Ofensiva nonvalorii trebuie oprită

10 Iulie 2012, 12:27 pm

O regulă de aur: dacă schimbi regulile o faci pentru un alt ciclu electoral. Schimbarea regulilor în timpul jocului e inacceptabilă oriunde în lume şi în orice conjunctură.
Nu e o problemă faptul că va fi referendum. Şi nici deciziile Curţii de ieri nu mă deranjează. Nu avea cum CCR să se opună voinţei Parlamentului. Amalgamul de logică constituţională e însă mult mai complex iar cheia e la Monitorul Oficial. Şi la blocarea posibilităţilor de atac la Curte prin Avocatul Poporului a unor ordonanţe de urgenţă. Luate pe rând, schimbările de preşedinţi la cele două camere nu puteau fi declarate neconstituţionale pentru ca erau bazate pe hotărâri ale camerelor, iar Guvernul tocmai decisese că hotărârile Parlamentului nu pot fi analizate de Curte.

Evident că e un joc periculos, nimeni nu are dreptul să ne transforme într-o ţară imprevizibilă. Reacţiile Europei sunt fireşti, nu poţi tolera o ţară în care haosul se întreţine politic când ai nevoie de predictibilitate decizională. Europa e instabilă, criza economică va intra în altă etapă mult mai greu de controlat, efectele fiind mai grave pentru toţi.
Mă îngrijorează uriaşa cantitate de ură şi minciună. USL are strategi demni de perioada nazistă sau stalinismul precoce. Uitaţi-vă la aroganţa şi tupeul plagiatorului, la flegmaticul campion al chiulului. PDL a avut şi el erori suficiente la guvernare. Oameni nepotriviţi, erori ministeriale, dezastru în comunicare publică. Nu a atacat însă radical scheletul administrativ al României. Şi nu a făcut scut parlamentar în faţa penalilor iar justiţia a dat exemple chiar din curtea lor. Când apăreau penali în partid, PDL îşi introducea Cod Etic în reguli, partidele din USL au preferat să dărâme toate structurile statului.
E doar începutul, lupta va fi dură. Ceea ce urăsc cel mai mult e faptul că indivizii mincinoşi şi neperformanţi cred azi că sunt mai buni decât cei care au crezut în valoare şi performanţă profesională.