Maidanezii – între interesul cetățenilor și politizare juvenilă

27 Octombrie 2011, 4:37 pm

40.000 de câini maidanezi în Iași? Pare incredibil, nu? Acest număr impresionant a mai fost vehiculat de directorul Salubris în declarații publice date în luna august 2010. Raportat la numărul de locuitori, inclusiv studenții de la universități, înseamnă că avem 1 maidanez la aproximativ 10 locuitori. Asta înseamnă cam 1 maidanez la 2 -3 familii, sau câțiva maidanezi la fiecare scară de bloc.

Nu știu cât de corectă este numărătoarea primarului. Spun asta pentru că evident devine îngrijorător. Nu cred că s-a „raportat” un asemenea număr de câini doar pentru că ar permite ulterior cheltuirea unor sume considerabile pentru ținerea sub control a acestui fenomen de către Salubris. Asta ar însemna că la primărie se exagerează pentru a se cheltui cu dedicație sume mai mari decât este necesar. Cu certitudine asta nu s-a întâmplat niciodată, altfel ar exista dosare pe la DNA cu primăria și societățile din subordine pentru sume cheltuite din buget nejustificat(sic!).

În Parlament zace de câteva luni o lege pe marginea acestui subiect. Să nu credeți că amânările repetate din Parlament sau discursurile politice pe marginea protejării animalelor fără stăpân ar fi legate neapărat de vreo pasiune pro sau contra acestei situații. Sunt însă oameni politici pe care îi veți auzi rostind tot felul de acuzații sau prezentând inițiativa legislativă din Parlament ca fiind dezastruoasă, inumană, etc.

Toate aceste amânări nu pot însă să ocolească o realitate: maidanezii sunt o problemă prin numărul exagerat de mare și prin atacurile tot mai dese ale haitelor împotriva celor care au ghinionul să treacă printr-o zonă dominată de acestea. Legea în sine, nevotată încă, este cerută insistent de toate structurile din administrația publică și negată vehement de o parte din ONG-urile cu acest gen de preocupări.

Dezbaterile pentru această lege au avut loc însă în ultimii doi ani împreună cu tot cu aceste asociații sau fundații, rezultatul final semănând cu legile cadru din alte țări civilizate ale Europei. De ce nu trece această lege? E simplu, pentru că în Parlament liderii PSD și PNL se joacă cu subiectul folosindu-l drept pretext pentru a arăta cât de “umani” sunt ei. Fac precizarea că orice lege în România ar trebui să țină cont în primul rând de cetățeni, de siguranța și sănătatea lor și abia în al doilea rând să se caute soluții și pentru necuvântătoare.

Voi devoala o negociere din spatele culiselor parlamentare. Saptămână trecută, la presiunea primarilor din teritoriu, liderii politici ai tuturor partidelor au convenit să treacă la vot această inițiativă legislativă prin vot pe cartelă, însă din punct de vedere nominal secret. Aceasta pentru că presiunea mediatică pune accent pe numele celor care votează într-un fel sau altul și pentru că PSD și PNL nu își puteau permite să fie pentru la o inițiativă a puterii (nu dă bine la propriul lor electorat probabil).

Ghinionul a făcut că la acea ședință să fie prezent și liderașul Ponta. La auzul detaliilor despre înțelegea stabilită înainte de ședință, prima reacție a fost la fel ca la Antene sau la Realitatea. Adică să fie contra la orice, așa că a urcat la tribună și a rostit evident acuzațiile obișnuite la adresa puterii. După ce s-a scăpat adolescentin în microfonul tribunei Parlamentului, nici liberalii nu puteau fi mai prejos așa că parlamentarii au ascultat și o retorică cu steluțe. Rezultatul: s-a amânat din nou, la fel cum în ultimul an în permanență și alte acte normative nu trec pentru că … judecați dumneavoastră.

Dacă primarul Nichita, mai face și altceva în afară de a constata câți maidanezi sunt în oraș, cât de întârziate sunt șantierele proprii sau cât de nemulțumit poți fi de propria activitate, atunci ar trebui să își convoace parlamentarii și să spună public cum crede el că ar trebui să se comporte aceștia. Exprimarea primarului cum că “eu sunt pus să rezolv mai întâi problema ieșenilor, nu a maidanezilor”, lasă serioase urme de îndoială asupra modului în care înțelege problema pentru că maidanezii sunt de foarte mulți ani o problemă chiar a ieșenilor.

Așa că, domnule primar, solicitați parlamentarilor PSD și PNL (ultimii te vor asculta oricum, având în vedere că împreună cu deputatul Fenechiu aveți opinii identice deși vă înțelegeți separat) să voteze legea din Parlament. Aș pune pariu că nu aveți autoritatea să obțineți un răspuns public favorabil.

Comentarii (1)

Jurnal de blogger27 Octombrie 2011, 9:45 pm

[...] in mediul online iesean Liviu Bratescu: Atitudini Dan Carlan: Nica – Nica Nicusor Paduraru: Maidanezii – intre interesul cetatenilor si politizare juvenila [...]