Drept la replică – O lege care scoate penalii din funcție nu are legătură cu racolarea aleșilor

21 Noiembrie 2011, 12:04 pm

Cu privire la articolul apărut în ziarul Cotidianul, publicat în data de 21 noiembrie 2011, sub titlul “Traseiștii din PDL legalizează racolarea primarilor și consilierilor locali”, pentru o corectă informare asupra subiectului, vă precizez următoarele:

1. Confuzia creată față de obiectivele propunerii legislative, menționate în expunerea de motive, se datorează unei erori plecate de la utilizarea unui text de lege neactualizat la zi. De altfel, corectarea acestui aspect a fost efectuată prin amendamentul adresat Senatului României la data de 9 noiembrie 2011, amendament (textul amendamentului) care va permite corectarea formei, pentru păstrarea fondului.

2. Propunerea legislativă nu are nici o legătură cu subiectul enunțat de dumneavoastră. În fapt, este vorba de corectarea unei deficiențe legislative din statutul aleșilor locali. Încetarea mandatului unui ales local, printre alte situații menționate în lege, se realizează pentru cazul în care există hotărâri ale justiției cu caracter definitiv pe subiecte penale doar dacă se aplică pedepse privative de libertate, ceea ce înseamnă că un ales local dovedit penal, dacă este condamnat cu suspendare, stă bine merci în funcție. Dorința mea ca inițiator al propunerii legislative este clar în favoarea scoaterii corupților din spațiul public și nu are nici o legătură cu racolările de aleși locali.

3. Am rugămintea să îmi oferiți posibilitatea corectăriii informației apărută în articolul dumneavoastră, și cred că veți deveni susținători indirecți ai acestei inițiative care presupune curățenia morală în spațiul aleșilor din administrația locală. Același principiu ar trebui să se aplice și în cazul demnitarilor din administrația centrală. Din păcate, în cazul parlamentarilor, nu este suficientă o inițiativă legislativă fiind necesare modificări constituționale.

Vă mulțumesc pentru posibilitatea corectării unei informații greșit înțelese, cu toate că o atentă analiză a documentelor existente pe site-ul Camerei Deputaților ar fi permis cu ușurință observarea unui cu totul alt fond al problemei, radical opus modului în care a fost deviat obiectivul inițiativei legislative.