Lucruri care nu îmi plac

4 Februarie 2012, 11:05 am

În politică orice pare a fi posibil. Interesantă este incapacitatea multora de a sesiza chestiuni care se reclamă singure a fi sancționate public. O asemenea “goangă de partid” este oferită cu generozitate de către consilierii locali și județeni ai USL de la Iași. Ca să fiu totuși fair play, având în vedere că unii dintre ei chiar cred că e corect ceea ce fac, aș face însă directă trimitere la liderii USL care sunt cumva responsabilii deciziilor politice, chiar dacă declară că nu se bagă în deciziile consilierilor locali.

Același subiect, două răspunsuri radical diferite. Este vorba de împuternicirea primarului sau a președintelui de Consiliu Județean de a reprezenta în instanță instituția pe care o conduce. Dacă la primărie argumentele pentru această decizie au fost pline de … înțelepciune, cu citate din legi și principii, la Consiliul Județean același partid a avut alte argumente, mai clar au fost exact invers. Sau viceversa, dacă ar fi să vorbim pe limba preaînțeleptului Caragiale.

Coerență dacă se poate, dar nu și pentru USL-ul de la Iași. Nu vreau să fac o glumă amară însă nici controlul de legalitate nu este uniform pe acest subiect. Cu unii mumă cu alții ciumă, totul în așa fel încât dorințele preaînalților politruci de la vârful USL Iași să fie îndeplinite.

O altă zonă de trăznăi politice, trecând de la administrația locală la cea centrală, o găsim în …așa zisa grevă parlamentară inventată de aceștia. Cum oare aș putea să fiu corect? Spun asta pentru că începutul a fost cu demisii anunțate și plecarea în grup a tuturor parlamentarilor USL. S-au mai gândit nițel și au trecut la decizii individuale. Nici asta nu a fost politic “acceptabil”. Așa că următorul pas a făcut referire la renunțarea la indemnizații.

Toate sunt niște coțcării. Adică o prosteală pe față, o demonstrație pe viu cum vor să primească bani fără să mai vină la serviciu. Adică cum promovează parlamentarii USL nemersul la serviciu însă când e vorba de bani, pardon, chestiunile devin arzătoare. Anunțul public că renunță la îndemnizații e o minciună și din alt motiv. Nu fac referire la o realitate legată de faptul că nu toți parlamentari USL (ca să nu spun majoritatea) sunt dispuși să accepte ca la cererea a doi popândăi să rămână în plină iarnă în pantaloni scurți. Mai grav este că tupeul USL devine mizerabil.

Ultima idee născocită în laboratoarele USL menționează că, donarea indemnizațiilor ar fi bine să se facă către ONG-uri, mai precis acele asociații care la prima vedere nu sunt politice. Adică pentru popor, mai clar, banii încasați totuși de parlamentari vor fi dați către acțiuni de partid. Nu aș vrea să îi cer public PSD-ului sau PNL-ului ieșean ca în dreptul fiecărui parlamentar să menționeze cui vor dona indemnizațiile, eventual să facă public documentul fiscal care atestă că nu îi mint pe ieșeni atunci când declară război marțienilor. Ce ziceți, facem un test să vedem dacă acceptă sută la sută decizia șefilor lor?