O scrisoare pierdută la UE

18 Ianuarie 2012, 1:06 pm

Foarte puțini oameni sunt atenți la mișcările liderilor USL la nivel european. Dealtfel vizita pesedistului Ponta la Strasbourg nu a fost văzută decât de o parte a mass-mediei, unele “agenții” de știri denaturând chiar adevărul atunci când au anunțat ieri că România este deja sancționată la pachet cu Ungaria.

Evident, demersul lui Ponta și Antonescu nu este prezentat public în mod transparent la pachet cu mișcările sociale. De ce? Dacă tot cerem transparență și analiza situației la nivel național printr-o ședință extraordinară a Parlamentului României, poate ar fi fost la fel de normal să fie prezentată public scrisoarea semnată de Ponta și Antonescu adresată partenerilor lor politici de la nivel european.

Pentru mine este evident că atât PSD cât și PNL își joacă un interes propriu, de a prelua puterea prin orice metode. Nu cred că le pasă de problemele celor care au motive să fie nemulțumiți. Comportamentul lor trădează un defect care a avut în istorie specificul național al celor care își duceau tributul la Înalta Poartă pentru a obține conducerea țării noastre. Deși timpurile sunt cu totul diferite, e inadmisibil ca un ales al poporului român, care a jurat să-i apere interesele la începutul mandatului de parlamentar, cu mâna pe Biblie și pe Constituție, să ceară altor țări să îi fie sancționată țara pe care o reprezintă.

Ca demnitar ales, le cer celor doi lideri USL, Ponta și Antonescu, să își publice scrisoarea pe care au transmis-o către colegii lor din Parlamentul European. Dacă tot vor o țară democratică și transparentă, o țară în care dialogul și explicarea gesturilor politice să fie normalitate, atunci solicitarea mea va fi respectată și va primi răspuns. Nu le cer să își explice gestul, sunt sătul de populismul discursurilor lor, vreau doar textul integral al scrisorii semnate de ei.

Ca să fiu mai explicit, dacă s-ar decide la nivel european ca România să fie sancționată, asta ar însemna că am fi afectați în privința fondurilor, că agenția Fitch ar putea considera că România își crește riscul de țară. Creșterea riscului de țară ar duce la creșterea dobânzilor bancare, creșterea deficitului bugetar, reducerea interesului pentru investitori, accentuarea inflației și afectarea și mai mult a nivelului de trai. Evident, la câteva luni după, Uniunea Europeană ar sancționa din nou România pentru neîndeplinirea unor indicatori. Adică toate sacrificiile românilor de până acum ar putea fi anulate. Pentru cine?