aduc aminte de faptul că am transmis sesizări parlamentare pe marginea riscurilor generate de etnobotanice, care au fost depuse de mine în data de 18.05.2009, cu numerele de 351B și 352B, în atenția a trei ministere: Ministerul Sănătății, Administrației și Internelor și Educației. A urmat prima inițiativă legislativă, coordonată de Ștefan Pirpiliu și Alin Popoviciu, ambii deputați PDL. De altfel, împreună cu Ștefan Pirpiliu am participat la conferințe de presă organizate la nivel național, dar și la o dezbatere organizată de mine la sediul IML în data de 18 iunie 2009, dezbatere la care l-am invitat și pe Tudor Ciuhodaru.

Vă las să “gustați” părerile miniștrilor de la acea vreme, toți membri PSD, Nica, Bazac și doamna Andronescu, care nu își manifestau deloc interesul ministerial, fiind mai degrabă pasivi. Ceea ce nu se știe este că în luna iunie 2009, în Comisia de Industrie și Servicii s-a votat în unanimitate însărcinarea președintelui de comisie, deputatul PSD Iulian Iancu, să corespondeze cu SRI pentru a obține informații despre fenomenul infracțional din spatele rețelelor de distribuție a produselor etnobotanice. Nu am știință de vreun răspuns, la fel cum nu știu dacă domnul Iulian Iancu a efectuat vreun demers efectiv. Am observat însă vehemența unor membri PSD, unii dintre ei conturați de un penibil desăvârșit, precum domnul Surupăceanu, care au acuzat public și fără nici un pic de decență sau responsabilitate măcar morală, că subiectul etnobotanicelor s-ar datora partidului din care fac parte. Evident că orice tâmpenie PSD-istă nu trebuie să fie și demonstrată, eventuala depunere a unei moțiuni pe marginea acestui subiect mă va determina să le răspund semnatarilor din Alianța Socialistă cu fragmente din răspunsurile la interpelările depuse de mine, semnate chiar de către miniștrii PSD.

Subiectul etnobotanicelor este unul pe care orice parlamentar cred că îl vede într-o singură direcție: a rezolvării fenomenului. Din păcate el a fost folosit politic de unii politicieni ca pe o rampă de imagine și de creare de notorietate. Cum zilele acestea Guvernul în sfârșit a făcut gestul de a transmite în procedură de urgență o lege complexă pe marginea acestui subiect, le sugerez celor care își vor pierde subiectul media, să facă un ultim efort intelectual și să propună amendamente la textul de lege care ajunge în Parlament. Pe de altă parte, puțină decență în limbaj nu strică, ci ajută. Electoratul vizat apreciază nu numai spectacole televizate cu tricouri verzi, ci și un bun simț elementar și constructiv.