La mulți ani, Majestate!

25 Octombrie 2011, 4:55 pm

Foarte multă emoție. Așa aș descrie sentimentele trăite azi în Parlamentul României. Foarte multă emoție nu doar pentru parlamentarii care au văzut în prezența Majestății Sale în Parlament un moment istoric, ci chiar în sufletul celui care după 64 de ani a ținut din nou un discurs în fața Legislativului României.

Polemicile din jurul prezenței în Parlamentul României a Majestății Sale Regele Mihai, au o conotație politică, de autoritate a statului și de o subiectivă abordare a republicii ca formă de guvernământ. Ca adevăr istoric, este incontestabil faptul că modernizarea României precum și cele mai bune perioade de evoluție socială, politică și economică se datorează în ultimii 200 de ani perioadei în care România a fost condusă de Casa Regală. Este la fel de clar însă faptul că România este astăzi o republică democratică și nu o monarhie.

Nu putem însă nega faptul că acest subiect a fost folosit politic, aspect evident în declarațiile unor lideri ai partidelor politice sau în felul în care este reflectat în mass-media. Subiectul cald din punct de vedere al imaginii publice, a fost înghițit pe nemestecate și cu nerușinare, inclusiv de acei nostalgici comuniști, adică exact cei care au întors Regele înapoi în avion sau care în anii 90 infierau tupeul unei generații tinere care dorea să își aducă înapoi acasă istoria. Acel gest istoric nu are cum să fie spălat astăzi prin declarații publice întoarse la 180 de grade.

Nu pot însă să nu fac și o referire directă: acțiunile Casei Regale și protocolul la un asemenea nivel de reprezentare a unui fost conducător al statului român, au respectat dintotdeauna anumite limite de discreție și de simplitate. Exercițiul public al ultimelor două zile are o amploare deosebită față de alte momente când membrii familiei regale preferau să dea un exemplu de modestie prin prezența în jurul lor a foarte mulți oameni simpli, iar mesajul transmis era unul de căldură și dragoste la adresa românilor. Faptul că Majestatea Sa Regele Mihai a susținut un discurs în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, poate fi văzut ca un fel de relansare a unor discuții vechi legate de monarhie, ceea ce este de asemenea ca o sabie cu două tăișuri. Oare cum va primi societatea românească acest subiect?