O nouă crimă istorică în centrul vechi al Iașiului?

19 Ianuarie 2012, 11:29 am

O știre apărută în presa locală de astăzi mi-a atras atenția și m-a îngrijorat profund. Este vorba de dorința primarului Nichita de a interveni în plin centrul Iașiului distrugând parcul din fața Teatrului Național pentru a construi o parcare subterană după care să reamenajeze parcul.

Îngrijorarea mea are explicații vechi. În mod constant, primarul Nichita a evitat ca asemenea decizii să fie luate după o consultare cu Direcția de Cultură, cu arheologi sau cu arhitecți. Din aceste motive, Iașiul a pierdut, mai ales în zona centrală, vestigii arheologice importante, acestea fiind distruse pur și simplu, “fenomenul Nichita” fiind pentru istorici și arheologi o adevărată catastrofă pe acest subiect.

Un exemplu concludent este șantierul de la Hala Centrală. Ieșenii au fost nevoiți să suporte ani de zile acel șantier, doar pentru că o consultare cu istorici și arheologi nu a avut loc decât după ce primarul Nichita, care și-a pus mai întâi buldozerele în mișcare, a fost nevoit potrivit legii să ia în considerare obligația de a efectua descărcare arheologică. În mod evident, constatarea existenței unor vestigii care era firesc să fie conservate și protejate, a mărit valoarea lucrărilor și a întârziat soluționarea disconfortului locatarilor din zonă.

Zona parcului din fața Teatrului Național se află în vecinătatea fostei Ulițe Mari, Strada Centrală a Iașiului de prin secolele XVII – XVIII. Asta înseamnă că dacă primăria se mișcă rapid, după ce va decoperta parcul vom asista din nou la un șantier deschis câțiva ani pentru descărcare arheologică.

Interesant este că subiectul lipsei parcărilor în oraș a mai fost dezbătut în Consiliul Local. Din ce știu, colegii mei au și depus propuneri de aproximativ șase locații pentru parcări, propuneri verificate inclusiv la Cadastru. Oricum, nu cred că între Teatrul Național și Mitropolie, sub parc, se impune a se construi o parcare subterană pentru că este singurul loc din Iași și nu ar fi o altă soluție.

Am o sugestie cosntructivă: rog consilierii locali, indiferent de culoare politică, să înțeleagă importanța simbolurilor istorice generate de vestigiile arheologice ale Iașiului. Pentru a fi bine și corect sfătuiți, înainte de a decide noi șantiere în vatra istorică a Iașiului, să se consulte public cu specialiștii din domeniile arheologie, istorie și arhitectură urbană pentru ca soluțiile oferite ieșenilor să le ofere satisfacția respectului față de orașul lor. Îl somez în același timp pe primarul Nichita să nu mai mascheze asemenea decizii sub hotărâri de consiliu în care nu se scrie tot ce are de gând. De data aceasta subiectul nu ar fi fost cunoscut dacă domnul Cosmin Coman nu îl explica pe larg pentru presa locală.