Obsesii maghiare

12 Martie 2012, 3:56 pm

Nu de puține ori am admirat eficiența UDMR în a obține ceea ce își dorește. O eficiență care a generat un fel de respect față de capacitatea liderilor maghiari de a negocia și de a obține aproape orice.

În ultimele luni însă, UDMR a reușit să exagereze, pentru că nu au convins ca altă dată cu argumente raționale sau cu texte de lege excelent folosite în argumentație. De data aceasta maghiarii din coaliția de guvernare s-au îmbolnăvit de defectele politicienilor mediocri devenind și ei promotorii unor idei nu neapărat fundamentate.

Fac referire la dorința lor de înființare a unei secții de limbă maghiară la UMF Târgu Mureș. Nu mă pot exprima pe marginea oportunității, aș putea deveni subiectiv, îmi lipsesc de altfel argumente clare. Mă refer la genul de argumente care au fundamentat autonomia locală a autorităților administrației publice locale, descentralizarea învățământului, independența decizională în mediul universitar. E posibil ca solicitarea UDMR să aibă justificări de tip statistic ca fiind o necesitate a minorității maghiare. Dacă ar fi așa, în condițiile în care universitățile de stat nu își deschid sau închid linii de învățământ fără calcule justificative, acest subiect nu ar trebui să fie realizat prin presiune politică, ci prin adaptarea mediului universitar la cerințele educaționale existente.

A nu se neglija ARACIS. Înființarea sau desființarea unor linii de învățământ necesită acreditare, trebuie să ai nu doar studenții, dar și profesorii și programa de învățământ pregătite pentru o nouă provocare. Luând în considerare aceste cerințe deloc neglijabile devine suspectă presiunea UDMR pentru un subiect care deocamdată nu are fundamentare foarte clară.

Nu sunt genul de om nerațional, pentru a se putea pune problema că latura mea naționalistă îmi întunecă argumentele. Sunt însă un român care nu admite discriminarea propriei nații cu aplicare de tratamente inegale în deciziile universitare și nu numai. Datorită unor alte aspecte discutate în Parlament sunt în același timp moralmente obligat să menționez că nu agreez nici presiunea liderilor UDMR îndreptată împotriva ANI. Nu aș vrea să cred ceea ce se spune pe surse despre averile nejustificate din zona unor lideri ai unor minorități sau despre “controlul” mai presus de lege exercitat în zonele de influență din județele Mureș, Covasna sau Harghita. Indiferent de ce decizii se iau din punct de vedere politic, sunt legi care trebuiesc respectate și ele sunt valabile pentru toată lumea.