Domnul Victor Ponta își face imagine

28 Octombrie 2011, 12:13 pm

În mod evident maturitatea politică nu este un atu pentru liderul PSD. Un lider de partid la nivel național, atât de important cum dorește să fie PSD-ul, ar fi mult mai atent atunci când face declarații publice. Anunțul de pe blog cu 10 puncte care ar condiționa votarea bugetului pentru 2012, e o declarație politică la fel de serioasă pe cât poate Victor Ponta.

Printre ideile acestuia găsim subiecte anunțate ca niște titluri de ziare. Fără argumente, fără explicații, fără soluții, fără evaluarea impactului bugetar, în mai puține cuvinte, fără viziune. Ideea blocării Programului Național de Dezvoltare a Infrastructurii, în condițiile în care infrastructura este prioritate națională, e o idee pe cât de tâmpită pe atât de naivă. O altă trăsnaie face referire la obligarea primului ministru de a nu mai folosi fondul de rezervă al guvernului decât pentru situații de urgență (catastrofe naturale) în locul alocării de fonduri către primăriile falimentare. Ce nu știe junele care s-ar vrea și prim ministru dacă se poate, este faptul că pentru situații de urgență există un alt fond care este la dispoziția Ministerului de Interne și nu ar trebui să fie confundat cu fondul de rezervă aflat la dispoziția primului ministru.

Cele 10 puncte (5+5) care se vor a părea idei și soluții arată un nivel de competență atât de scăzut, încât mie mi-ar fi rușine să fiu coleg cu un asemenea naiv. Cu certitudine textul de pe blogul tânărului Ponta nu a fost o discuție amplă cu specialiștii din PSD. Populismul și specularea unor subiecte la prima vedere viabile și ușor de vândut ca să creezi impresia că îți pasă, sunt amplificate de subțirimea opiniilor domnului Ponta și de o realitate simplă. Bugetul de stat pentru anul următor este o construcție prudentă care a avut nevoie și de influența ultimelor decizii de la nivel european, inclusiv măsurile financiare privind capitalul băncilor din țările UE și stabilizarea zonei euro. Acest buget are deja o formă aproape finală este caracterizat de prudență și nu are cum să își schimbe filosofia riscând din nou pe marginea unui TVA diferențiat sau o regândire a unor surse de venit la nivel național. Tânărul Ponta știe că este imposibil să îi fie luate în considerare cele 10 puncte. Plusează însă doar ca să arate că are și preocupări serioase. Din păcate nu se pricepe.

Mulțumesc pe această cale tuturor membrilor PSD care au făcut posibilă alegerea domnului Ponta. “Calitățile” domniei sale precum și opiniile trebuiesc stimulate pentru a fi cunoscute de toți românii. Aștept următoarea clasificare a liderului PSD de la domnul Iliescu. Ultimul lider a fost numit prostănac, actualul încă așteaptă o denumire pe măsura naivității sale.