Demersuri pentru evitarea sistării apei calde către ieșeni

29 Iulie 2011, 12:55 pm

Și în acest an, la fel ca anul trecut, în plină vară atunci când temperaturile și umiditatea depășesc gradul de confort termic și determină apariția unor situații de urgență, ieșenii sunt expuși riscului de a rămâne fără apă caldă de către Primăria Municipiului Iași și CET Iași.

În cursul zilei de astăzi, am efectuat demersuri către Instituția Prefectului Județului Iași, către Romgaz și către Ministerul Economiei și Comerțului, pentru a atrage atenția asupra riscurilor legate de sistarea apei calde în plină caniculă, cele mai afectate categorii sociale fiind copiii, persoanele vârstnice, precum și persoanele cu probleme de sănătate. Toate aceste demersuri se pot finaliza cu găsirea unor soluții de scurtă durată și sprijin pentru comunitatea ieșeană, dar nu pot înlocui responsabilitatea directă a primăriei și a CET Iași.

În vara anului 2010, am fost confruntați cu aceeași situație: pentru a justifica oprirea apei calde, reprezentanții municipalității inițial au mințit cu nerușinare că ar fi fost perioadă de revizie, ulterior s-a recunoscut existența unor probleme de management defectuos în colaborarea primărie – CET privind plățile către furnizori.

Lipsa apei calde în plină perioadă caniculară este inacceptabilă, atunci când în mod curent avem cod galben sau portocaliu, se impun autorităților locale măsuri deosebite specifice situaților de urgență pentru a proteja populația. Peste 100.000 de ieșenii corespunzător celor aproximativ 40.000 de abonați la serviciile CET sunt expuși unor riscuri care le pot afecta sănătatea, în aceeași situație fiind și spitalele, căminele de bătrâni sau unitățiile de protecție socială.

Solicit autorităților locale ieșene să înțeleagă faptul că sunt principalii responsabili care pot să adopte măsuri de urgență și să găsească soluții care să evite sistarea furnizării de apă caldă. Constat cu amărăciune faptul că primarul Nichita regizează în fiecare vară acest spectacol ieftin al sistării apei calde și al lipsei soluțiilor pentru CET, transformând disconfortul ieșenilor în discursuri politice și nu în acțiuni concrete, deși în fiecare zi încă se mai așează pe scaunul celui care este responsabil de confortul ieșenilor: scaunul de primar.

Comunicat de presă trimis în data de 29 iulie 2011

Comentarii (3)

alex5 August 2011, 4:03 pm

nu toata lumea este restanta la asociatie daca 2 ,3 oameni nu plateste asta nu inseamna ca trebuie sa opriti apa calda la tot blocul ma refer la blocurile ANL din zona ZIMBRU :)

Paduraru Nicusor5 August 2011, 5:18 pm

… nu platesc… in loc de nu plateste…
Apa calda nu se opreste la anumite asociatii ci la tot orasul, direct din CET. Nu are legatura cu cei care sunt corecti si cu platile la zi, CET nu a respectat obligatiile de plata catre furnizori si e in situatie critica. In acest caz si cei corecti si cei incorecti sufera impreuna. Vor veni subventii catre CET de la guvern, ele ajuta insa nu rezolva toate problemele de acolo. Cred ca sunt si scurgeri de resurse financiare mari in sistemul de furnizare a agentului termic, legate si de administrarea asociatiilor de proprietari si de Termoservice. Am trei ani de cand cer autoritatilor sa accepte implementarea solutiilor legate de modernizare, am fost acuzat si cand am adus investitori privati, raman convins ca solutiile la CET nu sunt digerabile de capusele economice abonate la acest sector energetic. Intarzierile in a se decide pentru parteneriat sau concesiune la CET au agravat situatia financiara.

Adrian20 Septembrie 2011, 10:51 am

mai fratilor, in mare parte lumea nu plateste pt ca nu mai fac fata cheltuielilor, totul e prea scump, salariile extrem de mici si peste tot numai facturi, facturi, facturi…nu mai au din ce trai si tot amana…la un salar de exemplu de 700 lei, daca vine numai caldura iarna 300-400 lei…nu-ti mai ramane sa mai mananci…ca sunt si altele de platit: lumina, tel, cablu…si mai pot continua lista. In concluzie e greu de supravietuit…aceasta este marea cauza a datoriilor (80% din datornici); bineinteles ca sunt si avuti…care le e lene sa mai treaca pe la asociatie…