“Avioanele deputatului Relu Fenechiu”

7 Septembrie 2011, 3:20 pm

Limbajul suburban utilizat în ultima perioadă cu o mare frecvență de dl. deputat PNL Relu Fenechiu la adresa mea, în contextul unor dispute pe tema modernizării Aeroportului Internațional din Iași, mă determină să fac câteva precizări:

1. În această vară, s-a încercat realizarea sau reactualizarea unor studii de fezabilitate care să permită Consiliului Județean Iași să fundamenteze depunerea unui dosar pentru accesarea de fonduri europene în cursul lunii septembrie. Inexistența unei astfel de documentații este cauzată de atitudinea consilierilor judeteni reprezentanți ai USL, care și-au blocat chiar propriile decizii pentru a nu permite analiza sau reactualizarea unor costuri pentru realizarea investiției. Ca probe în acest caz pot fi consultate hotărârile de consiliu județean din lunile iulie-august 2011, procesele verbale de la sedințele CJ, de la ședințele Consiliului de Administrație de la Aeroport precum și declarațiile publice repetate ale unor consilieri județeni PNL sau PSD.

2. Publicarea informației că dl. deputat Relu Fenechiu a participat „discret” la Ministerul Transporturilor la o întâlnire (împreună cu un consilier județean PNL), sub motivația sprijinirii investiției ieșene, a avut un efect invers decât cel așteptat. În loc să se bucure că lumea află cât se implică d-sa în acest proiect, dl. Fenechiu s-a supărat îngrozitor. De ce oare? Pentru că, în realitate, d-sa a încercat direcționarea realizării acestei investiții de către firma Search Corporation, discutabilă din punct de vedere al costurilor anunțate public în anii anteriori. Îmi fondez această afirmație pe documente din corespondența oficială a Ministerului pe acest subiect, pe care le-am primit oficial și care pot fi puse la dispoziția oricui, având caracter public.

3. Pentru a vă convinge de cele spuse mai sus, vă invit la un calcul simplu. În proiectul realizat de Search Corporation, realizarea unei piste noi de 3.000 m a fost inițial evaluată la o valoare de aproximativ 134 milioane de euro, proiectul integral al aeroportului modernizat fiind evaluat la 200 de milioane de euro. Pentru a avea o imagine clară a nivelurilor acestor prețuri, vă aduc în atenție câteva date. Pentru modernizări de piste similare ale unor alte aeroporturi din Europa, cum ar fi Ljubljana (Slovenia) sau Groningen (Olanda), costurile au fost de aproximativ 23 de milioane de Euro (pistă de 3.300 m), respectiv 15 milioane Euro (pistă de 2500 m). Aeroportul din Sibiu a costat, de asemenea, cca 70 de milioane de euro, cu mențiunea că includea nu doar pista de 2630 m, ci și clădirile aferente precum și mutarea unei părți dintr-un munte. Ca să pună capac, Ministerul Transporturilor a stabilit prin Anexa 13 la Hotărârea Guvernului nr. 28/2008, standarde de cost care arată limita maximă admisibilă, atât pentru o pistă PCN65, cea dorită la Iași, cât și pentru o pistă PCN100, pentru cea din urmă costul unei suprafețe de 3.000 de m ajungând la prețul de cca 17 mil Euro, prețul fiind strict pentru construcția pistei fără echipamente colaterale. Primele două proiecte depuse deja la Ministerul Transporturilor pentru finanțare europeană solicită o sumă totală de cca 65 de milioane de euro pentru doua piste. Search Corporation a reanalizat și refăcut ulterior costurile pentru o pistă nouă a aeroportului ieșean, valoarea estimată in 2008 fiind de 75 de milioane de euro.

Nu trebuie să fii mare specialist în domeniu ca să-ți dai seama de megaescrocheria ce se anunță. În condițiile în care modernizarea aeroportului costă în Iași de șapte ori mai mult decât oriunde în UE, ne putem da seama ce avioane îi populează mintea domnului deputat PNL Relu Fenechiu. Dacă pentru acest subiect considerați că sunt utile și alte informații suplimentare, vă stau la dispoziție pentru a oferi clarificări sau documente oficiale.

P.S.:Domnul deputat PNL Relu Fenechiu are o slăbiciune veche: reacționează foarte agresiv atunci când îi sunt afectate în mod direct interesele de afaceri. Reacțiile sale pe tema modernizării Aeroportului din Iași îmi confirmă faptul că intervenția mea a tulburat apele și așa tulburi ale afacerilor sale.

Comunicat de presă transmis în data de 7 septembrie 2011.

Comentarii (2)

[...] 2. Pentru a vă convinge de cele spuse mai sus, vă invit la un calcul simplu. În proiectul realizat de Search Corporation, realizarea unei piste noi de 3.000 m a fost inițial evaluată la o valoare de aproximativ 134 milioane de euro, proiectul integral al aeroportului modernizat fiind evaluat la 200 de milioane de euro. Pentru a avea o imagine clară a nivelurilor acestor prețuri, vă aduc în atenție câteva date. Pentru modernizări de piste similare ale unor alte aeroporturi din Europa, cum ar fi Ljubljana (Slovenia) sau Groningen (Olanda), costurile au fost de aproximativ 23 de milioane de Euro (pistă de 3.300 m), respectiv 15 milioane Euro (pistă de 2500 m). Aeroportul din Sibiu a costat, de asemenea, cca 70 de milioane de euro, cu mențiunea că includea nu doar pista de 2630 m, ci și clădirile aferente precum și mutarea unei părți dintr-un munte. Ca să pună capac, Ministerul Transporturilor a stabilit prin Anexa 13 la Hotărârea Guvernului nr. 28/2008, standarde de cost care arată limita maximă admisibilă, atât pentru o pistă PCN65, cea dorită la Iași, cât și pentru o pistă PCN100, pentru cea din urmă costul unei suprafețe de 3.000 de m ajungând la prețul de cca 17 mil Euro, prețul fiind strict pentru construcția pistei fără echipamente colaterale. Primele două proiecte depuse deja la Ministerul Transporturilor pentru finanțare europeană solicită o sumă totală de cca 65 de milioane de euro pentru doua piste. Search Corporation a reanalizat și refăcut ulterior costurile pentru o pistă nouă a aeroportului ieșean, valoarea estimată in 2008 fiind de 75 de milioane de euro. Nu trebuie să fii mare specialist în domeniu ca să-ți dai seama de megaescrocheria ce se anunță. În condițiile în care modernizarea aeroportului costă în Iași de șapte ori mai mult decât oriunde în UE, ne putem da seama ce avioane îi populează mintea domnului deputat PNL Relu Fenechiu. Dacă pentru acest subiect considerați că sunt utile și alte informații suplimentare, vă stau la dispoziție pentru a oferi clarificări sau documente oficiale.”(detalii despre acuzaţiile lui Nicu Păduraru puteţi citi pe blogul acestuia) [...]

[...] deputatul PDL Nicuşor Păduraru scria pe blogul său despre încercarea liberalului Relu Fenechiu de a direcţiona investiţia de la aeroport către o [...]