De ce plătim la Iași mai mult la căldură?

16 Martie 2012, 2:51 pm

Câteva explicații privind datele și fotografia anexată

Ziua: 5 ianuarie 2012
Ora: 10.20
Locul: Blocurile ANL din Zimbru
Ce arată: temperatura agentului termic la intrare: 80 grade C

Explicația: În funcție de temperatura de afară(
Temperaturi 5 ianuarie 2012), furnizarea agentului termic ar trebui să respecte o diagramă(Diagrama de reglaj), care să determine temperatura optimă din locuințe. Agentul termic furnizat de CET ar trebui să aibă o temperatură medie de aproximativ 58 grade – 60 grade C pentru a genera confortul în locuințe. Dacă se greșește și se introduce în calorifere mai mult de atât, pentru fiecare grad în plus consumul suplimentar inutil și facturat înseamnă o influență între 7% și 10 % din valoarea facturii.

Întrebare: Dacă se greșește, cine plătește? Nerespectarea diagramei de reglaj ar trebui să fie reclamată și judecată ca atare, pentru ca facturile ieșenilor să nu fie umflate inutil. Că diagrama de reglaj nu a fost respectată în această iarnă se cam știe inclusiv de responsabilii ANRSC. Ce măsuri se iau și de cine?

Influență în valoarea facturilor către ieșeni: Sunt cârcotași care dau de înțeles că un cumul de factori ar însemna aproape dublarea facturii față de prețul real care ar trebui plătit. Eu aș zice, după calculele mele că e vorba doar de 35% – 45%. În această influențare a valorii facturii mai intră:
1. Influența salariilor personalului care operează instalațiile; înainte reprezenta aproximativ 35% din prețul gigacaloriei. Disponibilizarea celor aproximativ 600 de angajați ar fi trebuit să determine scăderea influenței salariilor asupra facturilor;
2. Se pare că achizițiile de combustibil (surse) efectuate de către DALKIA au un preț cu mult mai mic decât obținea CET Iași prin negocierile sale directe, atât de discutate în anii anteriori. Dacă e corectă informația, influența în factură a costului scade cu 25% – 30%, prețul de achiziție al cărbunelui fiind mai mic;
3. Nerespectarea diagramei de reglaj cu furnizare de agent termic la o temperatură mai mare decât cea necesară, influențează inutil și în plus evident valoarea facturată a agentului termic.

O concluzie: E scumpă căldura dar și campania electorală costă.