Legea sănătății partidelor politice

18 Ianuarie 2012, 12:00 pm

Atunci când am spus că forțarea plecării lui Arafat este o greșeală politică, colegii mei lideri naționali au fost extrem de tăcuți. Au tăcut mai multe zile, suficient pentru ca lipsa dialogului și a explicării unor situații să degenereze. Reacția ulterioară a populației, chiar dacă este clar speculată de USL, are un grad de firesc. După trei ani de sacrificii, sunt suficienți oameni afectați care au tot dreptul să își dorească mai binele. Derapajul social însă, inclusiv cel mediatic nu a fost în totalitate spontan. Cu un Fenechiu la butoanele sms ale TNL, cu un Crin care face teasing la o nouă revoluție, evident organizată spontan și un Ponta plecat la Marea Poartă pentru a fi miruit eventual ca nou șef, nu mă mai miră absolut nimic.

Tot ce se întâmplă, în opinia mea, e specific nemulțumirilor legate de sistem, inflamarea politică a opoziției nu e naturală este doar oportunism speculativ. Nu sunt de acord însă cu lipsa comunicării cu cei pe care îi servim ca demnitari aleși. Foarte mulți oameni mi-au cerut opinia, au vrut să știe cum văd lucrurile. Au tot dreptul, mandatul meu le aparține, rolul meu este cel al demnitarului care îi reprezintă și care trebuie să le dea răspunsuri. Așa că îmi voi exprima două opinii, deocamdată personale, dar care reprezintă părerea mea legată de evenimentele care au tensionat România.

Anticipatele nu sunt o soluție atât timp cât anul acesta oricum au loc alegeri. Dealtfel, procedurile legale pentru declanșarea de anticipate pot dura până la șase luni, pentru ca totul să fie democratic iar românii să își exprime dorința în mod liber, fără să gireze indirect culisele unui joc apropiat de o lovitură de stat a opoziției.

Ar fi util însă să se discute oportunitatea unui eventual guvern tehnocrat. Sunt personaje politice, colegi de-ai mei care și-au epuizat resursele de imagine pentru a mai fi credibili. Pe fondul lipsei de credibilitate, instabilitatea politică poate fi ușor speculată. Nevoia de oameni apreciați și respectați, similari doctorului Raed, este răspunsul pe care partidele politice ar trebui să învețe să îl dea, dealtfel România are o uriașă nevoie la vârf de oameni în care să aibă încredere. Sper ca un asemenea subiect să determine reflecția mai multor colegi și o analiză serioasă pe marginea acestui subiect.