Iașul subminat de orgoliile domnului primar

31 Octombrie 2011, 3:29 pm

Două caracteristici sunt cele în baza cărora a construit campanii electorale și s-a prezentat în fața ieșenilor. Una din ele a fost cea a managerului, capabil să atragă fonduri și să facă investiții. Voi vorbi altădată despre eșecul lamentabil pe marginea managementului.

A doua caracteristică este cea a omului care iubește fotbalul. Atât de mult l-a iubit, încât l-a folosit la maximum ca motiv electoral de fiecare dată. Nu a contat faptul că echipa Politehnicii Iași (ACSMU Poli Iași astăzi, dar eu insist să fiu fan al echipei originale și folosesc numele vechi, singurul pe care îl iubesc) a eșuat lamentabil. Nu a contat faptul că toți partenerii care au finanțat într-o formă sau alta au fost înșelați. Investiția în fotbal a fost la Iași o investiție indirectă în campania electorală a primarului Nichita.

Săptămâna trecută Iașul a avut ocazia să devină un magnet pentru cei pasionați de fotbal. Reeditarea meciului dintre România și Italia ar fi putut să devină un eveniment cu un impact care să ne facă să fim mândri ca ieșeni de bucuria și fair-play-ul oferit de o generație de elită. Am întrebat mai multe persoane despre acest eveniment, organizatori dar și pe primarul Iașului. Acesta din urmă a negat posibilitatea sa de a face mai mult, dându-mi de înțeles că nu ar fi știut suficient încât să participe și să dea dimensiune evenimentului sportiv. Din nefericire pentru domnia sa toți ceilalți care au încercat să dea importanță invitaților de marcă și evenimentului mi-au dat de înțeles că primarul a știut dar nu a vrut să se implice. Simplul fapt că nu a dat aprobare pentru organizarea evenimentului pe stadionul din Copou, precum și hăituirea practicată de Iacoban, sunt o probă crasă de orgolii, dezinteres și până la urmă lipsă de responsabilitate față de modul ospitalier în care Iașul ar fi trebuit să se comporte prin reprezentanții săi.

Cele două așa zise calități ale primarului sunt în mod clar o minciună. Avem proba supremă a unei paranoia cu efecte grave pentru dezvoltarea Iașului. O probă care explică foarte clar de ce Iașul a rămas blocat. Ce investitor străin mai vine într-un asemenea oraș, sau mai bine zis ce fel de primire va avea din partea celui care reprezintă astăzi ieșenii ca primar? În mod evident, Iașul nu se poate dezvolta cu asemenea oameni. În mod evident repetarea obsesivă de către acesta că nu ar fi ajutat de Guvern sau că totul e un atac politic, nu se susțin ca motive, ci devin expresii penibile. Ieșenii ar trebui să aibă deja un răspuns la blocarea Iașului, lipsa investitorilor, mizeria din oraș, efectul modernizării străzilor, falimentul regiilor și societăților din subordinea primăriei.

Meciul de săptămâna trecută este cireașa de pe tortul competenței lui Nichita, exact pe marea lui pasiune față de sport. Dacă celebrilor jucători ai Italiei le mulțumesc pentru gestul făcut și pentru fair-play-ul și eleganța de care au dat dovadă, primarului Nichita îi amintesc că excelența specifică Iașului nu îl caracterizează. Primăria condusă de Nichita putem spune că a pierdut rușinos meciul cu 3-0 la masa verde a bunului simț.

Comentarii (2)

[...] PDL Nicuşor Păduraru critică pe blogul său atitudinea primarului Gheorghe Nichita vizavi de meciul de fotbal de vinerea trecută de la Iaşi [...]

[...] regiilor și societăților din subordinea primăriei”, scrie deputatul Nicu Păduraru pe blogul său. [...]