Intelectualii și cratima

6 Septembrie 2012, 11:33 am

Ziua în care intelectualii devin nervoși și înjură e o combinație între agonie și extaz. Cert e că pot fi savuroși, asta dacă își folosesc educația și lecturile, pentru că pot genera adevărate „opere de artă” specifice timpurilor actuale. În vara asta, polemicile acre ale politicii au căpătat un agresiv și neplăcut gust amărui. Nu e otravă, evident, ci influența “vulgului public” și a ”forumismului” aflat în plină explozie pe tot felul de instrumente de socializare gen Facebook, Twitter și altele.

Apariția cratimei în limbaj am salutat-o ca pe o evoluție pozitivă, în condițiile în care nu cred că mulți din generația tânără ar trece bacul profesional dacă ar fi întrebați: ce este cratima?

Combinațiile cu persoanele cele mai sacre pentru fiecare dintre noi, adică mamele, au generat un nefericit lung șir de declinări cu nuanțe de înjurătură. Din păcate, se pare că acestea prind teribil pentru orice nivel social.

Cratima face deci nu numai minuni intelectuale. Ea poate schimba sensuri, dacă scriem ’telectual de exemplu, deja ironia se simte.

Problemele din această vară, cele cu adevărat importante, au reușit să fie evitate de ’telectualii cu pretenții politice.

P.S.: Săptămână următoare se va vorbi despre absorbția fondurilor europene, evident cu cratimă.